Valitse sivu

Trendikkäimmät viherkasvit hyppäävät 70-luvulta tähän päivään – löytyykö sinun kotoasi nämä halutuimmat kasvit?

Vanhanajan viherkasvit

Kasvitrendit kulkevat käsi kädessä sisustustrendien kanssa, retroilu on nyt in! Vanhanajan viherkasvit ovat nousseet jälleen kovaan suosioon sisustustrendejä seuraavien keskuudessa, viherkasvit tuovat kotiin viihtyvyyttä sekä raikkautta. 70-luvulla trendikkäimpiin viherkasveihin lukeutuvat muunmuassa kultaköynnös ja pylvästyräkki, löytyvätkö nämä retrokukkaset myös sinun kotoasi? Todellinen klassikko viherkasvi, anopinkieli, on sisustajalle helppo valinta – se on helppohoitoinen ja tyylikäs!

Tutustu retrokasvien listaan ja nappaa vinkit niiden hoitoon!

Vanhanajan viherkasvit ovat nyt suosittuja. eKukka.fi

Anopinkieli – todellinen klassikko

Anopinkieli (Sansevieria) on helppohoitoinen viherkasvi, joka ihastuttaa tyylikkäällä ulkoasullaan. Anopinkielet ovat Länsi-Afrikasta kotoisin ja niiden sukuun kuuluu kymmenittäin eri lajeja. Huonekasveista puhuttaessa anopinkielellä tarkoitetaan yleensä isoanopinkieltä (Sansevieria trifasciata). Anopinkielen lehdet ovat useimmiten väriltään tummanvihreät ja vaalean juovikkaat. Joissakin lajikkeissa lehtien reunat ovat poikkeavia värityksiltään, esimerkiksi keltaisia. Kasvin lehdet ovat jäykät, vahamaiset ja kärjestä terävät.

Anopinkieli on yksi helppohoitoisimmista kasveista. Se kestää hyvin erilaisia valaistusolosuhteita, kuivaa ilmaa ja epäsäännöllistä kastelua. Anopinkieli ei tarvitse mahdottomasti valoa, joten se pärjää myös varjoisemmassakin paikassa. Anopinkielen juurakko kasvaa hitaasti ja siksi se viihtyy ahtaahkossa ruukussa. Kastele anopinkieltä parin viikon välein kohtuudella. Jatkuvaa kastelua se ei kestä, vaan sen juurakko mädäntyy helposti. Talvella vettä tulisi antaa vain sen verran, että multa ei pääse kuivumaan kokonaan. Anopinkielellä on vain vähäinen lannoituksen tarve. Lannoita kasvia kasvukaudella kerran kuukaudessa.

Anopinkieli on helppohoitoinen viherkasvi. eKukka.fi

Pylvästyräkki – huonekasvien hujoppi

Pylvästyräkki (Euphorbia trigona) on nopeakasvuinen mehikasvi joka muistuttaa todella paljon kaktusta. Kynttelikkömäinen kasvutapa – voi kasvaa vuosien saatossa jopa 2-3 metriseksi! Vaatii tuennan kasvaessaan pitkäksi. Pylvästyräkki on kotoisin Etelä-Afrikasta, Malawista ja Tansaniasta. Pylvästyräkin haarovat versot voivat olla kolmi- tai nelisärmäisiä, vihreitä tai harmaankirjavia, on olemassa myös punertavia lajikkeita. Haaroissa kasvaa pieniä, lusikkamaisia lehtiä. Lehtihangoissa sijaitsee pylvästyräkin piikit. Pylvästyräkki erittää vahingoittuessaan maitiaisnestettä, joka voi aiheuttaa ärsytystä.

Sijoita pylvästyräkki valoisaan paikkaan, se viihtyy normaalissa huoneenlämmössä. Talvella lämpötila voi olla hieman viileämpikin. Älä sijoita kuitenkaan vetoisaan paikkaan. Sietää hyvin kuivaa huoneilmaa. Vaihda kasvualusta joka toinen kevät, käytä kaktus- ja mehikasvimultaa. Pylvästyräkki on mehikasvi, joten se pystyy varastoimaan hyvin vettä itseensä. Kastele kerran kunnolla ja anna sen jälkeen mullan kuivahtaa. Talvella kastelu on niukkaa. Lannoita keväästä syksyyn kastelun yhteydessä, talvella ei ole tarvetta lannoitukselle. Säännöllinen latvominen auttaa kasvia pysymään ryhdissä. Pylvästyräkkiä on helppo lisätä versonpätkistä – leikkaa noin 10-15cm mittainen sivuverso ja anna sen kuivahtaa noin viikon verran. Kuivahtamisen jälkeen pistokkaat istutetaan kaktus- ja mehikasvimultaan. Pylvätyräkki juurtuu nopeasti.

Pylvästyräkki heräilee talviuniltaan, uutta kasvua on havaittavissa. eKukka.fi

Kultaköynnös – helppo ja näyttävä

Kultaköynnös (Epipremnum aureum) kasvaa huimaa vauhtia näyttäväksi huonekasviksi! Kultaköynnös sopii amppeliin tai köynnöstukeen kiemurtelemaan. Se on helppohoitoinen ja todella suosittu huonekasvi. Kultaköynnöksen kasvutapa on liaanimainen, mikäli annat sen roikkua amppelissa vapaasti. Versot ovat haarautumattomat, lehdet suuret ja yksiväriset tai kirjavat. Lehti on muodoltaan herttamainen ja kooltaan n. 5-10cm pitkä. Kiipeilee pintoja pitkin ilmajuurien avulla.

Helppohoitoinen kultaköynnös pitää lämpimästä ja vähävaloisesta paikasta. Puolivarjoisa paikka on ihanteellisin, mutta se menestyy myös täysin varjoisalla paikalla. Suoraa auringonpaahdetta se ei siedä. Kastellaan säännöllisesti, pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Jos multa on liian märkä koko ajan, kultaköynnös aloittaa lehtien tiputtamisen. Lannoita kasvukaudella, keväästä syksyyn, pari kertaa kuukaudessa. Kasvi pitää sumuttelusta. Helppo lisätä latva tai varsipistokkaista. Leikkaa n. 10-15cm pituinen pistokas, juurruta se vesilasissa tai istuta suoraa multaan. Pidä multa hyvin kosteana juurtumisen saavuttamiseksi.

Kultaköynnös on nopeakasvuinen, se viihtyy hieman varjoisammassakin paikassa. eKukka.fi

Kilpipiilea – retromaisen pyöreitä muotoja

Kilpipiilea (Pilea peperomioides) on uuteen suosioon noussut vanhan ajan viherkasvi! Etelä-Kiinasta kotoisin oleva kilpipiilea tunnetaan myös kiinalaisen rahapuun ja lähetyssaarnaajakasvin nimillä. Se kasvattaa lehtiruusukkeen, joka on noin 30cm korkea – kasvu on nopeaa, uusia versoja työntyy lehtiruusukkeesta jatkuvasti. Tuuhean kilpipiilean salaisuus on pistokkaiden juurruttaminen samaan ruukkuun. Kilpipiilea saattaa yllättää hyvän hoitajansa kukinnolla huhti-heinäkuussa.

Kilpipiilea on melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen, sijoita se valoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan. Vältä suoraa auringonpaahdetta. Normaali huoneenlämpö on hyvä, sietää hieman viileämpääkin kasvupaikkaa. Kilpipiilea suosii pohjareiällistä ruukkua – se ei siedä juurilla seisovaa vettä. Kasvualustaksi sopii tavallinen kukkamulta. Kastele säännöllisesti – mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kastelu kertojen välissä. Lannoita keväästä syksyyn kahden viikon välein. Mikäli kilpipiilea alkaa roikottamaan tai pudottelemaan lehtiään, on syytä tarkistaa kasvualusta sekä kasvupaikka – tarvittaessa vaihda kasvupaikka suotuisammaksi. Pitää sumuttelusta.

Kilpipiilea on noussut uuteen suosioon. Pixabay

Avainsanat: