Valitse sivu

Valloittavat eukalyptukset – tutustu eri lajeihin!

Eukalyptuksista löytyy useita lajeja joka makuun

Eukalyptukset pitävät pintansa tämän hetken trendikkäimpinä leikkovihreinä, eikä ihme; rennot oksat viimeistelevät kauniisti kukkakimput ja asetelmat, ja valikoimasta löytyy ihania erilaisia lehtimuotoja ja hopeanharmaan eri sävyjä jokaisen makuun.

Näiden ominaisuuksien lisäksi jokainen laji hurmaa voimakkaalla ja raikkaalla tuoksulla, jolla uskotaan olevan rauhoittavia vaikutuksia. Eukalyptusten sanotaan myös lievittävän kipua ja särkyä, minkä takia niitä onkin ennen kutsuttu kuumepuiksi. Leikkovihreinä käytettävät oksat soveltuvat kuitenkin vain koristekäyttöön.

Jos haluaa tuoksutella eukalyptuksia pidempään, niiden kannattaa antaa kuivua – kuivattujen oksien lehdistä erittyy jopa voimakaampaa tuoksua.

Tuhkaeukalyptus (Eucalyptus cinerea)

Tuhkaeukalyptus on eukalyptuslajeista käytetyin, eikä ole välttämättä liioiteltua sanoa sitä tämän päivän suosituimmaksi leikkovihreäksi. Sen hopeanharmaat lehdet näyttävät erityisen kauniilta pastellisävyisten kukkien seurana, ja siksi sitä käytetäänkin paljon morsiussidonnassa. Tuhkaeukalyptuksen oksat säilyttävät muotonsa ja värinsä myös kuivattuna, mikä tekee niistä kestäviä ja monikäyttöisiä. Esimerkiksi tuhkaeukalyptuksesta tehty kranssi säilyy kauniina pitkään.

Pennieukalyptus (Eucalyptus polyanthemos)

Pennieukalyptusta myydään usein Eucalyptus populus -nimellä. Populus tarkoittaa poppelia, ja joidenkin poppelipuiden tapaan pennieukalyptuksen lehdet ovat pyöreitä ja pitkäruotisia. Samassa oksassa saattaa kuitenkin kasvaa myös soikeampia lehtiä, ja osa lehdistä muistuttaa muodoltaan hieman sydäntä. Lehtien muodon vaihtelu tekeekin pennieukalyptuksesta erityisen ja mielenkiintoisen leikkovihreän. Saatavilla on myös oksia, joissa on ihastuttavat, pienet marjat.

Utueukalyptus (Eucalyptus parvula)

Rentokasvuinen utueukalyptus sopii täydellisesti rönsyileviin kukkakimppuihin! Usein sitä myydään nimellä Eucalyptus parvifolia, joka on sen vanhempi, käytöstä poistunut nimi. Sen lehdet ovat pieniä ja kärkeen kapenevia, sävyltään ne ovat hieman tummempia kuin muiden eukalyptusten lehdet. Varsissa on kauniita punaisen ja keltaisen eri sävyjä.

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus nicholii on eukalyptuslaji, jolla ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Sillä on rennot ja taipuisat varret sekä pitkät ja kapeat lehdet. Lehtien muodon vuoksi se muistuttaa joitakin pajukasveja, ja englanniksi siitä käytetäänkin nimitystä “Willow Peppermint”, pajupiparminttu.

Kuume-eukalyptus (Eucalyptus pulverulenta ‘Baby Blue)

Kuume-eukalyptuksen ’Baby Blue’ -lajike on jämäkkä ja pystykasvunen muihin eukalyptuksiin verrattuna. Sen pienet, pyöreät lehdet kasvavat tiiviisti kiinni kellertävän sävyisessä varressa – myös tämän kasvutavan ansiosta se on helppo erottaa muista eukalyptuksista. Tuhkaeukalyptuksen tapaan kuume-eukalyptus säilyttää värinsä ja muotonsa myös kuivattuna, joten sitäkin kannattaa hyödyntää esimerkiksi kransseissa ja pääseppeleissä.

Avainsanat: