Valitse sivu

Samanlaisia mutta erilaisia – eukalyptukset ovat trenditietoisen valinta

Toiset viehättyvät tuoksusta, toiset lehtimuodoista tai rennosti nuokkuvista oksista. Eukalyptuksista löytyy varmasti suosikki jokaiselle!

Eukalyptukset pitävät pintansa tämän hetken trendikkäimpinä leikkovihreinä, eikä ihme: rennot oksat viimeistelevät kauniisti kukkakimput ja asetelmat, ja valikoimasta löytyy ihania erilaisia lehtimuotoja ja hopeanharmaan eri sävyjä jokaisen makuun.

Näiden ominaisuuksien lisäksi jokainen laji hurmaa voimakkaalla ja raikkaalla tuoksulla, jolla uskotaan olevan rauhoittavia vaikutuksia. Eukalyptusten sanotaan myös lievittävän kipua ja särkyä, minkä takia niitä onkin ennen kutsuttu kuumepuiksi.

Lue lisää: Vinkit eukalyptuksen käyttöön sisustuksessa – 3 raikasta ideaa

Useimmat eukalyptuslajit ovat parhaimmillaan rennoissa kimpuissa. Utuisen hopeanharmaat lehdet sopivat niin syksyyn, talveen kuin kesäänkin. Syksyisessä eukalyptuskimpussa komeilevat siemenkodat ja heinät, kun taas talvella niiden seuraksi valikoituu kukkia huurteisissa ja viileissä sävyissä. Kesällä on pastellisävyjen ja niittymäisyyden vuoro.

Oli vuodenaika mikä tahansa, eukalyptuskimppu on täydellinen tapa yllättää trenditietoinen ystävä!

Tuhkaeukalyptus (Eucalyptus cinerea)

Tuhkaeukalyptus on eukalyptuslajeista käytetyin, eikä ole liioiteltua sanoa sitä tämän päivän suosituimmaksi leikkovihreäksi. Erityisen paljon sitä käytetään morsiuskimpuissa. Tuhkaeukalyptuksen oksat säilyttävät muotonsa ja värinsä myös kuivattuna, mikä tekee niistä kestäviä ja monikäyttöisiä. Esimerkiksi tuhkaeukalyptuksesta tehty kranssi säilyy kauniina pitkään.

Pennieukalyptus (Eucalyptus polyanthemos)

Pennieukalyptusta myydään usein Eucalyptus populus -nimellä. Populus tarkoittaa poppelia, ja joidenkin poppelipuiden tapaan pennieukalyptuksen lehdet ovat pyöreitä ja pitkäruotisia. Lehtien muoto on kuitenkin vaihtelevaa: joskus ne ovat myös soikeita ja teräväkärkisiä tai sydämenmuotoisia. Saatavilla on myös oksia, joissa on ihastuttavat, pienet marjat.

Utueukalyptus (Eucalyptus parvula)

Rentokasvuinen utueukalyptus sopii täydellisesti rönsyileviin kukkakimppuihin! Usein sitä myydään nimellä Eucalyptus parvifolia, joka on sen vanhempi, käytöstä poistunut nimi. Sen lehdet ovat pieniä ja kärkeen kapenevia, sävyltään ne ovat hieman tummempia kuin muiden eukalyptusten lehdet. Varsissa on kauniita punaisen ja keltaisen eri sävyjä.

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus nicholii on eukalyptuslaji, jolla ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Sillä on rennot ja taipuisat varret sekä pitkät ja kapeat lehdet. Lehtien muodon vuoksi se muistuttaa joitakin pajukasveja, ja englanniksi siitä käytetäänkin nimitystä “Willow Peppermint”, pajupiparminttu. Suomalaisille se tuo yleensä mieleen terijoensalavan.

Kuume-eukalyptus (Eucalyptus pulverulenta’Baby Blue)

Kuume-eukalyptuksen ’Baby Blue’ -lajikkeella on hauska kasvutapa: sen jämäkät oksat kasvavat vaakasuoraan. Pienet, pyöreät lehdet kasvavat tiiviisti kiinni oksissa. Kasvutapansa ansiosta se on helppo erottaa muista eukalyptuksista.

Hopeaeukalyptus (Eucalyptus gunnii)

Hopeaeukalyptus on tuttu myös ruukkukasvina. Se muistuttaa paljon suurempilehtista tuhkaeukalyptusta, mutta hopeaeukalyptuksen pienempi lehtimuoto asettuu kauniisti myös hillitympiin sidontatöihin.

Avainsanat: