Valitse sivu

Viehättävä helmililja – katso 5 kivaa ideaa

Tee suositusta helmililjasta ihania kevätasetelmia

Kevään kestosuosikilla, helmililjalla (Muscari armeniacum) on vieno tuoksu, joka tuo varaslähdön kevääseen jo alkuvuodesta. Ruukkuhelmililjaa on saatavilla helmikuun lopulta pääsiäiseen saakka. Siitä voikin tehdä monenlaisia asetelmia niin sisälle kuin ulos. Helmililja viihtyy parhaiten viileässä, mutta kauniin ja herkän kukinnan vuoksi siitä kannattaa nauttia myös sisällä. Helmililjasta saa taiottua suloisia kukka-asetelmia kevään ja pääsiäisen iloksi. Sisällä kukinta kestää vähemmän aikaa, mutta nostamalla yöksi viileään jääkaappiin tai pakkasettomalle parvekkeelle voit pidentää sen kestoa huomattavasti.

Asetelmavinkit ruukkuhelmililjalle

Helmililja sammalpallossa

Pehmeä sammal on ihana materiaali pääsiäisajan koristeissa. Kääräise ruukkuhelmilija vihreään sammalmattoon ja asettele kauniisti kukkiva sammalpallo joko lasiastiaan, tarjoiluvadille tai vaikkapa matalan kakkuvuoan päälle – mahdollisuuksia on monia!

Matala kakkuvuoka toimii sammalpallon alustana. Lisää kakkuvuoan pohjalle pääsiäiskoristeita, esimerkiksi kanamunankuoria ja höyheniä. eKukka.fi

Käytä sammaleen kiinnittämisessä ohutta mustaa puolalankaa, jota pyörität sammaleen ja helmililjan multapaakun ympäri. Sammal on helpoin kiinnittää, jos se on yhtenäistä sammalmattoa. Musta puolalanka ei näy valmiista sammalpallosta ollenkaan, kun se kiristetään tiukasti sammaleen päälle.

Helmililjan sipulit jalallisessa lasimaljassa

Helmililjoilla on kauniit sipulit ja juuret, niinpä niiden näkyvyyttä kannattaakin hyödyntää erilaisissa asetelmissa. Yksinkertainen ja helppo asetelma tehdään jalalliseen lasimaljaan. Irrota sipulit varovasti multapaakusta, ravistele ylimääräinen multa juurista ja huuhtaise ne vielä vedessä ennen lasimaljaan asettelmista. Sipulien sekaan voi asetella söpöjä pääsiäiskoristeita tai vaikkapa pääsiäisen sävyihin sopivia kuivakukkia. Katso kuivakukista vinkkiä kasvikirjastostamme.

Lasimaljassa helmililjan sipulit ja juuret tulevat kauniisti esille. eKukka.fi

Suihkuttele helmilijan juuria päivittäin suihkepullolla, niin juuret saavat kosteutta.

Multapaakusta irrotetut helmililjan kukkasipulit ovat kauniita – ne saavat näkyä erilaisissa asetelmissa sellaisenaan. eKukka.fi

Pääsiäisasetelma kukkasiilen avulla

Kukkasiilet ovat nykyään haluttuja, eikä ihme, sillä sen avulla saa aseteltua jo muutaman leikkokukan haluttuun asentoon matalaan astiaan ja asetelmien teossa voidaan hyödyntää laakeita astioita, joihin ei muulla tavoin voisi vähäistä kukkamateriaalia järkevästi asetellakaan.

Kukkasiiltä voi käyttää siis leikkokukkien asettelussa, mutta se käy hyvin myös sipulikukille. Helmililjan sipulit näyttävät upealta yhdessä vaaleanpunaiseksi värjättyjen kuivakukkien sekä pajunkissaoksien kanssa – näistä rakentuu ihastuttava pääsiäisasetelma!

Kukkasiilen avulla helmililjasta, kuivakukista ja pajunkissaoksista saa taiottua viehättävän pääsiäisasetelman. eKukka.fi

Irrota helmililjan sipulit varovasti mullasta ja karista ylimääräinen multa pois juurilta. Laita matalalle tarjottimelle erikokoisia kukkasiiliä, jonka piikkeihin työnnät helmililjan sipulit kiinni. Varo kukkasiilin piikkejä sipuleja laittaessasi! Kiinnitä piikkeihin sopivaan mittaan pätkittyjä pajunkissaoksia. Sen jälkeen voit peittää kukkasiilet sammaleella. Sujauta lopuksi hempeän väriseksi värjättyjä kuivakukkia sekaan ja koristele koko asetelma mieluisilla pääsiäiskoristeilla.

Kukkasiilien avulla voi asetella niin leikkokukkia, kuin kukkasipuleita. eKukka.fi

Lasivaasi ja helmililjan multapaakut

Todella helppo pääsiäisen kukkakoriste syntyy ruukkuhelmiljasta, joka on vain otettu pois ruukustaan ja sujautettu lasiseen maljakkoon tai astiaan. Helmililja on todella nätti myös multapaakkuineen, josta vaaleat juuret näkyvät. Kiikuta helmililja-astia yöksi viileään, niin asetelma on pitkäikäisempi.

Helmililjat multapaakkuineen lasiastiassa – yksinkertainen, mutta erittäin ihana asetelma! eKukka.fi

Helmililja leikkokukkana maljakossa

Helmililja on sievä leikkokukka – se toimii oikein hyvin herkissä ja keväisissä kukkakimpuissa pienenä yksityiskohtana. Muutama kukka kimpussa tai runsas maljakollinen lipaston päällä – kumpikin omalla tavallaan yhtä kauniita tapoja käyttää. Sijoita maljakollinen helmililjoja olohuoneen lipaston päälle iloa tuomaan tai asettele maljakko pääsiäisen ruokapöydän kokonaisuuteen.

Runsaasti helmililjoja lasimaljakossa tuo takuuvarmasti tunteen, että kevät on täällä. eKukka.fi

Muista siirtää helmililjat yöksi viileään, näin ne kestävät pidempään kauniina!

Lue myös

Tee narsisseista kestävä asetelma kakkuvadille

Herkkä pöytäkranssi kevään juhliin

Narsissi DIY – Narsissin käyttövinkkejä

Avainsanat: