Valitse sivu

Viherkasvit puhdistavat huoneilmaa – totta vai tarua?

Ilmaa puhdistavat ja parantavat vaikutukset otetaan entistä enemmän huomioon viherkasveja hankkiessa. Onko väitteissä kuitenkaan mitään perää?

Viherkasvien ostohetkellä tulee usein törmättyä väitteisiin kasvien ilmaa puhdistavista ominaisuuksista. Yleensä tehokkaiksi ilmanpuhdistajiksi listataan Nasan vuoden 1989 tutkimuksessa käytettyjä kasveja. Tutkimuksessa mitattiin kasvien sekä kasvualustassa elävien mikro-organismien kykyä poistaa ilmasta haitallisia yhdisteitä. Muun muassa reunustraakkipuu, anopinkieli ja viirivehka pärjäsivät kokeissa hyvin. Tutkimus puhuttaa edelleen – voiko kasveilla tosiaan puhdistaa sisäilmaa? 

Kasveilla on toki kiistattomasti ilmaa puhdistavia vaikutuksia, mutta Nasan koetilana käytettiin pientä ja suljettua tilaa, joka vastaa hyvin esimerkiksi avaruusasemaa. Tarkoitus ei ollut koskaan selvittää viherkasvien ominaisuuksia kotioloissa.

Kotona kasvien puhdistavat vaikutukset jäävät vähäisiksi, sillä ilma vaihtuu nopeammin kuin kasvit ehtivät sitä puhdistaa. Tuoreiden tutkimusten mukaan kotona saisikin siis kasvattaa melkoista viidakkoa, jotta kasvit ehtisivät poistaa haitallisia yhdisteitä tehokkaasti. Mutta ei hätää, sillä viherkasveilla on tietenkin monia muita positiivisia vaikutuksia! 

Viherkasvien positiiviset vaikutukset huoneilmaan

Viherkasvit kosteuttavat ilmaa haihduttamalla vettä lehtiensä kautta. Suomen talvi on pitkä ja kuiva, joten pieni lisäkosteus sisäilmassa ei ole pahitteeksi. Parhaiten ilman kosteuttamisessa suoriutuvat suurilehtiset, trooppisten sademetsien kasvit, kun taas kaktukset ja muut aavikkokasvit eivät juurikaan haihduta vettä. Hyviä ilmankostuttajia ovat esimerkiksi jättipeikonlehti ja peikonkämmen.

Kirjavat viherkasvit

Viherkasvit toki piristävät myös mieltä, ja kukapa ei kaipaisi hieman vehreyttä ja luontoa kotiinsa? Erilaisissa tutkimuksissa on todettu viherkasvien parantavan mielialaa ja jopa vähentävän stressiä – kotiviidakosta on todellakin hyötyä!