Valitse sivu

Viherkasvien vaikutus huoneilmaan – totta vai tarua?

Ilmaa puhdistavat ja parantavat vaikutukset otetaan entistä enemmän huomioon viherkasveja hankkiessa

Viherkasvien ostohetkellä tulee usein törmättyä väitteisiin kasvien ilmaa puhdistavista ominaisuuksista. Yleensä tehokkaiksi ilmanpuhdistajiksi listataan Nasan vuoden 1989 tutkimuksessa käytettyjä kasveja. Tutkimuksessa mitattiin kasvien sekä kasvualustassa elävien mikro-organismien kykyä poistaa ilmasta haitallisia yhdisteitä. Muun muassa reunustraakkipuu, anopinkieli ja viirivehka pärjäsivät kokeissa hyvin. Tutkimus puhuttaa edelleen – voiko kasveilla tosiaan puhdistaa sisäilmaa? 

Kasveilla on toki kiistattomasti ilmaa puhdistavia vaikutuksia, mutta Nasan koetilana käytettiin pientä ja suljettua tilaa, joka vastaa hyvin esimerkiksi avaruusasemaa. Kotioloissa kasvien puhdistavat vaikutukset jäävät vähäisiksi, sillä ilma vaihtuu kotona nopeammin kuin kasvit ehtivät sitä puhdistaa. Tuoreiden tutkimusten mukaan kotona saisikin siis kasvattaa viidakkoa, jotta kasvit ehtisivät poistaa haitallisia yhdisteitä tehokkaasti. Mutta ei hätää, sillä viherkasveilla on tietenkin monia muita positiivisia vaikutuksia! 

Viherkasvien positiiviset vaikutukset

Kasvit käyttävät yhteyttämiseen hiilidioksidia ja tuottavat happea, mikä tietenkin parantaa ilmanlaatua. Allergisen kannattaa kuitenkin välttää kukkivia kasveja, ja kokeilla mullan sijasta mullatonta kasvualustaa. Viherkasveja voi myös kasvattaa pelkässä vedessä

Viherkasvit myös kosteuttavat ilmaa haihduttamalla vettä lehtiensä kautta. Suomen talvi on pitkä ja kuiva, joten pieni lisäkosteus sisäilmassa ei ole pahitteeksi. Parhaiten ilman kosteuttamisessa suoriutuvat suurilehtiset, trooppisten sademetsien kasvit, kun taas kaktukset ja muut aavikkokasvit eivät juurikaan haihduta vettä. Hyviä ilmankostuttajia ovat esimerkiksi jättipeikonlehti ja kultaköynnös.

Viherkasvit toki piristävät myös mieltä, ja kukapa ei kaipaisi hieman vehreyttä ja luontoa kotiinsa? Erilaisissa tutkimuksissa on todettu viherkasvien parantavan mielialaa ja jopa vähentävän stressiä.

Tiesitkö, että viherkasveja on saatavilla myös kotimaisena? Kysy kotimaisia Martin Tarhan tuottamia viherkasveja lähimmältä eKukka-kauppiaaltasi! 

Kuvat: Johanna Pajula Photography / Martin Tarha

Avainsanat: