Valitse sivu

Herkuttele kukkasilla – koristele kesäisen juhlapöydän herkut syötävillä kukilla

Syötävän kauniit kukat

Kasveilla ja kukilla saa tehtyä kauniita sommitelmia sekä esillepanoja ruokapöytään. Ja mikä parasta, huolella valitut koristeet ovat myös syötäviä! Syötäviä kukkia voi käyttää koristeena esimerkiksi kakkujen ja leivonnaisten päällä tai salaatin ja kesäisen smoothien viimeisenä silauksena. Syötäviä kukkia ei ole hankala löytää, sillä monet kotoiset ja tutut kasvit soveltuvat ruuanlaittoon. Tällaisia kasveja ovat mm. kehäkukka, ruiskaunokki, köynnöskrassi, pensaskrassi, kääpiösamettikukka ja sarviorvokki.

Kukat tuovat ruokiin ja kattaukseen ripauksen ylellisyyttä. Voit koristella jopa tavallisen juomavedenkin kukkasilla, juhliin sopivaksi! Muista kuitenkin, että kukkien käyttöä ruokien koristeena ei suositella astmaatikoille tai herkästi allergisoiville ihmisille.

Valitse ruokaan käytettävät kasvit huolella – kasvattamalla itse, saat varmuuden siitä että kasveissa ei ole käytetty sellaisia lannoitteita tai torjunta-aineita jotka ovat haitallisia kasvissa sitä syödessä. Taimistojen taimia saatetaan käsitellä sellaisilla lannoitteilla ja torjunta-aineilla, että ne eivät välttämättä kelpaa syötäviksi. Ravinnoksi soveltuu vain luomuviljellyt kasvit ja puhtailta kasvupaikoilta kerätyt kukat.

Tutustu syötäviin kukkiin ja viimeistele kesäiset herkut persoonallisesti!

Orvokki

Sarviorvokit (Viola cornuta) piristävät salaatin sekä smoothien! Orvokin kukka on koristeellinen ja sen maku vaihtelee miedosta kirpeään. Värivaihtoehtoja on useita. Kokeile myös orvokin kukan sokerointia: sivele kukkaan ohuesti kananmunan valkuaista, ripottele päälle hienoa sokeria ja anna kuivahtaa. Sopii täydellisesti kakkujen sekä erilaisten suloisten leivonnaisten päälle!

Kehäkukka

Kehäkukka (Calendula officinalis) on perinteinen kesäkukka, jonka terälehtiä voi kuivata mausteeksi yrttisekoituksiin. Kaunis, aurinkoinen kukka on näyttävä jälkiruokien koristaja. Kehäkukka on tuttu myös kosmetiikkateollisuudesta. Käytä leivontaan, salaattiin, yrttiteehen tai sahramin tapaan mausteena. Sisältää c-vitamiinia, maku vaihtelee voimakkaan pippurisesta sitruunaiseen.

Samettikukka

Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia)  kestää hyvin myös lämpimien ruokien koristeena! Aurinkoinen samettikukka sopii täydellisesti kesäisiin aterioihin koristeeksi, maku on hieman sitrusmainen. Käytä vain kukkien terälehdet, mikäli haluat syödä sitä, kukkapohjus on hieman karvaan makuinen.

Ruiskaunokki

Ruiskukka eli ruiskaunokki (Centaurea cyanus) on kaunis, sinikukkainen kesäkukka, joka tuo väriä salaatteihin, leivonnaisiin sekä muihin jälkiruokiin. Maultaan se on mieto, joten sitä voi käyttää hyvin myös tuoreeltaan. Ruiskaunokki on syötävien kukkien klassikko! Myös kuivatut ruiskaunokin kukat sopivat ruokien koristeluun.

Köynnöskrassi

Pensas- ja köynnöskrassista (Tropaeolum majus) voit käyttää lehtiä, kukkia sekä siemeniä. Kukat ovat todella koristeelliset, ne sopivat täydellisesti erilaisten kakkujen sekä leivonnaisten kruunuksi. Kukkien terälehdissä on hieman pippurinen maku. Krassin lehdet sopivat hyvin salaatteihin. Siemeniä voit säilöä kapristen tavoin liemeen.

Lue myös

Oikeat kukat kakkukoristeena

Kotimaiset orvokit

Hyötykasvit

Avainsanat: