Valitse sivu

Muinaisesta Egyptistä tähän päivään – laventeli on pitkään käytetty yrtti ja koristekasvi, joka lumoaa rauhoittavalla tuoksullaan

Laventelit ovat monikäyttöisiä kasveja, joiden käyttö yrttinä aloitettiin jo tuhansia vuosia sitten. Opi kasvattamaan laventelia ja tutustu sen ominaisuuksiin kuivakukkana!

Laventelit (Lavandula) ovat Välimeren alueelta kotoisin olevia puuvartisia, noin 50 cm korkeiksi kasvavia pikkupensaita. Niiden kaikista huomiota herättävin piirre on niiden kauniit, violetit kukinnot, jotka houkuttelevat aromaattisella tuoksullaan runsaasti perhosia ja mehiläisiä.

Suomessa yleisin ja kestävin laventeli on tähkälaventeli, jota kasvatetaan myös yrtiksi. Perinteisen violetin tähkälaventelin lisäksi saatavilla on myös valkokukkainen lajike.

Hauskan näköistä mutta huonommin talvehtivaa tupsulaventelia on saatavilla violettina, valkoisena ja vaaleanpunaisena. Molempien lajien lehdet ovat pieniä ja kapeita, ja ne muistuttavat hieman rosmariinin lehtiä.

Tupsulaventeli
Tupsulaventeli ei ole yhtä kestävä kuin tähkälaventeli, mutta sen kukintojen latvassa kasvaa hauska tupsu värittyneitä suojuslehtiä. eKukka.fi

Laventelien hoito 

Laventelien ihanteellisin kasvupaikka on aurinkoinen, kuiva ja vähäravinteinen. Ruukkuun kannattaa sekoittaa hiekkainen ja hyvin vettä läpäisevä kasvualusta, ja kasteluveden mukana saa antaa lannoitetta silloin tällöin.

Maahan istutetut laventelit voivat talvehtia suotuisalla paikalla, ja ne kannattaa peittää syksyllä esimerkiksi havuilla tai hallaharsolla. Ruukussa kasvavat yksilöt kannattaa viedä talvehtimaan viileään ja valoisaan paikkaan. Versot leikataan alas keväällä hallanvaaran mentyä. 

Tuoksupussi laventelista
Laita kuivuttuja laventelin kukkia esimeriksi pieneen puuvillapussiin, ja piilota pussi liinavaatekaappiin tai sukkalaatikkoon tuomaan hyvää tuoksua. eKukka.fi

Laventeli yrttinä

Laventelien suvun tieteellisen nimen juuret ovat latinankielisessä, pesemistä tarkoittavassa sanassa – kuivattua laventelia onkin lisätty kylpyvesiin jo tuhansia vuosia sitten, ja jopa Tutankhamonin haudasta on löydetty vielä tuoksunsa säilyttänyttä laventelia.

Tuoksun sanotaan rauhoittavan ja auttavan unen saamisessa, ja onpa sillä joskus yritetty houkutella kosijoitakin. Nykyisin laventelia käytetään lähinnä hajuvesissä ja eteerisissä öljyissä, mutta se soveltuu myös maustamaan esimerkiksi makusokereita ja –siirappeja, yrttiteitä ja leivonnaisia. 

Laventelin kukat kerätään täysin auenneina, ja ne voidaan kuivattaa esimerkiksi lautaselle ilmavasti aseteltuna. Kuivuneet kukat irrotellaan varresta varovasti ja säilytetään kuivassa ja valolta suojatussa paikassa. 

Miten laventelia hoidetaan?
Kuivattua tähkälaventelia myydään myös kukkakaupoissa. eKukka.fi

Laventeli kuivakukkana 

Laventelin kukinnoista voi sitoa myös tuoksuvan kuivakukkakimpun. Leikoksi kerätyt oksat kannattaa kuivattaa nipuiksi sidottuna ja ylösalaisin ripustettuna. Kuivuneet kukat ovat herkkiä varisemaan, joten käsittele niitä varoen.

Voit sitoa kimppuun pelkkää laventelia tai lisätä mukaan muita kuivakukkia. Viimeistele kimppu esimerkiksi juuttinarulla, ja asettele se sitten maljakkoon tai ripusta seinäkimpuksi.

Laventelia voidaan käyttää myös esimerkiksi kransseissa tai pääseppeleissä – vain mielikuvitus on rajana!

Avainsanat: