Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Kärhö
kärhöt

Kärhö

Clematis

Kärhöt ovat kauniita köynnöksiä, jotka voivat koristaa puutarhassa esimerkiksi seinänvierustaa tai jopa puun runkoa. Lajikkeita on jalostettu runsaasti, ja kukat voivat olla joko yksinkertaisia tai kerrottuja. Loistokärhöt komeilevat suurilla kukillaan, mutta moni pienikukkaisempi lajike on talvenkestävämpi. Korkeutta voi kertyä 1-10 metriä lajikkeesta riippuen. Syksyllä kärhöt ilahduttavat suloisilla ja pörröisillä siemenkodilla. Osa kärhöistä kasvaa perennamaisesti, ja ne lakastuttavat versonsa syksyllä.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Perennamaisten kärhöjen lakastunut kasvusto leikataan pois syksyllä. Ruukkuun istutetut kärhöt tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita. Versoja typistetään syksyllä, ja kasvi viedään ruukkuineen talvehtimaan esimerkiksi viileään varastoon. Talven aikana kastelu saa olla niukkaa, ja sään lämmetessä ruukut viedään takaisin valoon. Kun uutta kasvua on havaittavissa, kastelua saa taas lisätä.

Kärhöt istutetaan joko aurinkoon tai puolivarjoon. Auringossa niitä voi joutua kuitenkin kastelemaan runsaammin. Kärhöt voi istuttaa sekä maahan että ruukkuun. Kasvualustan tulisi olla runsasmultaista, tuoretta ja ravinteikasta. Seisovaa vettä kärhöt eivät siedä. Maahan istuttaessa istutuskuoppa saa olla noin 60 cm leveä ja syvä. Poikkeuksen tekevät ohutjuuriset kärhöt, jotka tulee istuttaa samaan syvyyteen missä ne ovat olleen ruukussa kasvaessaan. Istutuksen jälkeen versoja kannattaa typistää, jotta kärhöt juurtuisivat paremmin ja haarautuisivat kauniisti.