Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Kirjopikarililja

Kirjopikarililja

Fritillaria meleagris

Kirjopikarililja on pieni ja sievä sipulikasvi, jota myydään myös kukkakaupoissa ruukkukukkana. Sen kukissa on erikoinen ruutukuvio, jonka on ajateltu muistuttavan helmikanan sulkapeitettä – tämän takia kirjopikarililjan tieteellinen nimi viittaa helmikanaan. ‘Alba’ on luonnossakin tavattava muunnos, jonka kukat ovat valkoiset. Kirjopikarililjan lehdet ovat kapeita ja heinämäisiä, ja puutarhaan istutetut yksilöt puhkeavat kukkaan touko-kesäkuussa.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Ruukussa kasvavaa kirjopikarililjaa kastellaan tasaisesti, eikä kasvualustaa saisi päästää koskaan kuivumaan kauttaaltaan.

Ruukkukukkana ostettu kirjopikarililja viihtyy viileässä ja puolivarjoisessa kasvupaikassa. Kukinnan loputtua sipulit voidaan säästää ja istuttaa puutarhaan syksyllä. Kirjopikarililja kasvaa luonnonvaraisena kosteilla niityillä, mutta kotipuutarhassa se viihtyy myös kuivemmilla paikoilla. Sipulit eivät kuitenkaan siedä kuivumista. Erityisen kauniilta kirjopikarililja näyttää luonnonläheisissä ja niittymäisissä istutuksissa, ja viihtyessään se muodostaa laajoja kasvustoja.