Valitse sivu

Kuivakukat tekevät paluuta – 3 tapaa kuivattaa kukkia itse

Kuivakukat tekevät paluuta sisustustrendinä

Kuivatut kukat sopivat yhteen tyyliltään ja sävymaailmaltaan tämän hetken suosituimpien sisustustrendien kanssa. Rouheat ja rosoiset pinnat sekä ruskean eri sävyt saavat viimeisen silauksen maljakkoon asetelluilla kuivakukilla.

Kuivakukat ovat kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto tuoreen kukkakimpun rinnalle. Joitakin tuoreita kukkia voi kuivattaa myös itse, ja erityisesti lahjaksi saadut kukat tai morsiuskimput halutaan säilyttää pidempiaikaisena muistona.

kuivakukat
Kuningasprotean näyttävyys säilyy myös kuivumisen jälkeen. eKukka.fi

Leikkokukkien kuivattaminen

Kuivatustapoja on monenlaisia, ja tekniikka kannattaa valita kukan muodon mukaan. Kukkakaupoista löytyy monenlaisia kuivattamiseen sopivia aarteita, ja heiniä ja luonnonkukkia voi kerätä myös itse.

Kukkien kuivatus ilmassa

Ilmakuivatus onnistuu vedettömässä maljakossa tai ripustamalla kukat roikkumaan. Trendikkäät heinät, eukalyptukset ja jämäkät ja puuvartiset kukat kuivuvat kauniisti maljakossa, mutta helposti nuokahtavat kukat, kuten ruusut, pionit ja leinikit, kannattaa laittaa roikkumaan. Liian tiivis kimppu voi homehtua, joten jätä ilmaa kasvien väliin tai kuivata ne yksittäin.

Kukkien kuivatus hiekassa tai silikageelissä

Hiekkakuivatuksessa käytetään hiekkapuhallukseen tarkoitettua hienoa hiekkaa. Kukkien varret kannattaa leikata pois ennen kuivattamista. Kaada hiekkaa tarpeeksi kookkaaseen astiaan, ja peittele varrettomat kukat sen sekaan. Kukat kuivuvat noin parissa viikossa. Pyyhi ylimääräinen hiekka siveltimellä. Silikageeli on kiinteää, kovaa ja rakeista, ja sitä käytetään kukkien kuivatuksessa hiekan tavoin.

Kukkien kuivatus painon alla

Kukkien kuivatus painon alla eli prässääminen on monelle tuttu muisto kouluajoilta. Tällä menetelmällä voit kuivata esimerkiksi pieniä kasveja askartelutarkoitukseen tai kauniita syksyn värjäämiä lehtiä kodin sisustukseen. Valitse mieluiten ohutterälehtisiä ja hentoja kukkia. Prässäämiseen voit käyttää esimerkiksi kirjapinoa. Kukat kannattaa suojata sanomalehdellä tai talouspaperilla ennen sivujen väliin asettelua. Kuivumiseen menee yleensä noin muutama viikko.

kuivakukat
Hortensioiden yksittäisiä kukkia voi kuivattaa myös painon alla. eKukka.fi

Avainsanat: