Valitse sivu

Kuivakukat tekevät paluuta

Kuivakukat tekevät paluuta sisustustrendinä

Kuivatut kukat sopivat yhteen tyyliltään ja sävymaailmaltaan tämän hetken halutuimpien sisustustrendien kanssa. Rouheat ja rosoiset pinnat sekä ruskean eri sävyt yhdistettynä sileisiin ja samettisiin pintoihin sisustuksessa saavat viimeisen silauksen kuivakukilla maljakossa. Sosiaalinen media on mitä parhain väline sisustustrendien bongaamiseen. Hieman lähempää kun katsoo, huomaa että kuivakukat ovat tekemässä paluuta. Ei ehkä ihan perinteisessä muodossa, kuivakukkia voidaan yhdistellä esimerkiksi kukka-asetelmissa tuoreisiin kukkiin tai kuivata trendikkäimpiä leikkokukkia yksittäin maljakossa.

Kuivakukat ovat kestävä ja todella helppohoitoinen vaihtoehto tuoreen kukkakimpun rinnalla. Kuivatut kukat eivät tarvitse lainkaan hoitoa, ne vain asetellaan maljakkoon kauniisti. Niittymäinen kukkakimppu näyttää kuivattunakin trendikkäältä. Erilaiset heinät, kuten pampaheinä, kuuluvat syksyn halutuimpiin koristeisiin, ne ovat kestäviä maljakossa. Tiesitkö, että eukalyptuksen oksiakin voit kuivattaa? Ne säilyttävät muotonsa ja värikin pysyy kauniin hopeanharmahtavana.

Trendikkäät heinät ja luonnon aarteet

Luonnosta voi kerätä mieleisensä kimpun kuivattavaksi ennen talven tuloa. Omalta pihaltakin voit löytää aarteita, joita voi kuivattaa! Nyt on trendikästä kerätä ”talventörröttäjät” maljakkoon. Luonnollinen kaurakimppu lipaston päällä on näyttävä ja tuo hieman utuista tunnelmaa, kuten myös puuvillan oksat. Kuivatut eukalyptuksen oksat koristavat kauniisti maljakossa tai kranssiin kiepautettuina.

Kuivatut leikkokukat – osaksi syksyistä sisustusta

Leikkokukista löytyy paljon vaihtoehtoja, joita voit kokeilla kuivata. Yleisesti kuivuneiden leikkokukkien väritys ja sävyt sopivat mainiosti tämän hetken sisustusmaailmaan. Valikoimasta löytyy kukkia, joiden muotokieli on kauniin luonnollinen ja hieman jopa karulla tavalla kaunis. Oletko nähnyt kuivattua harsokukkaa? Se on juuri sopivan rosoinen, mutta samalla hento ja herkkä kuivuessaan. Unikon siemenkodat ovat tyylikkäitä ja säilyttävät muotonsa, kuivatusta luutahirssistä saat pehmeämpää tunnelmaa. Vieraile rohkeasti kukkakaupan kukkakylmiöllä ja valitse itsellesi sopivat leikkokukat kuivatukseen!

Kukkien kuivatustavat

Yksittäisiä, trendikkäitä kukkia voit kokeilla kuivattaa itse! 

Kuivatustapoja on monenlaisia, voit kuivattaa kukkia ilmassa, hiekassa, silikageelillä tai painon alla. Painon alla kuivatusta varmaan jokainen on joskus kokeillut keräillessään kasviota eli herbaariota. Hiekkakuivatus on paras mahdollinen, mikäli haluat säilyttää väreissä kirkkauden.

Kukkien kuivatus ilmassa

Trendikkäät heinät kuivavat kauniiksi maljakossa ilman vettä. Myös muut puuvartiset ja jämäkät kasvit ja kukat voi kuivattaa maljakossa. Jos haluat kuivattaa kukkia, joilla on riski nuokahtaa maljakossa kuivattaessa, voit kuivattaa ne roikuttamalla. Liian tiivis kimppu voi alkaa homehtumaan, joten jätä ilmaa kasvien väliin tai kuivata ne yksittäin.

Kukkien kuivatus hiekassa

Yleensä hiekassa kuivataan vain pelkät kukat, ei varsia. Hiekkapuhallukseen tarkoitettu hiekka on paras vaihtoehto hiekkakuivatukseen. Laita laatikkoon hiekkaa, asettele kukat hiekan sekaan ja peitä hiekalla. Kukat kuivuvat noin parissa viikossa. Putsaa ylimääräinen hiekka siveltimellä. Käytä kuivatuksessa tuoreita kukkia.

Kuivatus silikageelillä

Silikageeli on nimestään huolimatta kiinteää ja kovaa. Se on yleisesti käytetty kukkien kuivatuksessa. Kuivatus tapahtuu samalla tavalla kuin hiekkakuivatuksessa. Käytä kuivatuksessa tuoreita kukkia.

Kukkien kuivatus painon alla

Tuttu toimenpide kouluajoilta, kun kerättiin herbaariota. Tällä menetelmällä voit kuivata esimerkiksi pieniä kasveja askartelutarkoitukseen tai kauniita syksyn värjäämiä lehtiä kodin sisustukseen tai vaikkapa syksyn juhlien kattaukseen. Kuivaukseen voit käyttää sanomalehteä ja painoksi voit laittaa esimerkiksi kirjoja.

Lumoava Lunaria

Oletko vielä törmännyt tähän kauniiseen ja lumoavaan ilmestykseen? Lunaria, eli kuuruoho on koristeellinen 2-vuotinen puutarhaan istutettava kukka. Se kylvetään ja istutetaan ulos ensimmäisenä vuotena. Toisena vuotena se tekee kauniit ja tuoksuvat violetinväriset kukat. Kukinnon jälkeen kehittyy se itse kaunein osa, hopeanhohtoiset siemenkodat. Korjaa koristeelliset oksat kuivumaan, niin saat kauniin kuivakukkakimpun sisustukseesi. Kasvi siementää helposti, joten siitä voi tulla monivuotinen kasvi puutarhaasi.

Ota tästä vinkki talteen ensi kevään puutarhasuunitelmia varten! Voit kysyä myös lunarian oksia kukkakauppiaaltasi.

Tutustu erilaisiin kuivakukkiin eKukan Kasvikirjastossa – klikkaa tästä

Avainsanat: