Tummalehtiset kasvit
Tummat lehdet tuovat syvyyttä kesän kukkaistutuksiin. Tutustu kesäkukkien dramaattisimpiin kasveihin!
Kukkaistutuksiin on totuttu tuomaan sävyä eri värisillä kukilla. Kuitenkin myös kasvien lehdet tarjoavat yllättävää väriloistoa – mitä jos somistaisit pihasi tänä kesänä tummalehtisillä kasveilla?
Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin ja niiden hoito-ohjeisiin, ja luo puutarhaan, terassille tai parvekkeelle dramaattista syvyyttä.
Koristebataatti
Koristebataatin syvän purppuranpunainen lajike on tummista kasveista pitävien mieleen. Kukat ovat torvimaisia ja väriltään hailakan violetteja. Koristebataatti kasvaa köynnöstäen, joten sen voi ohjata kasvamaan esimerkiksi säleikköä pitkin. Vaihtoehtoisesti sen voi istuttaa esimerkiksi amppeliin tai kukkaistutusten reunoille, jolloin sen versot riippuvat alaspäin.
Kasvupaikan tulisi olla suojaisa, lämmin ja aurinkoinen. Koristebataatti kestää myös paahdetta ja voi menestyä hyvin puolivarjoisessakin kasvupaikassa. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Lannoita jokaisella kastelukerralla koko kasvukauden ajan.
Viherliljapuu
Viherliljapuun ‘Red Star’ -lajike on todellinen katseenkääntäjä. Sen kapeat ja miekkamaiset lehdet hehkuvat tummanpunaisessa sävyssä.
Viherliljapuu tarvitsee runsaasti valoa, mutta vältä kuitenkin voimakasta paahdetta. Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin joka toinen viikko. Syksyllä voit nostaa viherliljapuun sisälle viherkasviksi.
Pihakäenkaali
Pihakäenkaalia kutsutaan myös onnenapilaksi. Kukinta on vaatimaton, ja pihakäenkaalin koristearvo perustuukin täyteläisen viininpunaisiin lehtiin.
Pihakäenkaali soveltuu aurinkoiselle tai puolivarjoisalle kasvupaikalle. Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä.
Kolmiokäenkaali
Kolmiokäenkaali on mielenkiintoinen, tumman purppurainen kesäkukka. Kasvi asettuu ”nukkumaan” pimeän tullen, ja virkoaa taas seuraavana aamuna. Pienet ja suloiset kukat ovat väriltään joko vaaleanpunaisia tai valkoisia.
Kolmiokäenkaali viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kastele säännöllisesti ja lannoita kerran viikossa kukinnan aikana.
Keijunkukka
Keijunkukat ovat matalakasvuisia perennoja, joita käytetään myös ruukkuistutuksissa. Sirot kukat puhkeavat yleensä keskikesällä. Kukilla keijunkukat eivät kuitenkaan juurikaan komeile, vaan niiden koristearvo perustuu näyttävän värisiin lehtiin.
Keijunkukat viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa. Liian varjoisalla paikalla lehtien väri voi vihertyä, mutta kasvi ei varsinaisesti kärsi varjosta. Ruukkuun istutettua keijunkukkaa kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan läpi kesän.
Basilika
Basilika on yksivuotinen yrtti, jolla on koristeelliset ja syötävät lehdet. Basilikasta on jalostettu useita eri lajikkeita – tummalehtinen lajike on nimeltään ‘Opal’.
Basilika viihtyy lämpimällä ja valoisalla kasvupaikalla. Pidä kasvualusta niukan kosteana. Älä päästä basilikaa kukkimaan, sillä silloin sen maku kitkeröityy. Latvominen auttaa versoja kasvamaan kauniisti.
Rönsyakankaali
Rönsyakankaali on nopeasti leviävä ja helppohoitoinen maanpeiteperenna, joka sopii myös ruukkuistutuksiin. Huulimaiset kukat muodostavat tähkämäisiä kukintoja. Kukinta ajoittuu yleensä touko-heinäkuuhun.
‘Atropurpurea’-lajikkeen lehdet muuttuvat sitä tummemmiksi ja punertavimmiksi, mitä valoisammalla paikalla se kasvaa. Anna kasvualustan kuivua kevyesti kastelukertojen välissä.