Kanervat ovat syksyn suosituimpia ruukkukukkia. Näillä ohjeilla opit niiden hoidon ja tunnistamisen.
Syksyn kanervasuosikkeja myydään kukkakaupoissa usein nimillä Calluna ja Erica. Kyseessä on kahden eri kasvisuvun tieteelliset nimet. Tutustu syvemmin kanervaan (Calluna vulgaris) sekä kellokanervaan (Erica)!
Kanerva ja kellokanerva ovat kestäviä syyskasveja omalla pihalla, haudalla ja julkisien paikkojen kukkaistutuksissa. Oikein hoidettuna ne kestävät hyvin pakkasiin saakka, ja pakkasen puraisunkin jälkeen ne jäätyvät kauniisti ja koristavat paikallaan kevääseen asti. Konstailemattoman kauniit kanervat sopivat hyvin yhteen muiden syyskasvien kanssa.
Kanerva vai kellokanerva?
Kanervaa kutsutaan melko vakiintuneesti Callunaksi. Myynnissä on useita eri lajikkeita, ja joskus kanervoita myös värjätään. Riippakanervaksi kutsuttu lajike ihastuttaa lamoavalla kasvutavallaan.
Kellokanerva on näistä kasveista muhkeakukkaisempi. Myynnissä on yleensä syyskellokanervaa (Erica gracilis) tai puukellokanervaa (Erica arborea).
Näin hoidat kanervaa ja kellokanervaa
Kanervat pärjäävät syksyn samanlaisin hoitokeinoin.
- Kastele tasaisesti koko syksyn ajan
- Istuta ruukkuun tai maahan
- Sijoita valoisalle ja suojaisalle paikalle
- Lannoitukselle ei ole tarvetta
Kastele kanervaa ja kellokanervaa tasaisesti koko syksyn ajan. Lopeta kastelu vasta, kun pakkasta on sekä yöllä että päivällä. Voit istuttaa kanervan tai kellokanervan joko ruukkuun tai maahan. Ruukkuun istuttaessa huolehdi että ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukun pohjareiästä. Voit myös salaojittaa ruukun esimerkiksi kevytsoralla.