Valitse sivu

Kanervat Calluna ja Erica

Kanervat komeilevat kilpaa kukkaistutuksissa – miten ne erottaa toisistaan?

Syksyn kanervasuosikkeja myydään kukkakaupoissa usein nimillä Calluna ja Erica. Kyseessä on kahden eri kasvisuvun tieteelliset nimet. Tutustu syvemmin kanervaan (Calluna vulgaris) sekä kellokanervaan (Erica)!

Kanerva ja kellokanerva ovat kestäviä syyskasveja niin omalla pihalla ja terassilla kuin myös haudalla ja julkisien paikkojen kukkaistutuksissa. Oikein hoidettuna ne kestävät hyvin pakkasiin saakka, ja pakkasen puraisunkin jälkeen ne jäätyvät kauniisti ja koristavat paikallaan kevääseen asti. Konstailemattoman kauniit kanervat sopivat hyvin yhteen muiden syyskasvien kanssa.

kanervat
Ihana kaksikko – kanerva vasemmalla ja kellokanerva oikealla. eKukka.fi

Kanerva vai kellokanerva?

Niin samanlaiset, mutta kuitenkin niin erilaiset.

Kanervaa kutsutaan melko vakiintuneesti Callunaksi. Myynnissä on useita eri lajikkeita, ja joskus kanervoita myös värjätään. Trendikkääksi syyskasviksi noussut riippakanerva on ihastuttava yksistään ruukussa tai suuremman istutuksen reunalla.

Kellokanerva eli Erica on näistä kasveista muhkeakukkaisempi. Syksyisin myynnissä on yleensä syyskellokanervaa (Erica gracilis) tai puukellokanervaa (Erica arborea), joka tuo syyskukkaistutuksiin luonnollista ja hieman boheemia ilmettä.

Opi tunnistamaan ja erottamaan kanerva ja kellokanerva jo kaukaa toisistaan. Kukinnosta huomaat eron; kanervan kukinto jää hieman pienemmäksi kuin kellokanervalla, ja kellokanervan kasvutapa ja ulkomuoto on pörheämpi.

Kellokanervan (oikealla) muhkeampi kukinto on selvästi erotettavissa. eKukka.fi

Näin hoidat kanervaa ja kellokanervaa

Kumpikin, sekä Calluna että Erica pärjäävät syksyn samanlaisin hoitokeinoin.

  • Kastele tasaisesti koko syksyn ajan
  • Istuta ruukkuun tai maahan
  • Sijoita valoisalle ja suojaisalle paikalle
  • Lannoitukselle ei ole tarvetta

Kastele kanervaa ja kellokanervaa tasaisesti koko syksyn ajan. Lopeta kastelu vasta, kun pakkasta on sekä yöllä että päivällä. Voit istuttaa kanervan tai kellokanervan joko ruukkuun tai maahan. Ruukkuun istuttaessa huolehdi että ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukun pohjareiästä. Voit myös salaojittaa ruukun esimerkiksi kevytsoralla.

Istuta kanervat pohjareiälliseen ruukkuun, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. eKukka.fi

Avainsanat: