Valitse sivu

Kanervat Calluna ja Erica

Tunnista kanervat – mitä eroa on Callunalla ja Ericalla?

Syksyn kanervasuosikit eli Callunat ja Ericat komeilevat kilpaa kukkaistutuksissa. Miten erotat Callunan ja Erican toisistaan? Tutustu syvemmin kanervaan Calluna vulgaris sekä syyskellokanervaan Erica gracilis.

Callunat ja Ericat ovat kestäviä syksyn kasveja, niin omalla pihalla, terassilla ja parvekkeella kuin myös hautakukkana ja julkisien paikkojen kukkaistutuksissa. Oikein hoidettuna ne kestävät hyvin pakkasiin saakka, pakkasen puraisun jälkeen ne jäätyvät kauniisti ja koristavat paikallaan kevääseen asti. Kanervat ovat yksinkertaisen kauniita, ne sopivat hyvin yhteen muiden syyskasvien kanssa, niin pienempään kuin suurempaankin syyskukkaistutukseen. Kanervat sopivat myös esimerkiksi kranssimateriaaliksi.

Ihana kaksikko – Calluna vasemmalla ja Erica oikealla. eKukka.fi

Kanerva ja kellokanerva

Niin samanlaiset, mutta kuitenkin niin erilaiset. Kanervaa kutsutaan yleisesti Callunaksi (Calluna vulgaris), nimitys on vakiintunut jo useammalle meistä. Callunasta voit löytää useita erinäköisiä variaatioita myynnissä, kuten esimerkiksi monen värin sekoitusta, täysin vihreää sekä värjättynä siniseksi tai vaikkapa keltaiseksi. Trendikkäimmäksi syyskasviksi noussut riippacalluna on ihastuttava yksistään ruukussa tai suuremman istutuksen reunalla. Kellokanerva eli Erica on näistä kavereista se pörheämpi. Syksyisin Erica -lajikkeista myynnissä tapaat Erica gracilis :ta eli syyskellokanervaa. Ericasta löydät myös muitakin eri lajikkeita, kuten hauskan puukellokanervan (Erica arborea) , joka tuo syyskukkaistutuksiin luonnollista ja hieman boheemia ilmettä. Näistä kahdesta kaveruksesta Calluna on nostattanut suosiotaan huimasti eri lajikkeidensa ansiosta ja ansainnut paikkansa yhä useamman kodin pihoilla ja parvekkeilla.

Opi tunnistamaan ja erottamaan Calluna ja Erica jo kaukaa toisistaan. Kukinnosta huomaat eron – Callunan kukinto jää hieman pienemmäksi kuin Ericalla, näin ollen Erican kasvutapa ja ulkomuoto on pörheämpi.

Erican (oik.) pörheämpi kukinto on selvästi erotettavissa.  eKukka.fi

Kanervan hoito-ohjeet

Kumpikin, sekä Calluna että Erica pärjäävät syksyn samanlaisin hoitokeinoin.

  • Kastele tasaisesti koko syksyn ajan
  • Istuta ruukkuun tai maahan
  • Sijoita valoisalle paikalle
  • Sijoita suojaan syyssateilta
  • Lannoitukselle ei ole tarvetta

Tasainen kastelu on tärkeää, jotta kanerva ei pääse kuivumaan. Lopeta kastelu vasta, kun pakkasta on sekä yöllä että päivällä. Voit istuttaa Callunan tai Erican ruukkuun tai maahan. Ruukkuun istuttaessa huolehdi että ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukun pohjareiästä tai voit myös salaojittaa ruukun esimerkiksi kevytsoralla. Yhdistele muiden syyskukkien kanssa!

Callunat ja Ericat ovat suosittuja syyskasveja. eKukka.fi

Lue myös

Ihastuttava riippacalluna

Tee itse callunakranssi

Suosituimmat syyskasvit

Avainsanat: