Valitse sivu

Tulppaanistartti

Tulppaani on suomalaisten suosikki leikkokukka – tyylikäs ja tyrmäävä, tiesitkö tämän tulppaaneista?

Tulppaanit (Tulipa) ovat sipulikasveja, joita viljellään leikkokukiksi sekä puutarhaan ja kukkaruukkuun istutettaviksi koristekasveiksi. Tulppaanikausi alkaa ennen joulua – punaiset ja valkoiset tulppaanit ovat suomalaisten suosikkeja joulupöydässä. Päätuotantokausi tulppaaneilla ajoittuu tammi-helmikuulle, saatavuus jatkuu pääsiäiseen saakka. Suomi on yksi ahkerimpia tulppaaninostajamaita väkilukuun suhteutettuna. Mitä pidemmälle tammikuusta kevääseen päin mennään, sitä värikkäämmäksi tulppaanien valikoima laajenee – perinteisten punaisten ja valkoisten kaveriksi markkinoille saadaan mitä suloisempia pastellinsävyjä sekä erikoislajikkeita. Värivalikoima tulppaaneilla on todella laaja, tulppaaneja voit löytää kaikissa väreissä lukuun ottamatta mustaa ja sinistä.

Leikkotulppaanit – tyylikäs ja helppo tapa piristää kodin sisustusta

Raikas kevättalven tuulahdus kodin sisustukseen saadaan napakalla ja tuoreella tulppaanikimpulla. Tulppaanit ihastuttavat maljakossa pitkään oikeanlaisella hoidolla. Sipulikukkien tavoin tulppaanit pitävät kylmästä vedestä, maljakkoveteen voi lisätä vaikka lunta – näin tulppaanit pysyvät pirteinä pidempään. Tulppaanit myydään yleensä kuivassa astiassa, joten sitä ei kannata pelästyä. Tulppaanit kestävät hyvin varastoimista sekä kuljetusta kuivassa – muista vain leikata varsiin uudet imupinnat ennen veteen laittoa. Tuoreen ja kestävän tulppaanikimpun tunnistat siitä, että tulppaanit ovat napakat sekä kimppu ei ole painunut kasaan tai tulppaanit eivät ole pudottaneet terälehtiänsä.

Hoito-ohjeet tulppaanikimpulle

  • Laita puhtaaseen maljakkoon kylmää vettä – älä täytä maljakkoa kokonaan vedellä, liian syvä vesi aiheuttaa varren liikakasvua.
  • Leikkaa tuoreisiin tulppaaneihin uusi suora imupinta terävällä veitsellä.
  • Aseta tulppaanikimppu veteen, älä poista vielä suojakäärettä. Anna tulppaanien imeä vettä suojakääreessä noin 30minuuttia – näin tulppaanit pysyvät ryhdissä pidempään.
  • Vaihda vesi päivittäin ja leikkaa samalla uudet imupinnat.
  • Sijoita maljakko mahdollisimman viileään paikkaan – älä sijoita hedelmien läheisyyteen.

Leikkotulppaaneista on saatavilla useita erilaisia ja upeita lajikkeita, kuten esimerkiksi papukaijatulppaaneja, isokukkaisia lajikkeita, ripsureunaisia suloisuuksia sekä kerrottukukkaisia erikoisuuksia. Papukaijatulppaanit (Tulipa x gesneriana Parrot Group) ovat suosittuja, kukkien terälehdissä on hauska ruttuinen ja kupruileva muoto. Papukaijatulppaaneja, sekä muita erikoislajikkeita löydät varmimmin kukkakaupoista, kysy lisää kukkakauppiaalta!

Tulppaanit ihastuttavat kukkapenkissä sekä kukkaruukussa

Tulppaaneja voit istuttaa myös puutarhaasi! Tulppaanit jaetaan ryhmiin kukinta-ajan, kukan muodon ja koon perusteella. Erilaiset lajikkeet takaavat upean väriloiston keväällä ja alkukesästä.

Tulppaanien istutusaika alkaa loppukesällä, istuttaa voi aina hallan tuloon saakka. Valitse pihaltasi tai puutarhastasi tulppaaneille suojaisa kasvupaikka, tulppaanit viihtyvät parhaiten hyvin läpäisevässä ja lämpimässä kasvualustassa. Kun sopiva paikka on löytynyt, kaiva siihen kuoppa johon asettelet tulppaanin sipulit terävä puoli ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kaksi tai kolme sipulinmittaa.

Varmista runsas sato istuttamalla useampi sipuli samaan kohtaan, kuitenkin niin että sipulit eivät kosketa toisiaan. Kun istutus on valmis, se kannattaa kastella jotta juurten kasvu käynnistyy kunnolla. Suojaa istutus talven pakkasilta esimerkiksi syksyn lehdillä. Keväällä voit aloittaa tulppaanien ravitsemisen sekä kastelun, mikäli kevät on vähäsateinen. Kaunein kukinta näkyy ensimmäisenä vuonna istutuksesta. Istuta lisää sipuleita vuosittain – näin varmistat että kukinta jatkuu.

Ruukkuistutukseen kannattaa valita pohjareiällinen ruukku, joka kestää kylmää ja kosteutta. Täytä ruukku hiekkapitoisella mullalla, salaojita ruukun pohja esimerkiksi kivillä. Istuta sipulit tiiviisti multaan, melko keskelle ruukkua. Ihanteellisin varastointilämpötila talveksi on noin +9 astetta. Sipulit juurtuvat noin kolmessa kuukaudessa, kastele sipuleita varoen tämän jakson aikana jotta juuristo ei kuivahda kokonaan. Siirrä ruukku sipuleineen kevätauringon lämpöön, kun versot ovat noin 5cm pituisia. Kukinta-aikaan tulppaanit menestyvät niukalla kastelulla.

Avainsanat: