Valitse sivu

Tulppaanistartti – tutustu tulppaanien kiehtovaan maailmaan!

Tulppaani on suomalaisten suosikkikukka

Tulppaanit kukkivat tuhatpäisesti Alankomaiden värikkäillä pelloilla, sulostuttavat suomalaisten koteja jouluna ja pääsiäisenä ja puhkeavat puutarhassa kukkaan ensimmäisten kasvien joukossa. Rakastetuista tulppaaneista on moneksi.

Tulppaanikausi alkaa ennen joulua. Punaiset ja valkoiset tulppaanit ovat suomalaisten suosikkeja joulupöydässä. Päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle, ja saatavuus jatkuu pääsiäiseen saakka.

Suomi on yksi ahkerimpia tulppaaninostajamaita väkilukuun suhteutettuna. Mitä pidemmälle tammikuusta kevääseen päin mennään, sitä värikkäämmäksi tulppaanien valikoima laajenee – perinteisten punaisten ja valkoisten seuraksi markkinoille saadaan mitä suloisempia pastellinsävyjä sekä erikoislajikkeita.

Lue myös: Tulppaanien historiaa

tulppaanit

Leikkotulppaanit – tyylikäs ja helppo tapa piristää kodin sisustusta

Raikas kevättalven tuulahdus kodin sisustukseen saadaan napakalla ja tuoreella tulppaanikimpulla. Oikealla hoidolla leikkotulppaanit ilahduttavat maljakossa pitkään.

Tulppaanit myydään yleensä niin, että niiden varret eivät ole vedessä. Tulppaanit kestävät hyvin varastoimista sekä kuljetusta kuivassa – muista vain leikata varsiin uudet imupinnat ennen veteen laittoa. Tuoreen ja kestävän tulppaanikimpun tunnistat siitä, että kukat tuntuvat napakoilta ja varret ovat raikkaan vihreät.

Tulppaanikimpun hoito-ohjeet

  • Laita puhtaaseen maljakkoon kylmää vettä. Älä täytä maljakkoa kokonaan vedellä, liiassa vedessä varret venähtävät nopeammin.

  • Leikkaa tuoreisiin tulppaaneihin tasainen imupinta terävällä veitsellä.

  • Aseta tulppaanikimppu veteen, mutta älä poista vielä suojakäärettä. Anna tulppaanien imeä vettä suojakääreessä noin puoli tuntia. Näin tulppaanit pysyvät ryhdissä pidempään.

  • Vaihda vesi päivittäin ja leikkaa samalla uudet imupinnat.

  • Sijoita maljakko mahdollisimman viileään paikkaan, älä sijoita hedelmien läheisyyteen.

Leikkotulppaaneista on saatavilla useita erilaisia ja upeita lajikkeita, kuten ripsureuneisia papukaijatulppaaneja ja tyylikkäitä ranskalaisia tulppaaneja.

Tulppaanit ihastuttavat kukkapenkissä ja kukkaruukussa

Istuta tulppaaneja myös puutarhaasi! Tulppaanit jaetaan ryhmiin kukinta-ajan sekä kukan muodon ja koon perusteella. Erilaiset lajikkeet takaavat upean väriloiston keväällä ja alkukesästä.

Tulppaanien istutusaika alkaa loppukesällä, ja istuttaa voi aina hallan tuloon saakka. Valitse pihaltasi tai puutarhastasi tulppaaneille suojaisa kasvupaikka. Tulppaanit viihtyvät parhaiten hyvin läpäisevässä ja lämpimässä kasvualustassa. Kun sopiva paikka on löytynyt, kaiva siihen kuoppa johon asettelet tulppaanin sipulit terävä puoli ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kaksi tai kolme sipulinmittaa.

tulppaanit

Varmista runsas kukinta istuttamalla useampi sipuli samaan kohtaan, kuitenkin niin että sipulit eivät kosketa toisiaan. Kun istutus on valmis, se kannattaa vielä kastella. Suojaa istutus talven pakkasilta esimerkiksi syksyn lehdillä. Keväällä voit aloittaa tulppaanien lannoittamisen ja kastelun, mikäli kevät on vähäsateinen. Istuta lisää sipuleita vuosittain – näin varmistat että kukinta jatkuu.

Ruukkuistutukseen kannattaa valita pohjareiällinen ruukku, joka kestää kylmää ja kosteutta. Täytä ruukku hiekkapitoisella mullalla ja salaojita ruukun pohja esimerkiksi kivillä. Istuta sipulit tiiviisti multaan, melko keskelle ruukkua. Ihanteellisin varastointilämpötila talveksi on noin +9 astetta. Sipulit juurtuvat noin kolmessa kuukaudessa. Kastele sipuleita varoen tämän jakson aikana, jotta juuristo ei kuivahtaisi kokonaan. Siirrä ruukku sipuleineen kevätauringon lämpöön, kun versot ovat noin 5 cm pituisia. Kukinta-aikaan tulppaanit menestyvät niukalla kastelulla.

Avainsanat: