Valitse sivu

Tulppaani on suomalaisten kestosuosikki – näin hoidat leikkotulppaaneita oikein

Suomalaisten suosikkikukka taipuu moneksi, eikä sen hoitokaan ole vaikeaa. Tutustu tulppaanien maailmaan ja opi niiden hoito muutamalla helpolla vinkillä!

Tulppaanit kukkivat tuhatpäisesti Alankomaiden värikkäillä pelloilla, sulostuttavat suomalaisten koteja jouluna ja pääsiäisenä ja puhkeavat puutarhassa kukkaan ensimmäisten kasvien joukossa. Tulppaanien vangitseva kauneus on puhutellut ihmisiä jo vuosisatojen ajan – ne ovat aiheuttaneet jopa niin kutsuttua “tulppaanimaniaa”. Rakastetuista tulppaaneista on siis moneksi.

Lue myös: Tulppaanien historiaa

Tavallisimmatkin tulppaanilajikkeet saavat uuden ilmeen, kun niiden terälehdet kääntää auki. Tekniikalla on hauska nimi: tulppaanihieronta. eKukka.fi

Tulppaanikausi alkaa jo ennen joulua, ja viimeistään juhlapyhien lähestyessä valkoiset ja punaiset tulppaanit täyttävät kukkakylmiöt. Päätuotantokausi ajoittuu kuitenkin tammi-helmikuulle ja saatavuus jatkuu pääsiäiseen saakka, jolloin tulppaanit piristävät kevätkotia yhdessä narsissien ja muiden sipulikukkien kanssa.

Tulppanilajikkeet
Terälehtien muoto vaihtelee lajikkeesta riippuen. Vasemmalta oikealle: ‘Crown of Dynasty’ on tulppaanilajike, jonka terälehdet muistuttavat kruunua, oranssilla ‘Delta Storm’ -lajikkeella on tutuimmat terälehdet ja papukaijatulppaanit komeilevat röyhelöillä. eKukka.fi

Suomi on yksi ahkerimpia tulppaaninostajamaita väkilukuun suhteutettuna. Tammikuussa värivalikoima laajenee ja markkinoille saadaan mitä suloisempia pastellinsävyjä sekä erikoislajikkeita, kuten ripsureunaisia papukaijatulppaaneja ja tyylikkäitä ranskalaisia tulppaaneja.

Tulppaani
Tulppaanikimppu
Sylin täydeltä tulppaaneja! Sekoittele eri lajikkeita tai valitse kimppuun vain yksi suosikkisi. eKukka.fi

Näin hoidat leikkotulppaaneita oikein

Raikas tuulahdus kodin sisustukseen saadaan napakalla ja tuoreella tulppaanikimpulla. Oikealla hoidolla leikkotulppaanit ilahduttavat maljakossa pitkään.

Tulppaanit myydään usein niin, että niiden varret eivät ole vedessä. Tulppaanit kestävät hyvin varastoimista sekä kuljetusta kuivassa – muista vain leikata varsiin uudet imupinnat ennen veteen laittoa. Tuoreen ja kestävän tulppaanikimpun tunnistat siitä, että kukat tuntuvat napakoilta ja varret ovat raikkaan vihreät.

Tulppaanikimpun hoito-ohjeet

  • Laita puhtaaseen maljakkoon vain vähän kylmää vettä. Älä lisää kukkavirkistettä.

  • Leikkaa tuoreisiin tulppaaneihin tasainen imupinta terävällä veitsellä ja poista kaikki veden alle jäävät lehdet.

  • Aseta tulppaanikimppu veteen, mutta älä poista vielä suojakäärettä. Anna tulppaanien imeä vettä suojakääreessä noin puoli tuntia. Näin tulppaanit pysyvät ryhdissä pidempään.

  • Vaihda vesi päivittäin ja leikkaa samalla uudet imupinnat.

  • Sijoita maljakko mahdollisimman viileään paikkaan.

  • Hedelmät tuottavat etyleeni-nimistä kaasua, joka saa kukat nuupahtamaan nopeammin. Vältä siis sijoittamasta tulppaaneita hedelmien läheisyyteen.

  • Varsien venähtäminen on tulppaanien ominaispiirre. Kasvua voi hillitä leikkaamalla varsia reippaasti, mutta rennosti nuokkuvissa tulppaaneissa on myös omanlaistaan kauneutta.

Avainsanat: