Valitse sivu

Tulppaanien historiaa

Tulppaanit ovat lumonneet ihmisiä kauneudellaan jo vuosisatojen ajan

Tiesitkö, että tulppaanin nimen juuret ovat turkkilaisessa, turbaania tarkoittavassa sanassa? Tulppaanien kantamuodot ovat kotoisin Vähä-Aasiasta. Niiden kaupallinen kasvatus ja jalostus alkoi noin tuhat vuotta sitten Osmanien valtakunnassa, nykyisen Turkin alueella. Tulppaani oli arvostettu uskonnollinen symboli, jonka merkitys taiteessa ja kulttuurissa oli suuri.

Ensimmäiset tulppaanit tuotiin Eurooppaan 1500-luvulla. Harvinaisimmista sipuleista oltiin valmiita maksamaa huomattavia summia. Kaikista suosituimpia olivat kaksiväriset lajikkeet, kuten punavalkoinen ja erittäin harvinainen ‘Sember August’. Värityksen syntytapaa ei tiedetty, ja tulppaaneita yritettiin jalostaa monivärisiksi useilla eri menetelmillä. Nykyisin tiedetään, että värimuunnoksen aiheutti virus.

Tulppaanikaupan kiihtyessä markkinat ylikuumenivat. Hurjimmillaan yksittäisestä, harvinaisesta sipulista oltiin valmiita maksamaan summa, joka vastasi usean kivitalon arvoa. Sipulikauppa  oli kiihkeimmillään Hollannissa vuosina 1636-1637, jolloin ”tulppaanimania” johti talouskuplan puhkeamiseen. Tulppaani siis aiheutti maailman ensimmäisen pörssiromahduksen.

Tulppaanit ovat edelleen yksiä rakastetuimpia leikkokukkia. eKukka.fi 

Ylellisyyden symbolista kaiken kansan iloksi

Tulppaanit ovat kielineet korkeasta yhteiskunnallisesta asemasta ja symboloineet vaurautta. Ne ovat tehneet pitkän matkan ylimystön puutarhoista tavallisen kansan keskuuteen.

Yleisestä saatavuudestaan huolimatta tulppaanit ovat edelleen yksiä rakastetuimpia kukkia. Punaiset ja valkoiset tulppaanit somistavat loppuvuodesta joulukotia, ja sesonki jatkuu aina kevääseen saakka. Tavallisten leikkotulppaanien lisäksi saatavilla on ripsureunaisia papukaijatulppaaneja ja elegantteja ranskalaisia tulppaaneja. Valikoimasta löytyy varmasti värejä ja muotoja jokaisen mieleen, eikä monivärisistä kukistakaan tarvitse enää maksaa mansikoita.

Viruksia kantavia tulppaaneita ei enää myydä, vaan nykyisten lajikkeiden värimuunnokset on saatu aikaan jalostamalla. eKukka.fi

Avainsanat: