Valitse sivu

7 vinkkiä orvokki-istutuksiin – katso kuvat ja inspiroidu

Orvokki-istutukset kuuluvat kevääseen

Orvokit ovat kevään suosikkeja, joita istutetaan pihalle, terassille sekä parvekkeelle. Orvokkien värivalikoima on todella laaja – löydät niitä valkoisena, keltaisena, punertavana, siniviolettina ja jopa aivan tummana, melkein mustana. Yksiväristen rinnalla on myös moniväriset ihanuudet. Orvokit sopivat monenlaiseen astiaan ja niistä onkin kiva rakennella kevään ensimmäisiä istutuksia ulos. Orvokit kestävät pientä pakkasta, joten ne on turvallista istuttaa ulos jo aivan kevään ja kesän taitoksessa.

Inspiroidu erilaisista orvokkien istutusvinkeistä ja loihdi omalle terassille tai parvekkeelle ihana kukkaistutus. Orvokit ilahduttavat myös aivan ulko-oven vierellä, siihen on sopiva tehdä kukkaistutuksista ja koristeista isompikin kokonaisuus. Orvokit sopivat mainiosti myös lahjaksi!


Orvokit erilaisissa astioissa

Kaikilta varmasti löytyy kaapeista ja varastosta monenlaista kippoa ja kuppia. Nyt otetaan nämä kipot ja kupit hyötykäyttöön ja istutetaan niihin orvokkeja! Orvokeille sopii kivasti esimerkiksi sinkkiämpärit eri koossa, pieni kastelukannu, kaikki hieman kuluneet ja ajan saatossa kulahtaneet astiat sekä tietenkin super söpö, jättiläisen kahvikuppi. Kokeilemisen arvoisia ovat myös säilykepurkit, vanhat leivontakulhot sekä kakkuvuoat. Kokeile rohkeasti erilaisia astioita, voit istuttaa yhden orvokin pieneen astiaan tai yhdistelemällä eri värejä, saat varman katseenvangitsijan. Näyttävän kokonaisuuden voit kerätä terassin tai parvekkeen pöydälle kokoamalla erilaisiin kipposiin istutetut orvokit keskelle pöytää. Sopii kivasti myös kevään juhliin, kuten vappuun ja äitienpäivään.

Orvokkien kevätpesä

Risuista ja sammaleesta saadaan istutukseen ihanaa luonnollista tuntua. Voit tehdä orvokkien kevätpesän haluamaasi astiaan, jalallisessa astiassa tämä istutus pääsee oikeuksiinsa. Voit kietoa orvokit multapaakkuineen sammaleeseen tai vaihtoehtoisesti peittää sammaleella koko istutusalueen. Risuista kiedottu kranssi viimeistelee istutuksen reunamat, voit myös asetella risuja sinne ja tänne tuomaan villiä vauhtia ja mielenkiintoa. Rustiikkinen orvokkien kevätpesä sopii kauniisti terassille tai parvekkeelle, yhdessä kuluneiden ikkunanpielien ja tuoksukynttilöiden kanssa.

Sipulikukkien kaveri

Orvokit ja sipulikukat ne yhteen soppii! Aivan ihana yhdistelmä, keveät ja narskuvat sipulikukat sekä vaaleat orvokit. Tämä asetelma sopii suojaisalle, lasitetulle terassille tai parvekkeelle. Sipulikukat viihtyvät parhaiten hieman viileässä, lämpimässä kukinta on ohi nopeampaa. Ne sietävät jopa pieniä pakkasia. Sipulikukat varastoivat vettä ja ravinteita sipuliinsa, joten niitä ei tarvitse lannoittaa, ja kastelukin saa olla niukkaa. Mullan ollessa hieman kostea, sipulikukat kestävät paremmin pientä pakkasta. Kukinnan päätyttyä voit istuttaa sipulit puutarhaasi. Orvokit kestävät myös pieniä pakkasia hyvin. Sammal tuo tähän asetelmaan sen kuuluisan viimeisen silauksen.

Kontrastit tuovat mielenkiintoa

Tiesitkö, että orvokkia on saatavilla lähes mustana? Tumman ja valkoisen liitto on vahva – nämä kaksi kun yhdistää, ei voi lopputuloksesta tulla muutakuin tyylikäs. Valkoiset orvokit tummassa ruukussa ovat upea ilmestys, varsinkin kun orvokit ovat päässeet jos hieman kasvamaan ja villiintymään. Mustavalkoisen ystävälle tummat ja valkoiset orvokit mahdollistavat lempivärien levittämisen myös kukkien avulla omalle terassille ja parvekkeelle. Istuta yksikseen tai yhdessä isompaan ruukkuun. Kysy tummien orvokkien saatavuutta puutarhamyymälästä tai lähimmältä kukkakauppiaaltasi.

Lankaköynnös sopii orvokki-istutukseen

Lankaköynnös on riippuvaoksainen viherkasvi, jota käytetään paljon myös kesäkukka- sekä syyskukkaistutuksissa. Se sopii täydellisesti ruukun reunalle roikkujaksi ja kasvaessaan se villiintyy hauskasti. Orvokkien kaverina se tuo istutukseen täyteläisyyttä. Lankaköynnös viihtyy parhaiten valoisassa tai puolivarjoisassa kasvupaikassa, kuten orvokkikin. Ulkokasvina lankaköynnös on hyvinkin kestävä – se ei pahastu pienestä sateesta, tuulesta tai viileydestä.

Tutustu lankaköynnökseen – lue lisää

Orvokit korissa

Kukat ja kori on perinteinen kombo. Kori voi olla suuri tai pieni, orvokit siihen sujahtavat varmasti ja nätisti. Jos sinulta löytyy vanhoja koreja kaappien kätköistä tai varaston nurkasta, kannattaa ne ottaa käyttöön puutarhan, terassin ja parvekkeen puolelle. Mikäli korissa ei ole jo valmiina sisällä muovia, joka pitää mullat ja vedet oikeassa paikkaa, voit laittaa muovituksen itse. Sellofaani käy tähän hommaan hyvin. Jos ei kaapista löydy sellofaania, voit käyttää tavan muovipussia myös korin sisäpuolen suojauksessa. Orvokki on suloinen kun se pääsee hieman villiintymään, istuta suureen koriin useampi orvokki ja nauti! Pikkuset korit sopivat koristeeksi terassin tai parvekkeen pöydälle, tai voit ripustaa ne roikkumaan vaikka aitaan.

Orvokkiamppelit roikkumaan

Orvokkiamppeleita on saatavilla valmiiksi istutettuina, tai voit istuttaa sellaisen myös itse. Valmiiksi istutetut amppelit ovat yleensä muovisia ja niitä voi olla saatavilla eri väreissä. Amppelikoreja on saatavilla hyvin varustelluista puutarhamyymälöistä sekä kukkakaupoista. Samalla reissulla kun haet kevään ensimmäiset orvokit ja niille sopivan amppeliruukun, voit myös kysyä istutuspalvelua.

Orvokit – istutus ja hoito

Orvokit viihtyvät hyvin aurinkoisessa sekä puolivarjoisassa kasvupaikassa. Paahteessa voi tulla liian kuuma ja orvokit voivat helposti alkaa nuokkumaan. Paras aurinkoinen hetki päivästä orvokeille on aamuaurinko. Orvokit selviävät jopa viiden asteen pakkasista – joten voit huoletta istuttaa ne terassille tai parvekkeelle, vaikka pieniä yöpakkasia olisi vielä lupailtu.

Orvokit pitävät ravinteikkaasta ja vettä läpäisevästä kukkamullasta. Jos käytät orvokki-istutukseen puutarhamultaa, lisää siihen pitkävaikutteisia lannoiterakeita tai kompostimultaa. Voit myös hoitaa lannoituksen kasteluveden mukana, tällöin lannoitus kerta viikkoon on riittävä. Orvokit pitävät tasaisesta kastelusta. Nypi kuihtuneet kukat säännöllisesti. Jos orvokki näyttää taantumisen merkkejä keskikesän aikoihin, leikkaa kasvusto alas ja lannoita. Kasvu elpyy muutamassa viikossa.

Avainsanat: