Valitse sivu

Kurkkaa vinkit keväisistä sipulikukista – näitä kukkia saa leikkona!

Kevään ihanimmat ja herkimmät sipulikukat hurmaavat leikkokukkina

Tiesitkö, että monenlaista keväistä ruukkusipulikukkaa saa kukkakaupasta ostettua suoraan myös leikkokukkana? Yleisimmin sipulikukkia käytetään ruukkukukkina, mutta leikkokukkina käyttäminen on kasvanut koko ajan. Leikkosipulikukista löytyykin monenlaista herkkää kukkijaa, joilla syntyy kukkakimppuihin rentoa ja keväistä fiilistä.

Leikkona käytettävien sipulikukkien hoitovinkki – Kaikki sipulikukat pitävät viileästä, niin myös leikkokukkina myytävät sipulikukat. Laita sipulikukille maljakkooon viileää vettä ja siirrä maljakko yöksi jääkaappiin. Näin saat nauttia kukistasi pidempään.

Kuinka monta erilaista leikkosipulikukkaa tunnistat kukkakimpusta?

Kirjopikarililja (Fritillaria meleagris) – ruutukuvioinen ja nuokkuvakukkainen kaunotar

Kirjopikariljan kukat nuokkuvat rennosti alaspäin ja sen kukkien ruutukuviointi herättää mielenkiintoa sekä ihastusta. Kirjopikarililjat ovat omiaan keveissä, runsaissa ja niittymäisissä kukkakimpuissa. Pikarililjan lehdet saavat rönsyilyllään kimpun elämään ja valloittavaan liikkeeseen. Kirjopikarililjaa onkin helppo käyttää kukkakimpussa, koska sen varsi on sopivan ohut, mutta silti napakka.

Kirjopikarilja tykkää sipulikukkien tavoin viileästä vedestä. Sijoita maljakko mahdollisuuksien mukaan yöksi viileään, esimerkiksi jääkaappiin. Näin kukat kestävät pidempään. Kirjopikarililjan maljakkokestävyys on noin viikko. Kukkien kuihduttua voit käyttää vielä kiehtovia kukkavarsia rönsyilevien lehtien kera. Napsaise ränsistyneet kukat pois ja lisää maljakkoon kukkavarsien sekaan muutama uusi leikkokukka.

Kirjopikarililjalla saat kotiisi niittymäistä tunnelmaa.

Hyasintin (Hyacinthus orientalis) tuoksua kevätkotiin

Ilouutisia hyasintin ja sen tuoksun ystäville – leikkohyasinttia on saatavilla keväisessä leikkokukkavalikoimassa. Tämä persikkaisen värinen leikkohyasintti on melkoinen helmi! Hyasintilla onkin täydellisen pehmeä ja trendikäs väritys. Juuri sopiva värimaailma kevääseen, jolloin kaipaa ympärilleen hempeitä ja pastellisia värejä.

Jo muutama hyasintti antaa kimpulle luksus tunteen ja vieno tuoksu kruunaa kokonaisuuden. Valitse leikkohyasinttia kimppuusi tai hanki niitä kokonainen maljakollinen!

Muista laittaa hyasintit yöksi viileään – näin ne kestävät mahdollisimman pitkään tuoreina. Leikkohyasintin maljakkokestävyys on noin viikko.

Trendikäs persikan sävyinen leikkohyasintti tuo vienon tuoksun kevätkotiin.

Helmililja (Muscari armeniacum) on herkkä ja pienikukkainen – sopii vaikka tuikkukippoon

Voiko kevät tulla ilman helmililjaa? – no ei! Tämä söpö, pienikukintoinen kevään sipulikukka on totuttu näkemään ruukkukukkana, mutta se sopii todella hyvin myös leikkokukaksi keväisiin kukkakimppuhin. Herkkyytensä ansiosta se on täydellinen lisä ristiäis- ja nimiäiskukkiin. Asettelemalla leikkohelmililjaa runsaasti maljakkoon saat vaikuttavan näyn, vaikka onkin kyse pienestä kukasta.

Muista – yöksi viileään, niin maljakkokesto on parempi!

Nauti helmililjasta leikkokukkana ja asettele niitä runsaasti maljakkoon.
Pieni helmililja käy hyvin jopa tuikkukippoon – käytä apuna kukkasiiltä.

Tasetti (Narcissus tazetta-ryhmä ) – pikkukukkainen ja huumaavasti tuoksuva narsissi

Tasetilla on suloiset pienet valkoiset kukat, jonka keskeltä pilkistävät pienet keltaiset heteet. Tasetti tuoksuu melko voimakkaasti. Joillekin tuoksu on odotettua huumaavaa tuoksua ja toisille sen tuoksu on liian voimakas, joten allergikoiden kannattaa vältellä tasettia.

Leikkotasetit sopivat narsissien tavoin parhaiten omaan maljakkoonsa, koska niiden varsista valuva neste voi sotkea maljakkovettä. Jos yhdistät tasetteja muihin leikkokukkiin, vaihda maljakkovesi päivittäin sekä leikkaa uudet imupinnat kaikkien kukkien varsiin.

Leikkotasetin hoito-ohje – Tasetti on siis narsissi ja sen varsista valuu nestettä imupintojen leikkaamisen jälkeen. Pyyhi valuva neste pois paperilla ennen tasettien lisäämistä maljakkoon. Näin neste ei pääse sotkemaan maljakkovettä ja kukkien vedenotto ei häiriinny.

Vinkki! – Laita tasetit maljakkoon ja siirrä maljakko saviruukkuun. Jos tasettien tuoksu on liian voimakas, säilytä tasetteja viileällä kuistilla tai parvekkeella.

Avainsanat: