Valitse sivu

Upeita kuvioita, hempeitä värejä ja hurmaavia tuoksuja – näitä sipulikukkia saa myös leikkona

Sipulikukat tuovat kevään mukanaan, ja kaikkien onneksi ne hurmaavat myös leikkokukkina. Tutustu eri lajeihin ja hoito-ohjeisiin!

Kevät ja sipulikukat kuuluvat yhteen. Krookukset tupsahtelevat esiin kukkapenkistä, sinililjat peittävät maan taivaansiniseen kukkamereen ja kukkakauppojen edustat täyttyvät aurinkoisista ruukkunarsisseista. Astumalla peremmälle voi huomata, että myös leikkokylmiöt ovat pullollaan raikkaita sipulikukkia.

Sipulikukista sidottu kimppu tuo kevään myös sisätiloihin. Kun kevätsiivous on tehty ja talven viimeisetkin pölyt on pyyhitty, kukkakimppu palkitsee urakan ja tuo kotiin raikkautta. Tilaa samalla pirteä kevättervehdys myös ystävän kotiovelle!

Kuinka monta erilaista leikkosipulikukkaa tunnistat kukkakimpusta? eKukka.fi

Miten leikkosipulikukkia hoidetaan?

Sipulikukat viihtyvät viileässä. Maljakkovesi saa olla noin 20 astetta, ja myös maljakon voi asettaa viileälle paikalle. Jos viileää paikkaa ei löydy, maljakon voi siirtää yöksi jääkaappiin, jotta kukat säilyisivät tuoreina pidempään.

Leikkaa kukkien varsiin imupinnat ennen maljakkoon asettelua. Vaihda puhdas vesi päivittäin tai parin päivän välein. Uusi samalla imupinnat ja puhdista maljakko.

Sipulikukat eivät tarvitse kukkavirkistettä.

Sipulikukat leikkokukkina – näitä lajeja löydät kukkakaupoista

Kirjopikarililja

Kirjopikarililja on ruutukuvioinen kaunotar

Kirjopikarililja sopii täydellisesti tämän päivän trendeihin: sen kasvutapa on ihanan villi ja rönsyilevä, joten se istuu kauniisti niittymäisiin ja luonnollisiin kukkakimppuihin. Kellomaisten kukkien hauska ruutukuvio muistuttaa helmikanan sulkapeitettä, ja tämän takia sen tieteellisen nimen loppuosa, “meleagris”, viittaa helmikanaan.

Vinkki: Kukkien kuihduttua voit käyttää vielä kiehtovia kukkavarsia rönsyilevien lehtien kera. Napsaise ränsistyneet kukat pois ja lisää maljakkoon kukkavarsien sekaan muutama uusi leikkokukka.

Hyasintti tuo lumoavaa tuoksua kevätkotiin

Ilouutisia hyasintin ja sen tuoksun ystäville: leikkohyasinttia on saatavilla myös keväällä!

Uutuuslajikkeiden pastelliset sävyt pyyhkivät joulun pois mielestä. Hyasintin mieltäminen joulukukaksi onkin maailmanlaajuisesti poikkeuksellista – muualla se kielii kevään tulosta. Leikkohyasintin varret ovat pitkiä ja suoria, joten ne asettuvat hyvin myös hieman korkeampaan maljakkoon.

Helmililja hurmaa sievillä kukinnoillaan

Voiko kevät tulla ilman helmililjaa? Tuskin, sillä helmililjalla on sipulikukkien suloisin kukinto. Helmililja näyttää maljakossa sievältä ja keveältä yksistäänkin, mutta se on myös mainio lisä kukkakimppuihin. Tavallisimmin kukat ovat väriltään vaaleansinisiä, mutta saatavilla on myös valkoista lajiketta.

Tasetti

Tasetti on sopii tuoksuvien kukkien ystäville

Tasetti kuuluu samaan sukuun tunnetumman keltanarsissin kanssa. Tyylikkäät, valkoiset kukat ja niiden keltaoranssi keskusta erottavat sen kuitenkin keltaisesta serkustaan.

Tasettia viljeltiin muinaisessa Egyptissä ja Israelissa sen koukuttavan tuoksun vuoksi. Tuoksu on makeahko ja melko voimakas, ja sen sanotaan muistuttavan hyasinttia ja jasmiinia.

Vinkki: Tasetit sopivat muiden narsissien tavoin parhaiten omaan maljakkoon, sillä niiden varsista valuva neste voi sotkea maljakkovettä. Pyyhi valuva neste pois paperilla ennen tasettien lisäämistä maljakkoon. Näin neste ei pääse sotkemaan maljakkovettä ja kukkien vedenotto ei häiriinny.

Avainsanat: