Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Hirvensarvisaniainen

Hirvensarvisaniainen

Platycerium bifurcatum

Hirvensarvisaniainen kasvaa sademetsissä epifyyttinä eli päällyskasvina puiden runkoihin kiinnittyneenä. Sillä on erikoinen tapa kasvattaa kahdenlaisia lehtiä. Vaippalehdiksi kutsutut lehdet kasvavat isäntäpuun runkoa vasten painautuen, ja ne ovat hopeanharmaan nukan peitossa. Ajan myötä ne kuivuvat ja ruskettuvat, mutta joka kasvukaudella kasvi kasvattaa uusia vaippalehtiä vanhojen päälle. Varsinaiset lehdet ovat pitkät, liuskoittuneet ja vaippalehtien tapaan hopeanharmaan nukan peitossa. Niiden alapinnoille kehittyy saniaisille ominaisia itiöpesäkkeitä.

Väri: Vihreä

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Ruukussa kasvatettava hirvensarvisaniainen on helpoin kastella upottamalla ruukku veteen. Kasvukaudella veteen voi lisätä mietoa lannoitetta. Kasvualusta ei saisi koskaan päästä koskaan kauttaaltaan kuivaksi.

Hirvensarvisaniainen ei siedä kovaa paahdetta, joten sijoita se mieluiten puolivarjoon. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä. Hirvensarvisaniaista kasvatetaan useimmiten ruukussa, mutta sen voi myös ripustaa seinälle puunpalaan istutettuna. Tämä imitoi parhaiten sen luonnollista kasvutapaa. Kasvualustana käytetään rahkasammalta tai muuta ilmavaa mutta vettä pidättävää alustaa. Hirvensarvisaniainen kiinnitetään puunpalaan esimerkiksi ohuen langan avulla.