Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Kiinangardenia

Kiinangardenia

Gardenia jasminoides

Kiinangardenia kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Kiinassa. 1800-luvulla se on ollut suosittu napinläpikukka, ja siksi sitä kutsutaankin joskus keikarinkukaksi. Kiinangardenian lehdet ovat kauniin kiiltävät ja tummanvihreät, mutta sen varsinainen koristearvo on upeissa, voimakastuoksuisissa kukissa. Väriltään kukat ovat valkoiset ja halkaisijaltaan noin 10-15 cm. Huonekasvina kiinangardenia kasvaa yleensä alle puolen metrin korkuiseksi.

Väri: Valkoinen

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Liika kuivuus aiheuttaa nuppujen kuihtumista, mutta jatkuvasti märkä kasvualusta mädättää juuret. Lannoita kasvukaudella noin joka toinen viikko mieluiten happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella.

Kiinangardenia tarvitsee runsaasti valoa, mutta älä kuitenkaan sijoita sitä paahteeseen. Talven ajaksi kiinangardenian voi siirtää viileämpään. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä. Yleensä tavallinen huoneilma on kiinangardenialle liian kuiva, jolloin se altistuu herkästi vihannespunkeille. Kasvata kiinangardeniaa mieluiten happamassa kasvualustassa.