Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Kumiviikuna

Kumiviikuna

Ficus elastica

Kuten nimestäkin voi päätellä, kumiviikunaa on ennen käytetty kumin raaka-aineena. Sillä on kiiltävät ja melko paksut lehdet, jotka ovat yleensä väriltään vihreät, mutta jalostuksen myötä saatavilla on myös kirjavia ja hyvin tummalehtisiä lajikkeita. Syntyessään lehdet ovat kiertyneet rullalle punaisen suojuslehden sisään. Ajan kanssa kumiviikuna kasvaa korkeaksi puuksi – luonnossa jopa kymmenien metrien korkuiseksi. Huonekasvina se jää yleensä alle kaksimetriseksi.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Kastelun suhteen kannattaa olla tarkka. Kumiviikuna ei siedä märkyyttä, mutta kasvualusta ei myöskään saisi päästä kuivumaan kauttaaltaan. Huonon kastelun seurauksena se varistaa herkästi lehtiään. Kastele siis kerralla reilummin, ja anna sitten kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin kahden viikon välein. Voit latvoa kumiviikunan haarautumisen edistämiseksi.

Sijoita kumiviikuna mieluiten puolivarjoon. Liian hämärässä se tiputtaa herkästi lehtiään. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa kuin niiden vihreälehtiset lajitoverit. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä.