Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Narsissi

Narsissi

Narcissus

Narsissien sesonki alkaa alkukeväällä, ja ne mielletään usein perinteisiksi pääsiäiskukiksi. Sipulikukkina ne ovat helppohoitoisia, ja halutessaan ne voi istuttaa myös puutarhaan, jolloin niistä on iloa vielä seuraavinakin vuosina. Kukat ovat tavallisesti väriltään keltaisia tai valkoisia, ja niillä on selkeästi erottuva, torvimainen keskusta. Suosituin ja perinteisin keltakukkainen lajike on nimeltään ‘Tete á tete’.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Kastele ruukkunarsissia niukasti ruukun reunoille, vältä valuttamasta vettä suoraan sipuleiden päälle. Lannoitetta ei tarvitse antaa. Leikkaa kuihtuneet kukat pois. Ulos istutetut narsissit eivät vaadi erityistä hoitoa, mutta kukinnan huonontuessa sipulit voidaan kaivaa ylös, ja emosipulin viereen kehittyneet sivusipulit voidaan irrottaa ja istuttaa uudelleen.

Narsissit viihtyvät viileässä ja puolivarjoisessa paikassa. Huoneenlämmössä kukinta-aika lyhenee. Kukinnan jälkeen ja lumien sulettua voit istuttaa sipulit puutarhaasi. Sipuleita voi myös säilyttää kesän yli kuivassa ja pimeässä, ja istuttaa maahan vasta syksyllä. Narsissit viihtyvät hyvin esimerkiksi puiden ja pensaiden juurella. Istuta sipuli noin 15 cm syvyyteen, multavaan ja hyvin vettä läpäisevään maahan. Seisovat vesi ja liian kostea kasvualusta mädättää sipulit.