Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Vaaleajouluruusu

Vaaleajouluruusu

Helleborus niger

Jouluruusu on kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopasta, missä se on kevään ensimmäisiä kukkijoita ja suosittu puutarhakasvi. Suomessa jouluruusua myydään jouluisin ruukkukukkana, mutta se saattaa talvehtia maahan istutettuna suotuisalla paikalla. Vehreiden lehtien keskeltä nousee noin 10-30 cm korkeat kukkavarret, joiden päihin puhkeaa yksittäiset kukinnot. Pitkäikäiset, vaaleat verholehdet kehystävät vaatimatonta kukintoa ja lähes huomaamattomia terälehtiä. Myös lehdettömänä kukkivaa lajiketta on saatavilla. Kaikki kasvinosat ovat myrkyllisiä.

Väri: Valkoinen

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Ruukkuun istutetun jouluruusun kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, ei kuitenkaan litimärkänä. Liikakastelu mädättää varsien tyven. Lannoitusta ei tarvita.

Sisällä jouluruusu tarvitsee viileän ja valoisan kasvupaikan. Keväällä, pakkasten mentyä, voit istuttaa jouluruusun puutarhaasi varjoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan. Maan tulisi olla ravinteikasta, kalkittua ja hyvin vettä läpäisevää. Etelä-Suomessa jouluruusu talvehtii suojattuna tai lumipeitteen alla suhteellisen hyvin.

Katso myös nämä!