Valitse sivu

Kukkakimpun hoito-ohjeet

Helpot hoito-ohjeet – Lue kuinka saat kukkakimpun kukoistamaan!

Kukkakimpun hoito takaa kukille pidemmän kestävyyden. Leikkokukkia täytyy hieman hoitaa, jotta saisit nauttia niistä pidempään. Onneksi hoito-ohjeet ovat helpot sekä yksinkertaiset, pienellä vaivalla kimppu kukoistaa!

Tässä listattuna vinkit, joilla saat kukkakimpun pysymään kauniina pidempään:

  • Valitse kukkakimpulle puhdas maljakko. Täytä maljakko kädenlämpöisellä vedellä niin, että vesi ylettyy kukkakimpun sidontakohtaan.
  • Lisää veteen kukkavirkistepussin sisältö, mikäli kukkakimpun mukana sellaisen sait. Kukkavirkiste antaa kukille energiaa sekä pitää maljakkoveden puhtaampana.
  • Leikkaa terävällä veitsellä viistäen n. 2-3 cm varresta pois, näin saat uuden imupinnan. Saksilla leikatessa, sakset painavat samalla uuden imupinnan lyttyyn, joten veitsellä viistäen imupinta on parempi.
  • Sijoita kukat sellaiseen paikkaan, jossa lähistöllä ei olisi etyleeniä erittäviä hedelmiä tai auringon paahde ei pääse niitä nuuduttamaan. Näin kukat kestävät pidempään.
  • Älä päästä maljakkoveteen lehtiä tai kukkien terälehtiä, imupinnat menevät tukkoon ja näin ollen ne heikentävät kukkien vedensaannin.
  • Vaihda maljakkoon raikas vesi noin parin päivän välein, pese maljakko samalla kevyesti. Kukkien varsiin olisi hyvä tehdä myös uudet imupinnat.

Veden lämpötilalla on väliä. Puuvartiset kukat ja ruusut tykkäävät lämpimästä vedestä. Pehmeävartisille sekä sipulikasveille kuten tulppaaneille kylmä vesi on parempi. Tulppaaneille voit laittaa lunta veden sijasta! Kukkakimppu, jossa on sekä puuvartisia että pehmeävartisia, viihtyy hyvin kädenlämpöisessä/ haaleassa vedessä.

Jos ostat leikkokukkia, joita ei ole vielä käsitelty, putsaa varret huolellisesti ennen maljakkoon laittamista. Poista varsista lehdet, jotka jäisivät vedenpinnan alapuolelle. Leikkaa uudet imupinnat veitsellä. Lehdet sotkevat veden nopeasti, varsien imupinnat menevät tukkoon ja kukka nuutuu nopeammin. Kukat näyttävät paremmalta lasimaljakossa, jos varret on huolellisesti putsattu! Voit myös tarkistaa kukkien terälehdet ja poistaa niistä huonoimmat.

Muista! Talven pakkasilla leikkokukkakimput tarvitsevat lämpöisen paketin kuljetuksen ajaksi. Kireät pakkaset voivat palelluttaa kukat. Anna lämpötilan tasaantua, kun viet paketin pakkasista sisätiloihin. Paleltunut kukkakimppu nuutuu hetkessä, vaikka kimppua hoitaisikin hoito-ohjeiden mukaisesti.

Avainsanat: