Valitse sivu

Leikkokukkien hoito – näin kukat säilyvät maljakossa pitkään

Näillä helpoilla hoito-ohjeilla saat leikkokukat kukoistamaan

Oikea hoito takaa leikkokukille pidemmän kestävyyden. Onneksi hoito-ohjeet ovat yksinkertaiset ja helpot, ja maljakkokukat ja kukkakimput säilyvät kauniina ilman suurta vaivannäköä.

Näillä ammattilaisten vinkeillä onnistut varmasti!

leikkokukkien hoito

Puhdas maljakkovesi on kaiken A ja O

Valitse leikkokukille puhdas maljakko. Täytä maljakko vedellä niin, että vesi ylettyy kukkakimpun sidontakohtaan.

Jos floristi antoi sinulle kukkavirkistepussin, lisää pussin sisältö veteen ohjeiden mukaisesti. Kukkavirkiste antaa nupullisille kukille voimaa aukeamiseen. Se pitää myös maljakkoveden puhtaampana. Jos kukkavirkistettä ei ole, leikkokukat pärjäävät hyvin ilmankin.

Vaihda maljakkoon raikas vesi noin parin päivän välein, ja pese maljakko samalla kevyesti.

Yleensä leikkokukat viihtyvät parhaiten kädenlämpöisessä vedessä, mutta poikkeuksiakin on. Puuvartiset kukat ja ruusut tykkäävät lämpimästä vedestä. Sipulikasvit, kuten tulppaanit ja narsissit, kukoistavat viileässä vedessä. Jos kukkakimpussa on sekaisin erilaisia kukkia, jotka tarvitsevat erilämpöisen veden, voit tehdä kompromissin ja laittaa kimpun kädenlämpöiseen veteen.

Leikkokukkien käsittely

Leikkaa leikkokukkien varsiin uudet imupinnat. Viistä veitsellä noin 2-3 cm varresta pois. Sakset voivat painaa imupinnan lyttyyn, ja kukan on vaikeampi imeä vettä. Paksuille, puuvartisille leikkokukille voi kuitenkin tarvittaessa käyttää oksasaksia. Tee uudet imupinnat aina vedenvaihdon yhteydessä.

Poista kaikki veden pinnan alle jäävät lehdet. Veden alle jäävät lehdet keräävät bakteereita ja likaavat maljakkoveden.

leikkokukkien hoito

Etyleeni on kukkien vihollinen

Etyleeni on hedelmistä erittyvä kaasu, joka nopeuttaa hedelmän kypsymistä. Etyleeni saa myös leikkokukat nuupahtamaan nopeammin, joten älä sijoita maljakkoa etyleeniä tuottavien hedelmien läheisyyteen.

Lämpötilalla on väliä

Leikkokukat viihtyvät viileässä. Liian lämpimässä kukat haihduttavat enemmän vettä ja nuupahtavat herkästi. Jääkaapin lämpötila vastaa kukkakauppojen kylmiöiden lämpötilaa, joten voit pidentää leikkokukkien kestävyyttä siirtämällä kukat yöksi jääkaappiin.

Talven pakkasilla leikkokukkakimput tarvitsevat lämpöisen paketin kuljetuksen ajaksi. Kun viet kukkapaketin pakkasesta sisätiloihin, anna lämpötilan tasaantua hetken ennen paketin avaamista. Paleltunut kukkakimppu nuutuu hetkessä, vaikka kimppua hoitaisikin hoito-ohjeiden mukaisesti.

Avainsanat: