Valitse sivu

Tee itse kukkaseppele

Näin teet kauniin kukkaseppeleen – katso helpot ohjeet!

Kukkaseppele on ehdottomasti kesän ihanin asuste, se sopii moneen eri tilaisuuteen. Juhannusseppele, morsiamen kukkaseppele, syntymäpäiväsankarille kukkakruunu tai ristiäisiin vauvalle kaunis kukkapanta. Erilaisilla kukilla saadaan kukkaseppeleeseen mielenkiintoa – onko sinun kukkaseppeleesi suuri, rönsyilevä ja boheemi vai yksityiskohtainen, tyylikäs taidonnäyte?

Kukkaseppele on helppo tehdä itse. Materiaaleja voit kerätä luonnosta, hakea kukkakaupasta tai yhdistellä molempia. Tärkein asia kukkaseppeleessä on, että se pysyy hyvin paikallaan, joten päänympäryksen mittaaminen seppelettä tehdessä on hyvä muistaa.

Kukkaseppeleen tarvikkeet:

  • Seppelepohja (rautalanka, koivun oksa – lähes mikä tahansa pyöreään muotoon taipuva materiaali)
  • Sidontanaru / ohut rautalanka
  • Kukkateippi (rautalankapohjaan tehtäessä)
  • Sekatöörit, kukkaveitsi
  • Kukat ja vihreät

Näin sidot kukkaseppeleen

  1. Leikkaa kukat ja vihreät sopivan mittaisiksi pätkiksi. Jos teet pienen ja siron seppeleen, leikkaa kukat ja oksat noin 5 cm:n pituisiksi. Jos taas teet rennon ja boheemin seppeleen, jätä kukkavarsiin ja oksiin enemmän mittaa. Voit laittaa valmiiksi pätkiin leikatut kukat muovin alle ja suihkuttaa niitä hieman suihkepullolla, jotta kukissa säilyy hyvä nestejännitys ja ne pysyvät tuoreina.

2. Valmista seppeleen pohja. Mittaa päänympärys ja tee mittojen kokoinen rengas esimerkiksi taipuvasta koivunoksasta tai rautalangasta. Liitä oksan päät yhteen pyörittämällä rautalankaa niiden ympärille. Pohja voi olla aavistuksen reilumpi kuin päänympärys, koska kukat ja vihreät pienentävät vähän seppelepohjan kokoa. Jos teet pohjan rautalangasta, kiepauta rautalankapohjan päälle kukkateippiä. Kukkateippi auttaa kukkia pysymään paremmin paikoillaan.

3. Kiinnitä ensimmäinen kukkanippu pyörittämällä sen ympäri muutaman kerran sidontanarua tai ohutta rautalankaa. Jos haluat tehdä tasaista kukitusta, valitse kukkanippuun aina samat kukat. Persoonallista ja rentoa otetta sitomiseen saat, kun vaihtelet kukkanipun kukkia ja vihreitä.

4. Jatka kiinnittämällä nippuja siten, että edellisen sitomiskohta jää uuden nipun alle. Voit sitoa pöydälle valmiiksi näitä pikku nippuja, joita sitten kiinnität seppelepohjaan. Tai vaihtoehtoisesti voit vain kerätä pöydälle nipun kukkia ja kiinnittää niitä sitä mukaa, kuin seppele etenee.

5. Päättele seppele ujuttamalla viimeinen nippu kukkia ensimmäisten alle. Kiepauta viimeiseksi rautalankaa / sidontanarua reilu määrä viimeisen nipun ympärille, jotta saat seppeleestä kestävän.

Kukkaseppele ihastuttaa arkena ja juhlana

Kukkaseppele voi olla tyyliltään kokonaan kukitettu tai osittain kukitettu. Suosi kestäviä kukkia, näin kukkaseppele pysyy kauniina koko päivän. Esimerkiksi neilikat, krysanteemit, harsokukka ja eukalyptus kestävät hyvin kukkaseppeleessä. Huomio eri kukkien painoerot – isot ruusut ja pionit tuovat seppeleeseen painoa, jolloin pohja kannattaa tehdä tukevammasta materiaalista. Leikittele kukkien väreillä – näin saat sidottua persoonallisen kukkaseppeleen. Voit kokeilla tehdä seppeleen myös pelkästään vihreistä lehdistä ja oksista! Luonnosta kerätyt kukat kannattaa laittaa maljakkoon hetkeksi aikaa imemään vettä, jotta nestejännitys olisi parhaimmillaan seppeleen sidonnassa.

Avainsanat: