Kukkaseppele on kesän ihanin ja muuntautuvin asuste. Samoilla ohjeilla syntyy seppele juhannuksen, häiden ja syntymäpäivien viettoon.
Kukkaseppeleet kuuluvat ehdottomasti kesän eri juhliin ja tapahtumiin. Valmiin kukkaseppeleen voi tilata kukkakaupasta, mutta omanlainen seppele on helppo tehdä myös itse – kukkaseppeleen sitominen sopii myös ohjelmanumeroksi esimerkiksi polttareihin!
Kukkia sekä vihreitä oksia ja lehtiä löytyy niin luonnosta kuin kukkakaupoistakin. Erilaisilla kukilla saadaan kukkaseppeleeseen mielenkiintoa. Onko sinun kukkaseppeleesi suuri, rönsyilevä ja boheemi vaiko yksityiskohtainen, tyylikäs taidonnäyte?
Näin sidot kukkaseppeleen
Tarvitset:
- Seppelepohja (rautalankaa, risuja tai lähes mikä tahansa pyöreään muotoon taipuva materiaali)
- Ohutta rautalankaa
- Kukkateippi
- Oksasakset ja veitsi
- Kukat ja vihreät
Leikkaa kukat ja vihreät sopivan mittaisiksi pätkiksi. Jos teet pienen ja siron seppeleen, jätä varsille pituutta noin 5 cm. Jos taas teet rennon ja boheemin seppeleen, jätä varsiin enemmän mittaa. Voit laittaa valmiiksi leikatut kukat muovin alle ja suihkuttaa niitä hieman suihkepullolla, jotta kukissa säilyy hyvä nestejännitys.
Valmista seppeleen pohja. Mittaa päänympärys ja tee mittojen kokoinen rengas esimerkiksi taipuvasta koivunoksasta tai rautalangasta. Liitä oksan päät yhteen pyörittämällä rautalankaa niiden ympärille. Pohja voi olla aavistuksen reilumpi kuin päänympärys, koska kukat ja vihreät pienentävät vähän seppelepohjan kokoa.
Jos teet pohjan rautalangasta, kiepauta rautalankapohjan päälle kukkateippiä. Kukkateippi auttaa kukkia pysymään paremmin paikoillaan.
Huomioi myös kukkien paino. Esimerkiksi pionit ja ruusut ovat melko painavia, joten ne tarvitsevat tukevamman pohjan.
Kokoa käteesi pieniä, muutamasta kukasta tehtyjä nippuja. Kiinnitä ensimmäinen kukkanippu pyörittämällä varsien ympäri muutaman kerran ohutta rautalankaa. Kukat voidaan kiinnittää myös kukkateipillä.
Jatka kiinnittämällä nippuja siten, että edellisen sitomiskohta jää uuden nipun alle.
Päättele seppele ujuttamalla viimeinen nippu kukkia ensimmäisten alle. Kiepauta viimeiseksi rautalankaa/sidontanarua reilu määrä viimeisen nipun ympärille, jotta kukat pysyvät tukevasti paikoillaan.
Nauti valmiista kukkaseppeeleestä pidempään!
Kukkaseppeleestä saa pitkäikäisemmän, kun suosii kestäviä kukkia. Esimerkiksi neilikat, krysanteemit, harsokukka ja eukalyptukset säilyvät kauniina pitkään ilman vettä. Kuivakukista tehty seppele on lähes ikuinen.
Luonnonkukat kannattaa kerätä joko aamulla tai illalla, sillä silloin niiden nestejännitys on korkeimmillaan. Uudet imupinnat ja viileä maljakkovesi auttavat nuupahtaneita kukkia virkoamaan. Maljakon voi laittaa myös hetkeksi jääkaappiin.
Kun kukkaseppele ei ole käytössä, sen voi laittaa esimerkiksi muovipussiin. Suihkuta muovipussin sisälle hieman vettä ja sujauta se jääkaappiin. Kukat nuupahtavat nopeammin lämpimässä.