Valitse sivu

Vaaleanpunaiset viherkasvit – tutustu tieteeseen pastellisten lehtien takana

Vaaleanpunaiset viherkasvit ovat kasvimaailman ilopillereitä. Tiedätkö, mikä vaaleanpunaisen värin aiheuttaa?

Viherkasvien valikoimasta löytyy yllättävän paljon vaaleanpunaisia lehtiä, jotka tuovat kaivattua värivaihtelua vihreyden rinnalle. Joillekkin kirjavien kasvien kerääminen saattaa olla myös harrastus.

Mutta miksi joiden kasvien lehdissä on vaaleanpunaisia laikkuja, juovia tai pilkkuja? Miten vaaleanpunaisten kasvien hoito eroaa vihreiden kasvien hoidosta, ja mitä kaikkia kasveja on saatavilla ihanan pastellisessa sävyssä? Lue alta vastaukset!

Isomaijasta (Calathea roseopticta) on jalostettu useita vaaleanpunaisia lajikkeita.

Miksi jotkut kasvit ovat vaaleanpunaisia?

Vaaleanpunaiset, punaiset, violetit ja siniset sävyt eri kasvinosiin aiheuttaa antosyaani-nimiset väriaineet. Kirkkaat värit houkuttelevat luonnossa pölyttäjiä, eikä vihreä kukka erottuisi lehtien vehreyden keskeltä. Siksi kukista ja marjoista löytyy usein antosyaniineja. Samat väriaineet aiheuttavat myös lehtien punertumisen syksyllä, kun kasvit ryhtyvät varastoimaan lehtivihreää runkoihinsa ja juuriinsa.

Vaaleanpunaiset viherkasvit ovat yleensä jalostuksen tuotteita, mutta luonnossa ei-vihreä väritys saattaa toimia aurinkosuojana ja estää kasvia saamasta liikaa valoa.

Miten vaaleanpunaista viherkasvia hoidetaan?

Lehtien vaaleanpunaiset osat eivät sisällä lainkaan lehtivihreää, jota kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen eli fotosynteesiin. Tämän takia vaaleanpunaiset viherkasvit kaipaavat yleensä enemmän valoa kuin kokonaan vihreät lajitoverinsa. Kirjavuuden määrä kuitenkin vaihtelee lajin ja lajikkeen mukaan, ja esimerkiksi ohuet vaaleanpunaiset juovat tai muutamat pilkut eivät juurikaan vaikuta yhteyttämiseen. Jos kasvin lehdissä on paljon vaaleanpunaista, varaudu sijoittamaan se lähelle ikkunaa tai harkitse kasvivalon hankkimista.

Jokaisella kasvilajilla on myös omat hoitovaatimuksensa riippumatta siitä, ovatko niiden lehdet kirjavat vaiko ei. Toiset kasvit kaipaavat tiheämpää kastelua, toiset kukoistavat vain korkeassa ilmankosteudessa. Kasvikohtaisiin hoito-ohjeisiin voit tutustua eKukan Kasvikirjastossa.

Isoposliinikukan (Hoya carnosa ‘Krimson Queen’) kirjavan lajikkeen lehdet syntyvät purppuranpunaisina ja haalistuvat vaaleanpunaisen kautta valkoisiksi. eKukka.fi

Jotkut vaaleanpunaiset viherkasvit säilyttävät värinsä läpi elämänsä, mutta esimerkiksi posliinikukilla (Hoya) on tapana punertua voimakkaassa auringonvalossa. Syntyvä lehti voi olla voimakkaan pinkki, mutta ajan myötä se haalistuu täysin valkoiseksi.

Joidenkin kasvien vaaleanpunaisuuden ylläpitäminen voi olla haastavaa. Esimerkiksi purppuraköynnösvehkan (Philodendron erubescens) ‘Pink Princess’ -lajike saattaa yhtäkkiä kasvattaa vain täysin vihreitä lehtiä.

Myös näitä kasveja saa vaaleanpunaisena:
Juorut (Tradescantia)
Liisantyyny (Callisia repens)
Härmälehdet (Pachyphytum)
Nukkuleenat (Stromanthe)
Pilkkulehdet (Hypoestes)
Pitsilehdet (Fittonia)
Kirjolehdet (Caladium)
Kumiviikuna (Ficus elastica)
Soikkovehka (Homalomena rubescens)

Avainsanat: