Valitse sivu

Viehkeä tuoksuherne – vinkit kasvatukseen ja hoitoon

Tuoksuherne, hajuherne, tuoksunätkelmä – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Näillä ohjeilla tuoksuherneen suloiset värit ja lumoava tuoksu valtaavat kukkapenkin!

Tuoksuherne eli hajuherne (Lathyrus odoratus) on suosittu vanhan ajan kesäkukka. Se yksivuotinen köynnöskasvi, joka kiipeää kohti korkeuksia esimerkiksi säleikköön tuettuna. Perhosmaiset ja miltei läpikuultavat kukat ilahduttavat yleensä heinä-elokuussa. Saatavilla on useita eri pastellisia lajikkeita – parasta kukissa on kuitenkin niiden voimakas ja makea tuoksu.

Lue alta vinkit tuoksuherneen kasvatukseen ja hoitoon!

Tuoksuherneen kasvatus siemenestä

Tuoksuherneen esikasvatusaika alkaa keväällä, viimeistään toukokuussa. Liota siemeniä vuorokausi haaleassa vedessä. Paras kylvöaika on noin 4-6 viikkoa ennen ulos istuttamista. Käytä kosteaa kylvömultaa ja kylvä 1-2 siementä yhteen ruukkuun. Pidä multa jatkuvasti kosteana.  2-3 viikon kuluttua kylvämisestä lannoita säännöllisesti. Latvo taimet noin 10 cm mittaisina.

Kesäkuussa voit kylvää siemenet suoraan maahan. Vedä maahan lapiolla kylvövako ja kastele maa hyvin. Paina siemenet maahan n. 5 cm välein. Peitä siemenet mullalla ja huolehdi kastelusta. Siemenet alkavat itää noin viikon kuluttua kylvöstä. Mikäli alueellasi liikkuu paljon lintuja, voit suojata kylvöksesi esimerkiksi harsolla.

Suoraan ruukkuun kylväminen onnistuu myös kesäkuussa. Huolehdi että ruukun pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Kylvä siemenet noin 10 cm etäisyydelle toisistaan.

Tuoksuherneen taimien istutus

Istuta puutarhalta ostetut tai itse kasvattamasi tuoksuherneen taimet aurinkoiselle kasvupaikalle ruukkuun tai kukkapenkkiin. Valitse korkea ruukku, sillä tuoksuherneellä on syvälle ulottuva juuristo. Huolehdi myös että ruukun pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Valitse kasvualustaksi ravinteikas ja vettä läpäisevä puutarhamulta tai erikoismulta kesäkukille. Mikäli istutat useamman taimen vierekkäin, istutusväli on 10 cm.

Tuoksuherne voi vaatia ruukussa kasvaessaan tuennan. Kukkapenkissä voit sijoittaa tuoksuherneen esimerkiksi aidan viereen, jolloin se voi ottaa tukea aidasta. Kastele tasaisesti ja muista lannoitus. Voit käyttää pitkävaikutteisia lannoitepuikkoja tai kasteluveteen laitettavaa kukkaravinnetta.

Siementen keräys

Loppukesällä voit kerätä tuoksuherneestä siemenet talteen ensi kevättä varten. Anna kukkien muodostua herneenpalkoiksi. Siemenet on kypsiä kun palko on ruskea ja kuiva. Avaa palko ja kerää siemenet talteen. Poimi siemenet kuivalla säällä ja säilö ne esimerkiksi suodatinpussiin tai talouspaperiin, niin ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan. Kun siemenet on täysin kuivia, voit säilöä ne pieneen muovipussiin. Solmi pussi tiukasti kiinni ja säilytä kuivassa ja viileässä. Viileä ja kuiva säilytyspaikka helpottaa itämistä.

Huom! Siemenet ovat myrkyllisiä, eivätkä ne sovellu ravinnoksi.

Tuoksuherne leikkokukkana

Leikkaa rohkeasti tuoksuherneen kukkia maljakkoon! Mitä enemmän kukkia leikkaat, sitä enemmän tuoksuherne innostuu kasvamaan ja kukkimaan lisää. Muista kukkia poimiessasi käyttää leikkureita tai saksia, jotta kasvi ei vaurioidu kukkia repiessä.

Voit kysellä leikkotuoksuherneitä myös lähimmältä kukkakauppiaaltasi.

Avainsanat: