Valitse sivu

Viehkeä tuoksuherne

Näin kasvatat ja hoidat tuoksuhernettä – suloiset värit sekä hurmaava tuoksu ruukussa, maljakossa tai kukkapenkissä

Tuoksuherne eli hajuherne (Lathyrus odoratus) on yksivuotinen köynnöskasvi, jota voit kasvattaa ruukussa tai kukkapenkissä! Tuoksuherneen esikasvatus alkaa keväällä, noin 4-6 viikkoa ennen ulos istuttamista – ulosistutus yöpakkasten mentyä. Mikäli et kerinnyt esikasvattamaan tuoksuhernettä ja huomasit vasta nyt tämän ihanuuden, voit ostaa valmiiksi esikasvatettuja tuoksuherneen alkuja lähimmältä puutarhaltasi! Tuoksuherne on suosittu vanhan ajan kesäkukka, joka ihastuttaa monessa eri värissä. Tuoksuherneen voit istuttaa ruukkuun köynnöskehikkoon tuettuna tai antaa kasvaa villinä ja vapaana kukkapenkissäsi, esimerkiksi aitaa vasten. Tuoksuherne kukkii heinä-elokuussa. Ota huomioon, että tuoksuherne on myrkyllinen, myös siemenet ovat myrkyllisiä – joten nimestään huolimatta se ei sovi syötäväksi. Ensi kevättä ajatellen, kerää tuoksuherneen siemenet talteen, jotta voit esikasvattaa ne itse. Anna kukkien kehittyä herneenpalkoiksi kesän lopulla, niin saat siemenet kerättyä ensi kevääksi.

Tuoksuherneen hoito on helppoa

Istuta puutarhalta ostetut tai oma kasvattamat tuoksuherneen taimet aurinkoiselle kasvupaikalle ruukkuun tai kukkapenkkiin. Valitse korkea ruukku – tuoksuherneellä on syvälle ulottuva juuristo. Huolehdi myös että ruukun pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Valitse kasvualustaksi ravinteikas ja vettä läpäisevä puutarhamulta tai erikoismulta kesäkukille. Mikäli istutat useamman taimen vierekkäin, istutusväli on 10cm.

Tuoksuherne voi vaatia ruukussa kasvaessaan tuennan, kukkapenkissä voit sijoittaa tuoksuherneen esimerkiksi aidan viereen, jolloin se voi ottaa tukea aidasta kasvaessaan. Kastele tasaisesti ja muista lannoitus. Voit käyttää pitkävaikutteisia lannoitepuikkoja tai kasteluveteen laitettavaa kukkaravinnetta.

Tuoksuherne ihastuttaa myös leikkokukkana

Leikkaa rohkeasti tuoksuherneen kukkia maljakkoon! Mitä enemmän kukkia leikkaat, sitä enemmän tuoksuherne niitä tuottaa. Muista kukkia poimiessasi käyttää leikkureita tai saksia jotta kasvi ei vaurioidu kukkia repiessä. Mikäli et halua leikata kukkia maljakkoon, muista kuitenkin siistiä kasvista kuihtuneet kukat, jotta kasvi ei käytä turhaa energiaa niihin.

Tuoksuhernettä on saatavana myös leikkokukkana kukkakaupoissa! Tuoksuherne on suosittu kukka herkissä ja suloisissa sidontatöissä. Saatavilla on eri värisiä tuoksuherneitä aina pastellisista sävyistä voimakkaisiin väreihin. Sopii täydellisesti esimerkiksi morsiukimppuun.

Kerää siemenet talteen ensi kevättä ajatellen

Mikäli et kerinnyt esikasvattamaan omia tuoksuherneitäsi, kerkeät vielä hankkimaan niitä lähimmältä puutarhaltasi. Loppukesällä voit kerätä tuoksuherneestä siemenet talteen ja kylvää ne ensi keväänä! Anna kukkien muodostua herneenpalkoiksi – siemenet on kypsiä kun palko on ruskea ja kuiva. Avaa palko ja kerää siemenet talteen. Poimi siemenet kuivalla säällä ja säilö ne esimerkiksi suodatinpussiin tai talouspaperiin – niin ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan. Kun siemenet on täysin kuivia, voit säilöä ne pieneen muovipussiin. Solmi pussi tiukasti kiinni ja säilytä kuivassa ja viileässä. Viileä ja kuiva säilytyspaikka helpottaa itämistä.

Kasvata hurmaava tuoksuherne itse

Tuoksuherneen esikasvatusaika alkaa keväällä – toukokuussakin vielä ehdit. Liota siemeniä vuorokausi haaleassa vedessä, jotta saat ne itämään. Paras kylvöaika on noin 4-6 viikkoa ennen ulos istuttamista. Käytä kosteaa kylvömultaa ja kylvä 1-2 siementä per ruukku. Pidä multa jatkuvasti kosteana.  2-3 viikon kuluttua kylvämisestä lannoita säännöllisesti. Latvo taimet n. 10cm mittaisina.

Kesäkuussa voit kylvää siemenet suoraan maahan. Vedä maahan lapiolla kylvövako ja muista kastella hyvin. Paina siemenet maahan – 5cm väli on riittävä. Peitä siemenet mullalla ja huolehdi kastelusta. Siemenet alkavat itää noin viikon kuluttua kylvöstä. Mikäli alueellasi liikkuu paljon lintuja, voit suojata kylvöksesi esimerkiksi harsolla.

Suoraan ruukkuun kylväminen onnistuu myös kesäkuussa – huolehdi että ruukun pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Kylvä siemenet noin 10 cm etäisyydelle toisistaan. Muista kastella huolellisesti. Lannoittamiseen voit käyttää pitkävaikutteisia lannoitetikkuja, jolloin lannoitus on taattu pidemmäksi aikaa.

Avainsanat: