Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Ilmakasvi

Ilmakasvi

Tillandsia

Tillandsioiden nimeen liittyy hauska tarina. Turkulainen luonnontutkija Elias Tillandz vaihtoi sukunimensä pelastuttuaan merihädästä (Til-Landz = maihin), ja päätti jatkossa pysyä visusti kuivalla maalla. Tillandzian kuoleman jälkeen tämä vettä kaihtava kasvisuku nimettiin hänen mukaansa. Tillandsioista suurin osa on epifyyttejä, mutta osa niistä kasvaa myös maassa. Niitä juurettomia tillandsioita, jotka ottavat ravinteet ja kosteuden ilmasta, kutsutaan myös ilmakasveiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi naavatillandsia (T. usneoides), joka nimensä mukaisesti muistuttaa suuria naavaryppäitä, sekä suurikokoinen salvadorintillansia (T. xerographica). Ilmakasvit saattavat myös innostua kukkimaan.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Ilmakasvien kasteluksi riittää kevyt sumuttelu. Muutaman viikon välein ne voi myös upottaa noin puoleksi tunniksi veteen, joka saa olla kasvukaudella miedosti lannoitettua. Jos kasvatat ilmakasveja lasikuvun alla, anna niiden kuivahtaa hieman upottamisen jälkeen ennen kuin laitat ne takaisin paikoilleen.

Ilmakasvit eivät pidä suorasta auringonpaisteesta tai paahteesta, joten ne kannattaa sijoittaa mieluiten puolivarjoon. Kasvualustaa ei tarvita. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä, ja ilmakasveja voikin kasvattaa esimerkiksi lasikuvun alla. Mitä enemmän ilmassa on kosteutta, sitä paremmin ilmakasvit sietävät auringonpaistetta. Muista kuitenkin, että lasikupu tekee paisteesta tavallista voimakkaampaa.

Katso myös nämä!