Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Jättipeikonlehti ‘Variegata’

Jättipeikonlehti ‘Variegata’

Monstera deliciosa 'Variegata'

Valkokirjavaa jättipeikonlehteä myydään lajikenimillä ’Variegata’, ’Albo Variegata’ ja ’Albo Borsigiana’. Nimiviidakko on melko sekava ja voi olla, että millään näistä nimistä ei ole virallisen tieteellisen nimen asemaa. Valkoiset kohdat lehdissä ja varressa aiheuttaa geenimutaatio, joka estää kasvia muodostamasta lehtivihreää. Lehdet jäävät hieman pienemmäksi kuin tavallisella jättipeikonlehdellä. Myös lehtien nivelväli on pidempi ja varsi ohuempi, vaikka kasvi saisikin runsaasti valoa. Valkokirjavaa jättipeikonlehteä vielä arvokkaampia ovat esimerkiksi keltakirjava lajike sekä Thaimaassa jalostettu ’Thai Constellation’ -lajike, jonka lehdissä on kermanvaaleita laikkuja.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä ja lannoita kasvukaudella noin kahden viikon välein. Valkokirjavan jättipeikonlehden hoidon haastavin piirre on kirjavuuden ylläpitäminen. Jos se ryhtyy kasvattamaan kokonaan vihreitä tai valkoisia lehtiä, se on latvottava. Leikkaa varsi poikki puhtailla saksilla sellaisesta kohdasta, jossa kirjavuutta on vielä sopivasti jäljellä.

Valkokirjava jättipeikonlehti tarvitsee enemmän valoa kuin kauttaaltaan vihreä jättipeikonlehti, sillä sen valkoiset osat eivät yhteytä ollenkaan. Vältä kuitenkin voimakasta paahdetta. Jos jättipeikonlehti ei kasvata reikäisiä lehtiä, se kärsii todennäköisesti valon puutteesta tai kaipaa kasvutukea. Talvella kasvivalo voi olla tarpeen. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä.