Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Ludisia

Ludisia

Ludisia discolor

Ludisia on sukunsa ainoa edustaja. Se on maaorkidea, jolla on tavallisesti yläpuolelta tummanvihreät ja alapuolelta punertavat lehdet sekä vaaleat, selkeästi erottuvat lehtisuonet. Lajin sisällä on kuitenkin paljon muuntelua, joten kaikkien yksilöiden lehtiin tämä kuvaus ei päde. Ludisia kukkii vuoden pimeimpään aikaan. Pienet ja valkoiset kukat puhkeavat pitkien kukintovanojen päihin. Kukkivan lehtiruusukkeen lehdet kuihtuvat kukinnan jälkeen, mutta tämän jälkeen ludisia kasvattaa uusia ruusukkeita.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Anna kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelukertojen välissä, sillä ludisia ei pidä kuivuudesta. Lannoita kasvukaudella noin kerran kuukaudessa.

Ludisia kasvaa luonnonvaraisena muun kasvuston varjossa, joten huonekasvinakin se olisi syytä suojata suoralta ja voimakkaalta auringonvalolta. Ludisia viihtyy lämpimällä kasvupaikalla ja korkeassa ilmankosteudessa, joten se sopii hyvin kasvatettavaksi esimerkiksi terraarioon. Se menestyy kuitenkin myös tavallisessa huoneilmassa. Kasvualustaa voin keventää esimerkiksi kaarnalla ja perliitillä.