Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Mähkä

Mähkä

Selaginella

Ruukussa kasvatettavia mähkiä myydään silloin tällöin kukkakaupoissa osana jouluistutuksia. Taitava huonekasviharrastaja voi saada mähkästä ympärivuotisen viherkasvin kasvattamalla sitä esimerkiksi terraariossa. Suurin osa suvun edustajista on kotoisin trooppisista sademetsistä, mutta muutama laji on sopeutunut elämään kuivilla alueilla. Näistä hyvä esimerkki on joskus virheellisesti jerikonruusuksi nimetty peikonmähkä (S. lepidophylla), joka voi elää vuosia kuivuneena pallona mutta herää henkiin päästyään kosketuksiin veden kanssa.

Väri: Vihreä

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Trooppisten mähkien kasvualusta tulisi pitää kosteana, mutta ei litimärkänä. Peikonmähkä on ostettaessa kuiva, ja se avautuu päästyään kosketuksiin veden kanssa. Voit laittaa sen imemään vettä esimerkiksi pienestä kulhosta. Jos peikonmähkän lehdissä ei ole avautumisen jälkeen vihreää, se on valitettavasti kuollut.

Trooppisten mähkien tärkein kasvuvaatimus on korkea ilmankosteus, joten niitä kannattaa kasvattaa esimerkiksi terraariossa tai lasikuvun alla. Paras kasvupaikka on puolivarjoinen. Kasvualustan tulisi olla hyvin vettä läpäisevää.