Valitse sivu

Ruukkuruusu

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Ruukkuruusu

Ruukkuruusu kukkii koko kesän

Kauniit ruukku-, jalo- ja äitienpäiväruusut kukkivat koko kesän, kun niiden hoidosta tietää muutaman niksin. Niistä voi saada myös monivuotisen ilon pihalle istutettuna, jos paikka on suotuisa.

Jos haluaa ruukkuruusun kukkivan koko kesän, se kannattaa istuttaa hieman isompaan ruukkuun käyttäen uutta pussimultaa. Siten se jaksaa kasvaa reheväksi ja monihaaraiseksi, eikä myöskään multa kuivahda niin nopeasti. Ruusuruukkua on hyvä pitää mahdollisimman aurinkoisella paikalla, sillä ruusut kukkivat runsaimmin täydessä auringossa.

Kastelu & lannoitus

Ruukkuruusuja kastellaan säännöllisesti niin, että vain mullan pinta kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Kasteluveteen kannattaa laittaa kukkiville kasveille tarkoitettua nestemäistä lannoitetta ohjeen mukaan, tai multaan voi piilottaa pitkävaikutteisia lannoitekäpyjä tai lannoitepuikkoja. Ruukkuruusut tarvitsevat paljon ravinteita kukkiakseen tauotta syksyyn asti.

Kuihtuneet kukat leikataan aina pois. Kun kukkavarresta on kaikki kukat lakastuneet , eikä siinä ole yhtään nuppua näkyvissä, koko kukkavarsi leikataan pois. Leikkaus innostaa ruusua tekemään uusia nuppuja.

Ruukkuruusut voi säilyttää talven yli esimerkiksi viileässä kellarissa.

Ruukkuruusun istutus

Jos haluaa istuttaa ruukkuruusut kukkapenkkiin, ne kannattaa istuttaa normaalia syvempään. Yleinen suositus on, että versoja jää noin 15 cm mullan alle. Tämä lisää pitkälle jalostettujen ruusujen talvenkestävyyttä. Multaa kannattaa laittaa paljon, sillä aivan kuten ruukussakin, ruusut kasvavat rehevästi vain hyvässä mullassa.

Monivuotisia ruusuja lannoitetaan puutarhan kevätlannoitteella keväällä, ja kesäkuussa uudelleen pienemmällä määrällä. Tarkat ohjeet löytyvät lannoitepusseista.

Kesän muut hoitotoimenpiteet ovat samat kuin ruukussa kasvavilla ruusuilla. Sen sijaan syksyllä pihalle istutetuille ruusuille tehdään talvisuojaukset, eli ruusut peitetään esim. talvisuojaturpeella.