Valitse sivu

Häivähdys laventelia – pastellisävyt pehmentävät vuoden pimeintä aikaa

Marraskuu ja vuoden pimeimmät hetket lähenevät. Värikkäät ja piristävät ruskakimput ovat vielä hetken ajankohtaisia – uutta ilmettä ne saavat pastellisävyistä.

Sana “marras” tarkoittaa kuollutta. Ei siis ihme, että marraskuu on monen inhokkikuukausi. Luonto asettuu talvilepoon, viimeisetkin kukat kuolevat ja puut tiputtavat lehtensä. Lumeton maa saa päivät näyttämään synkiltä.

Pastellisävyt tuntuvat yllättävältä valinnalta loppusyksyn kimppuihin, joissa ruska on vielä läsnä siitä huolimatta, että ulkona puut ovat jo paljaita. Ruskan värikylläisyys ja pastellien pehmeys tuovat kuitenkin kaivattua piristystä vuoden pimeimpiin aikoihin – ja ne sopivat kauniisti myös yhteen.

Ruskakimppu häivähdyksellä laventelia

Yksi suosituimmista pastellisävyistä on vaalea laventeli. Neilikat tarvitsevat apua geenimanipuloinnista, jotta ne voivat pukeutua laventeliseen pukuun: kaikki violetin tai lilan väriset neilikat ovat saaneet sävynsä muista kukista, kuten petunioista. Näyttävä ja nuokkuvakukkainen maariankello on kuitenkin laventelinen luonnostaan.

Toisaalta myös tummemmat lilan sävyt sointuvat kauniisti marraskuiseen maisemaan. Pallerolaukka on nimensä veroinen, ja se sujahtaa vaivattomasti pastellisävyjen ja ruskan sekaan.

Leikkovihreihin saadaan ruskasävyjä värjäämällä. Kuvassa näkyvä eukalyptus on trenditietoisen valinta, mutta saatavilla on myös esimerkiksi värjättyä tammenlehteä.

Myös kuivakukat sopivat loppusyksyiseen kimppuun, sillä siemenkodat ja heinät loistavat luonnossakin kullanruskeina.

Hetken on vielä kesä – ainakin maljakossa

Jos haikailet ikuisen kesän perään ja ruskasävyt eivät tunnu omilta, pastelliset leikot sopivat myös niittymäisiin kukkakimppuihin.

Maljakon laventelinen kukkarunsaus tuo mieleen villinä kasvavan kukkaniityn ja mehiläisten pörinän. Kimppu ei tarvitse vihreitä välttämättä ollenkaan, mutta halutessaan sekaan voi lisätä pienilehtisiä leikkovihreitä tai kapeita heiniä.

Avainsanat: