Peikonpähkinä sopii sekä puutarhaan että kodin sisustukseen. Sen uniikissa kasvutavassa on tyyliä, joka sopii erityisen hyvin japanilaisesta wabi-sabi -aatteesta inspiroituneeseen kotiin.
Peikonpähkinä (Corylus avellana ’Contorta’) on pähkinäpensaan käppyräinen ja kiemurteleva lajike. Se löydettiin alun perin 1800-luvulla Englannista kasvamassa pensansaidassa muiden pähkinäpensaiden seurassa, ja myöhemmin siitä on tullut suosituin kaupallisesti myytävä lajike.
Englanniksi peikonpähkinää kutsutaan nimellä ”Harry Lauder’s walking stick”. Harry Lauder oli kuuluisa koomikko, joka käytti paksuja ja mutkittelevia oksia kävelykeppeinä. Todennäköisesti ainakin osa niistä on ollut peikonpähkinää.
Peikonpähkinä puutarhassa
Peikonpähkinä kasvaa pensastaen ja saavuttaa Suomen olosuhteissa yleensä noin metrin korkeuden. Parhaiten se viihtyy lämpimällä ja suojaisalla paikalla. Kesäksi se kasvattaa suuria ja uurteisia lehtiä, mutta sen koristearvo perustuu kuitenkin korkkiruuvimaisesti kiemurteleviin oksiin, jotka ilahduttavat puutarhassa pitkälle syksyyn.
Peikonpähkinä menestyy pihalla ympärivuotisesti vain eteläisemmässä Suomessa. Pakkasten alkaessa se tulisi suojata. Ruukkuun istutetun peikonpähkinän voi viedä talvehtimaan esimerkiksi viileään varastoon.
Peikonpähkinä maljakossa
Vaikka peikonpähkinää kasvatetaan myös koristepensaana, se on todennäköisesti useimmille tuttu kukkakimpuista ja kukka-asetelmista – se on yleisin floristien käyttämä kuivattu oksa uniikin kasvutapansa vuoksi. Yksikin peikonpähkinän oksa tuo kukkakimppuun mielenkiintoista ja kaunista liikettä, ja useat kukkakaupat myyvät oksia myös yksistään.
Kuivatut oksat ovat pitkäikäisiä, eivätkä ne tarvitse erityistä hoitoa. Kun kukat nahistuvat kimpussa tai asetelmassa, peikonpähkinän oksat kannattaa ottaa erilleen ja säilyttää myöhempää käyttöä varten.
Oksat ovat kaunis sisustuselementti esimerkiksi korkeassa maljakossa. Niiden sattumanvaraisessa kiemurtelussa on ilmettä, joka tuo palan epätäydellisyyttä ja wabi-sabia kodin sisustukseen. Kokeile myös peikonpähkinän asettelemista kukkasiiliin osaksi japanilaishenkistä asetelmaa!