Valitse sivu

Joulukukkien hoito-ohjeet – näillä ohjeilla joulun 5 yleisintä ruukkukukkaa kukoistaa pitkään

Joulukukkien hoitoon kannattaa panostaa, jotta ne loistaisivat kauniina juhlapyhien ajan – ja vielä niiden jälkeenkin. Näillä ohjeilla onnistut!

Joulun kauneimmat ruukkukukat tuovat kotiin juhlavuutta – tunnelma kuitenkin lopahtaa yhdessä nuupahtaneen kukan kanssa. Mikä joulukukan hoidossa meni pieleen?

Näillä ohjeille onnistut hoitamaan joulun viittä yleisintä kukkijaa. Moni joulukukka ilahduttaa myös pitkään juhlapyhien jälkeenkin. Ota talteen myös vinkit niiden jatkohoitoon!

Joulutähden hoito-ohjeet

Joulutähti

Joulutähti on säilynyt joulun kestosuosikkina vuodesta toiseen. Perinteisten valkoisten ja punaisten lajikkeiden rinnalle on jalostettu esimerkiksi persikkaisia ja monivärisiä uutuslajikkeita.

Kasvupaikka: Joulutähti viihtyy lämpimällä ja valoisalla kasvupaikalla. Vetoa, pakkasta tai kuumana hehkuvaa lämpöpatteria se ei siedä.
Kastelu: Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä.
Muuta: Anna pakatun joulutähden totutella lämpötilojen vaihteluun ennen kuin avaat paketin kokonaan. Joulutähti on lyhyenpäivänkasvi, joten jos haluat kukittaa sen uudestaan seuraavaksi jouluksi, sen on oltava pimeässä noin 14 tuntia vuorokaudessa noin kuuden viikon ajan.

Jouluruusun hoito-ohjeet

Jouluruusu

Sievä jouluruusu kerskailee valkoisin tai punaisin kukin. Myös lehdettömänä kukkivaa lajiketta on saatavilla. Kaikki kasvinosat ovat myrkyllisiä.

Kasvupaikka: Jouluruusu tarvitsee viileän ja valoisan kasvupaikan. Kaikista ihanteellisin lämpötila on noin 10-15 astetta.
Kastelu: Jouluruusun kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, mutta ei kuitenkaan litimärkänä. Liikakastelu mädättää tyvet herkästi.
Muuta: Kun pakkaset ovat keväällä ohi, voit istuttaa jouluruusun puutarhaasi varjoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan. Etelä-Suomessa jouluruusu talvehtii suojattuna tai lumipeitteen alla suhteellisen hyvin.

Hyasintin hoito-ohjeet

Hyasintti

Hyasintti on pieni sipulikukka, jonka tuoksu kuuluu ehdottomasti jouluun. Yleensä hyasintti ostetaan nupullisena, jolloin kukinnon värin voi päätellä ruukun väristä.

Kasvupaikka: Hyasintti viihtyy valoisalla kasvupaikalla. Viileämmässä kukinta kestää pidempään.
Kastelu: Kastele hyasinttia vain niukasti sipulin juurelle, jotta varsi ei venähtäisi liian pitkäksi.
Muuta: Liian pitkän hyasintin voit leikata leikkokukaksi maljakkoon. Sipulit voidaan kuivattaa kukinnan jälkeen ja istuttaa puutarhaan seuraavana syksynä.

Atsalea

Atsalea hurmaa runsaalla kukinnallaan. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja ja väriltään valkoisia, punaisia, vaaleanpunaisia tai violetteja.

Kasvupaikka: Atsalea menestyy parhaiten puolivarjossa. Se ei siedä suoraa auringonpaistetta, mutta nuput tarvitsevat valoa avautuakseen. Ihanteellinen kukinta-ajan lämpötila on noin kymmenen astetta. 
Kastelu: Pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Ruukun voi upottaa veteen noin tunniksi, kun kasvualusta on kuivahtanut kevyesti.

Ritarinkukan hoito-ohjeet

Ritarinkukka

Ritarinkukkaa kutsutaan usein amaryllikseksi. Sen pitkien kukkavanojen päihin puhkeaa trumpettimaisia kukkia, jotka voivat olla väriltään esimerkiksi valkoisia, punaisia tai persikkaisia.

Kasvupaikka: Ritarinkukka viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla.
Kastelu: Kukinnan aikana ritarinkukkaa kastellaan vain niukasti. Kasvualusta saa kuivahtaa kunnolla kastelukertojen välissä. Liika kastelu venyttää ritarinkukan vartta, jolloin se kaatuu helposti painavien kukkiensa vuoksi.
Muuta: Kesäksi ritarinkukan voi viedä myös ulos, missä se viihtyy jopa paahteisella kasvupaikalla. Kasvukauden jälkeen se tarvitsee viileän lepokauden kukkiakseen uudelleen.

Avainsanat: