Valitse sivu

Joulun ruukkukukat

Etusivu 9 Joulukukat

Joulun ruukkukukat – kukkatietoutta ja hoito-ohjeet

Joulukukat luovat kauneudellaan ja tuoksuillaan juhlavaa tunnelmaa. Joulun ruukkukukkavalikoimasta löydät perinteisen joulutähden, hyasintin ja amarylliksen lisäksi myös useita muita kauden kukkia. Joulunpunainen ja lumenvalkoinen ovat saaneet rinnalleen myös trendikkäitä ja nuorekkaita sävymaailmoja.

Voit valita joulukukkaistutukseen omat suosikkikukkasi. Kokeile kukkien istuttamista itse tai tilaa valmis istutus netistä. Joulukukkaistutus on myös ihana lahja ystävälle tai lähimmäiselle.

Katso lista joulun rakkaimmista ruukkukukista, opiskele kuinka niitä hoidetaan ja sisusta kotisi jouluisesti.

Joulutähti

Euphorbia pulcherrima

Joulutähti on joulun perinteisin ja rakkain ruukkukukka, josta jalostetaan jatkuvasti toinen toistaan ihanampia uutuuksia. Oikealla hoidolla joulutähdestä saa myös pitkäikäisen huonekasvin.

Joulutähti on herkkä kylmälle, joten älä sijoita sitä ulko-oven tai vetoisan ikkunan viereen. Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Joulutähti on lievästi myrkyllinen.

Jouluruusu

Helleborus niger

Arvokas ja tyylikäs jouluruusu on skandinaavisen joulusisustuksen päätähti. Kevään tullen sen voi istuttaa myös puutarhaan.

Jouluruusun kukinta kestää pidempään, kun sijoitat sen hieman viileämpään. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Liikakastelu mädättää varsien tyvet. Kaikki kasvinosat ovat myrkyllisiä.

Ritarinkukka (Amaryllis)

Hippeastrum

Ritarinkukan eli amarylliksen pitkät varret ja suuret kukat ovat vertaansa vailla. 

Pelkkää sipulia ei tarvitse kastella ollenkaan. Aloita säännöllinen kastelu, kun kukkavana on noussut. Kastele joko alakautta tai varovasti kasvualustaan. Kukinnan loputtua leikkaa kukat pois. Jätä lehtivanat, jotta ritarinkukka saa niistä voimaa tulevaan vuoteen.

Hyasintti

Hyacinthus orientalis

Hyasintin tuoksu kuuluu monien joulumuistoihin. Kaunis kukinto koostuu useista, tähtimäisistä kukista.

Kukinta kestää pidempään viileässä. Anna vettä sipulin juurelle vasta, kun kasvualusta on kuivahtanut kokonaan.

Ardisia

Ardisia crenata

Ardisia on pieni puu, jolla on aaltoilevat lehdet ja joulunpunaiset marjat.

Ardisia viihtyy hyvin esimerkiksi viileällä ja valoisalla ikkunalaudalla. Anna kasvualustan kuivahtaa kastelukertojen välissä. 

 

Ruukkuatsalea

Rhododendron Simsii-ryhmä

Ruukkuatsalea kasvaa tiiviisti ja pensasmaisesti. Lukuisista nupuista puhkeaa kauniita ja näyttäviä kukkia.

Atsalea pitää hieman viileämmästä paikasta ja tasaisen kosteasta kasvualustasta. Upota ruukku veteen noin tunniksi, kun kasvualusta on kuivahtanut kevyesti. 

Lamosalali

Gaultheria procumbens

Lamosalalista on tullut suosittu jouluistutusten täydentäjä. Muhkeiden, punaisten marjojensa vuoksi sitä kutsutaan joskus joulupuolukaksi.

Lamosalali viihtyy viileässä ja puolivarjossa. Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välillä.

Skimmia

Skimmia japonica

Skimmian koristearvo perustuu hentoihin kukintoihin, jotka harvoin kehittyvät nuppuvaihetta pidemmälle.

Skimmia viihtyy istutuksissa hyvin, sillä se kestää hyvin myös kuivaa huoneilmaa. Pidä kasvualusta niukan kosteana. Voit istuttaa skimmian keväällä myös puutarhaasi.

Joulusypressi

Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’

Sypressit ovat joulun suosituimpia havuja. Pieni, tiiviskasvuinen puu on kaunis lisä joulukukkaistutuksiin.

Sypressit vaativat tasaisen kosteuden ja hieman viileämmän kasvupaikan. 

Sammalmähkä

Selaginella martensii

Sammalmähkä on hauska jouluvihreä kukkaistutuksessa.

Pidä sammalmähkän kasvualusta jatkuvasti kosteana. Sumuttelusta ja korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä, ja pitkäikäisemmän huonekasvin sammalmähkästä saa vain silloin, kun sen istuttaa esimerkiksi terraarioon tai lasikuvun alle. 

Mehiruusukkeet

Echeveria

Mehiruusukkeiden lajikevalikoima on laaja. Jouluisin niitä myydään myös värjättynä.

Hoito on helppoa. Anna kasvualustan kuivua kauttaaltaan ennen seuraavaa kastelukertaa. Huoneilman kuivuudestakaan ei ole haittaa, vaan mehiruusukkeet päinvastoin kukoistavat kuivuudessa.

Tulilatva

Kalanchoe Blossfeldiana-Ryhmä

Tulilatvaa myydään kukkakaupoissa ympäri vuoden, mutta jouluisin suositaan erityisesti valkoisia ja punaisia lajikkeita. 

Tulilatva varastoi vettä meheviin lehtiinsä, joten kastelu saa olla niukkaa. Kesäisin se viihtyy jopa paahteessa.

 

Lankaköynnös

Muehlenbeckia complexa

Siro ja pienilehtinen lankaköynnös asettuu kauniisti kukkaistutusten reunoilla.

Lankaköynnös viihtyy sekä aurinkoisella että puolivarjoisalla paikalla. Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä. 

Talvikaktukset

Schlumbergera

Talvikaktukset kuuluvat perinteiseen joulukotiin. Ne ovat lehtimäisiä, loppuvuodesta kauniisti kukkivia kaktuksia.

Talvikaktukset viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa. Anna kasvualustan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Uudelleen kukkiakseen talvikaktukset tarvitsevat pimeämmän kauden, mikä onneksi onnistuu Suomen olosuhteissa luonnostaan.

 

 

Andrenflamingokukka

Anthurium Andraeanum-Ryhmä

Heleänpunainen andrenflamingokukka on suosittu erityisesti jouluisin, mutta sitä on saatavilla ympäri vuoden useissa eri väreissä.

Andrenflamingonkukka viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa. Kasvualusta saa kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. 

 

 

Huonekuusi

Araucaria heterophylla

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria on täydellinen vaihtoehto joulukuuselle. Hyvällä hoidolla se kukoistaa kauniina vuodesta toiseen.

Huonekuusi viihtyy tasaisen kosteassa kasvualustassa ja voimakkaalta auringonpaisteelta suojattuna. Talvella lämpötila saisi hieman laskea, sillä liian kuivassa ja kuumassa huonekuusi varistaa herkästi neulasiaan. 

Hopealanka

Leucophyta brownii 

Hopealanka on tuttu kasvi myös syyskukkaistutuksista. Ihastuttavan hopeanharmaa sävy sopii kauniisti yhteen vaaleiden joulukukkien kanssa.

Hopealanka kestää hyvin kuivuutta.

Timanttiananas

Guzmania

Timanttiananas on näyttävä ja eksoottinen joulukukka, joka menestyy hyvin myös ympärivuotisena huonekasvina.

Timanttiananasta kastellaan sekä kasvualustaan että lehtiruusukkeeseen. Kasvualusta saa kuivahtaa, mutta lehtiruusukkeessa tulisi aina olla vettä.

Muratti

Hedera helix 

Muratti on suosittu jouluistutusten lisuke. Saatavilla on sekä kirjavia että kokonaan vihreälehtisiä lajikkeita.

Muratti viihtyy puolivarjossa. Kasvualusta saa kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Talvella muratti menestyy parhaiten hieman viileämmässä, ja liian kuivassa huoneilmassa se kärsii herkästi tuholaishyönteisistä.

Jaa vinkki ystävillesi