Valitse sivu

Joulukukat

Kukkatietoa & hoito-ohjeet
Etusivu 9 Joulukukat

Joulun ruukkukukat

Joulukukat kuuluvat jouluun, ne luovat kauneudellaan ja tuoksuillaan tunnelmaa. Joulun ruukkukukkavalikoimasta löydät perinteisen joulutähden, hyasintin sekä amarylliksen lisäksi myös useita muita joulukukkia. Joulunpunainen ja lumenvalkoinen ovat saaneet rinnalleen myös trendikkäitä ja nuorekkaita sävymaailmoja. Joulukukkia voit ihastella yksistään ruukussa tai joulukukkaistutuksessa. Joulukukkaistutukseen voit valita omat suosikkikukkasi, kokeile joulukukkien istuttamista tai tilaa kukkaistutus netistä. Joulukukkaistutus on myös ihana lahja ystävälle tai lähimmäiselle. Katso lista joulun rakkaimmista ruukkukukista, opiskele kuinka niitä hoidetaan ja sisusta kotisi jouluisesti.

Joulutähti

Euphorbia pulcherrima

Kastele kasvia säännöllisesti, mutta älä kastele liikaa, sillä joulutähti ei pidä liiasta kastelusta. Joulutähti on herkkä kylmälle ja vedolle. Kukinnan aikana kasvia ei tarvitse lannoittaa. Joulutähti on lievästi myrkyllinen.

Jouluruusu

Helleborus niger

Jouluruusu on arvokas ja hienostunut kasvi, joka ei vaadi suurta huolenpitoa. Kastele säännöllisesti ja pidä kasvia hieman viileämmässä paikkaa, niin kukinta kestää kauan. Jouluruusun voi istuttaa keväällä ulos. Jouluruusu on myrkyllinen.

Ritarinkukka (Amaryllis)

Hippeastrum

Istuta mukula syksyllä pieneen ruukkuun. Jätä sipulista puolet näkyville. Aloita säännöllinen kastelu, kun kukkavana on noussut. Kastele alta tai varovasti multaa. Kukinnan loputtua leikkaa kukat pois. Jätä lehtivanat – kasvi saa niistä voimaa tulevaan vuoteen.

Hyasintti

Hyacinthus orientalis

Hyasintti on helppohoitoinen joulukukka. Kukinto kestää pidempään, mitä viileämmässä se on. Kastellaan kun multa on kuivahtanut. Hyasintin tuoksu on toisille huumaava ja toisille se aiheuttaa allergisia reaktioita.

Ardisia

Ardisia crenata

Ardisia mielletään joulukasviksi, osittain punaisten marjojensa vuoksi. Kasvi on ainavihanta ja sen kukinnot ovat valkoiset. Kastele säännöllisesti ja anna kuivahtaa välillä. Kasvi pitää valoisasta ja hieman viileästä.

Atsalea

Rhododendron Simsii-ryhmä

Atsalea pitää hieman viileästä paikasta ja tasaisen kosteasta mullasta. Kasvia voi sumuttaa, muttei suoraan kukintoihin. Kasvia voi lannoittaa kukinnan aikana.

Lamosalali

Gaultheria procumbens

Lamosalali on ainavihanta kasvi, josta on tullut suosittu jouluistutusten täydentäjä. Kastele kasvia säännöllisesti. Lamosalali pitää myös sumuttamisesta. Voit istuttaa kasvin keväällä ulos.

Skimmia

Skimmia japonica

Myös skimmia on suosittu syksyn ja joulunajan kukka. Skimmia viihtyy istutuksissa hyvin, koska kestää hyvin myös kuivaa huoneilmaa. Kastele kasvia säännöllisesti. Ainavihannan skimmian voi istuttaa keväällä ulos.

Joulusypressi

Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’

Sypressit ovat suosittuja joulukukkia. Ne vaativat tasaisen kosteuden ja pitävät hieman viileämmästä paikkaa. Älä päästä sypreissia kuivumaan. Sypressin voi istuttaa keväällä ulos.

Sammalmähkä

Selaginella martensii

Sammalmähkä on hauska jouluvihreä kukkaistutuksessa. Viihtyy parhaiten hajavalossa. Liian kuivassa huoneilmassa lehdet kuivuvat, joten suositellaan sumuttelemista. Tasainen kastelu.

Mehiruusukkeet

Echeveria

Mehiruusukkeissa on paljon lajikkeita ja vaihtoehtoja. Löydät niitä joulunaikaan naturellina sekä värjättynä. Helppohoitoinen, kastele niukasti.

Tulilatva

Kalanchoe blossfeldiana

Tulilatva on helppohoitoinen kasvi, joka koristaa kauniisti joulukukkaistutuksia. Saatavilla useissa eri väreissä. Kastele kun multa on kuivahtanut. Sijoita valoisalle paikalle.

Lankaköynnös

Muehlenbeckia complexa

Siro ja pienilehtinen lankaköynnös sopii joulukukkaistutuksien lisukekukaksi. Viihtyy valoisalla sekä puolivarjoisalla paikalla. Kastele tasaisesti.

Talvikaktukset

Schlumbergera

Kaunis yksistään, kiva yhdistelmäistutuksessa! Melko tarkka kastelun suhteen, ei pidä liian kosteasta tai jatkuvasta kuivuudesta. Valoisalle paikalle. Menestyy hyvin viherkasvina.

Flamingonkukka

Anthurium

Joulunpunainen flamingonkukka on suosittu joulun aikaan. Kukkii ympäri vuoden. Kastele tasaisesti. Viihtyy hajavalossa. Kasvineste saattaa aiheuttaa allergisia oireita. 

Huonekuusi

Araucaria heterophylla

Hauska ja veikeä huonekuusi sopii yksistään ruukkuun tai pienemmässä koossa joulukukkaistutukseen. Helppohoitoinen ja trendikäs viherkasvi. Valoisalle paikalle. Pidä multa kesäaikaan tasaisen kosteana, talvisin voit pidentää kasteluväliä.

Hopealanka

Calocephalus brownii 

Hopealanka on tuttu myös syyskukkaistutuksista. Hauska, hopeinen ja sotkuinen ulkomuoto. Kestää hyvin kuivuutta. Sopii monenlaisen joulukukan kaveriksi.

Timanttiananas

Guzmania

Kastele timanttiananasta säännöllisesti multaan sekä lehtiruusukkeeseen. Viihtyy valoisalla paikalla. Suosittu joulunaikaan, menestyy hyvin myös viherkasvina ympäri vuoden.

Muratti

Hedera helix

Muratti on suosittu joulukukkaistutusten lisukekukka. Saatavana yksivärisellä lehdellä sekä monivärisellä lehdellä. Myös pituuksia on markkinoilla useita. Erityisesti muratti kaaressa sopii yhdistelmäistutukseen. Kastele tasaisesti.

Jaa vinkki ystävillesi