Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Huiskuananas

Huiskuananas

Aechmea

Huiskuananakset kasvavat luonnonvaraisina Keski- ja Etelä-Amerikassa, missä ne ovat tottuneet voimakkaaseen auringonpaisteeseen. Ananaskasveille tyypillisesti niiden lehtiruusuke kukkii vain kerran ja lakastuu sen jälkeen, mutta uusia versoja kasvaa vanhan tyvestä. Huonekasvina yleisin huiskuananas on kirjavalehtinen kirjohuisku (A. fasciata, kuvassa). Sen näyttävän kukinnon suojuslehdet ovat vaaleanpunaisia. Pienet, siniset kukat puhkeavat niiden väliin.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Kasvualustaa kastellaan vain niukasti. Lehtisuppilon voi täyttää ajoittain vedellä. Lannoita miedolla lannoitteella noin kerran kuukaudessa koko kasvukauden ajan. Kuihtunut kukinto leikataan pois. Myös lakastuneen emokasvin voi poistaa ruukusta, kun se on kasvattanut uusia versoja.

Huiskuananakset tulisi sijoittaa aurinkoiselle paikalle. Suojaa ne kuitenkin paahteelta. Täysikokoista huiskuananasta ei tarvitse istuttaa uuteen ruukkuun, mutta poikasten ruukku vaihdetaan isompaan kunnes ne kasvavat täysikokoisiksi ja kukkivat. Huiskuananasten juuret ovat heikot, joten varmista että ne ovat tukevasti kiinni kasvualustassa. Muuten ne kaatuvat herkästi. Myös tarpeeksi painava ruukku auttaa huiskuananaksia pysymään pystyssä. Kasvualustan tulisi olla ilmavaa ja hyvin vettä läpäisevää.