Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Jättipeikonlehti
Jättipeikonlehti

Jättipeikonlehti

Monstera deliciosa

Jättipeikonlehti on roteva ja kookas köynnös, joka kasvaa luonnonvaraisena trooppisissa sademetsissä puiden runkoja pitkin kiipeillen. Se kasvattaa pitkiä ilmajuuria, joiden avulla se takertuu puun runkoon. Ilmajuuret pystyvät myös ottamaan kosteutta sekä maasta että ilmasta. Nuoren jättipeikonlehden lehdet ovat sydämenmuotoisia ja vielä ehyitä, mutta ajan mittaan se kasvattaa liuskoittuneita ja reikäisiä lehtiä, jotka kotioloissakin saattavat olla läpimitaltaan noin 60-80 cm. Köynnöstävän kasvutapansa vuoksi se kannattaa tukea esimerkiksi kookostukeen. Jättipeikonlehdestä on saatavilla myös pienikasvuisempaa muunnosta sekä useita harvinaisempia kirjavalehtisiä lajikkeita.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä, ja lannoita kasvukaudella noin joka toinen viikko. Ilmajuuret voi ohjata varovasti kasvualustaan.

Jättipeikonlehti viihtyy parhaiten runsaassa valossa, mutta se pärjää myös puolivarjossa. Voimakkaaseen auringonpaisteeseen se tulisi totutella hiljalleen. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa. Jos jättipeikonlehti ei kasvata liuskaisia lehtiä, varsi kasvaa hentona ja lehtien nivelväli on pitkä, se todennäköisesti kärsii valon puutteesta tai kaipaa kasvutukea. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä.