Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Lehtikaktus

Lehtikaktus

Epiphyllum

Lehtikaktukset ovat kotoisin trooppisesta Amerikasta, missä ne kasvavat suurimmaksi osaksi päällyskasveina eli epifyytteinä. Niiden varret ovat litteitä ja lehtimäisiä, ja joskus niissä on ohuita piikkejä. Kukat ovat suuria, näyttäviä ja usein väriltään valkoisia, mutta joskus myös punaisia, vaaleanpunaisia tai keltaisia. Tuoksulehtikaktusta (E. oxypetalum) kutsutaan joskus virheellisesti yönkuningattareksi tai -prinsessaksi. Sen nuput aloittavat aukeamisen illalla ja puhkeavat täyteen kukkaan yön aikana. Kukat ovat valkoisia, voimakastuoksuisia ja läpimitaltaan jopa 20 cm.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Lehtikaktukset tarvitsevat hieman enemmän vettä kuin muut kaktukset. Kasvukaudella kasvualusta ei saisi koskaan päästä kuivumaan kauttaaltaan, mutta se ei saisi olla myöskään jatkuvasti litimärkä. Anna alustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Mietoa lannoitetta voi antaa noin kahden viikon välein. Lepokaudella kastelua vähennetään, ja kasvualusta saa kuivahtaa kunnolla kastelukertojen välissä.

Lehtikaktukset tarvitsevat paljon valoa, mutta suojaa ne kuitenkin voimakkaalta paahteelta. Liian pimeässä versot kasvavat pitkinä ja kapeina eivätkä lehtimäisinä. Lepokaudella lehtikaktukset viihtyvät hieman viileämmässä, noin viidessätoista asteessa. Kasvualustan tulisi olla ilmavaa, ja sitä voi keventää esimerkiksi kaarnalla ja perliitillä. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä.

Katso myös nämä!