Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Auringonkukka

Auringonkukka

Helianthus annuus

Auringonkukat ovat Amerikasta kotoisin olevia yksivuotisia kesäkukkia. Niitä on viljelty siemenien ja öljyn vuoksi jo tuhansien vuosien ajan, ja nykyisin ne ovat myös suosittuja koristekasveja. Kookkaasta ja rotevavartisesta isoauringonkukasta on jalostettu useita eri lajikkeita, joiden koko sekä kukintojen väri ja lukumäärä vaihtelevat. Kaikista tunnetuimpia ovat keltaiset, jopa kolmemetriseksi kasvavat lajikkeet. ‘Sungold’-lajikkeen kukinnot ovat kerrotut ja pallomaiset, ‘Red sun’- ja ‘Ruby’-lajikkeiden kukinnot ovat puolestaan punaiset. Kukinta ajoittuu yleensä heinä-syyskuulle.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Ruukkuun istutetun isoauringonkukan kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, ja lannoitetta annetaan säännöllisesti kasteluveden mukana. Korkeiksi kasvavat lajikkeet kannattaa tukea.

Isoauringonkukat voidaan esikasvattaa sisällä huhtikuussa tai kylvää suoraan ulos touko-kesäkuussa. Esikasvatetut taimet karaistaan ja viedään ulos hallanvaaran mentyä. Voit istuttaa auringonkukat joko ruukkuun tai kukkapenkkiin. Nimensä mukaisesti ne runsaassa valossa, ja ne jopa kääntävät kehittyvän kukintonsa aurinkoa kohti.