Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Jalohortensia

Jalohortensia

Hydrangea Macrophylla-Ryhmä

Hortensioiden suvun tieteellinen nimi tulee kreikankielen sanoista ”hydor”, joka tarkoittaa vettä, ja ”aggeion”, joka tarkoittaa astiaa. Tästä voikin päätellä jo paljon hortensioiden kasvuvaatimuksista. Jalohortensia on tuuhea pensas, jolla on suuret lehdet ja näyttävät, puolipallomaiset kukinnot. Sitä myydään kukkakaupoissa keväällä, ja se on kasvattanut suosiotaan äitienpäiväkukkana.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Jalohortensian kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, eikä se saisi koskaan päästä kokonaan kuivaksi. Nuupahtanut kasvi virkoaa, kun upotat ruukun hetkeksi veteen. Älä kuitenkaan seisota juuria jatkuvasti vedessä. Lannoita jalohortensiaa viikoittain, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman runsaana koko kasvukauden ajan. Muista poistaa kuihtuneet kukat ja lehdet. Lepokaudella kastelua vähennetään.

Sijoita jalohortensia mieluiten puolivarjoon tai varjoon. Vältä suoraa auringonpaistetta, jossa se nuupahtaa helposti. Viileässä jalohortensia kukkii pidempään, mutta yöpakkaset ovat sille kohtalokkaita. Hortensian väriin vaikuttaa kasvualustan happamuus. Usein sininen väri alkaa punertaa kotioloissa, mutta pH-arvoltaan hapan alusta auttaa kukintoa pysymään sinisenä. Talveksi jalohortensian voi siirtää talvehtimaan viileään ja valoisaan sisätilaan.