Valitse sivu

Kirjavat viherkasvit – miksi joillakin kasveilla on kuvioidut lehdet?

Moni tämän päivän halutuimmista viherkasveista komeilee kirjavilla lehdillä. Lehtien poikkeava väritys voi johtua monesta eri asiasta – jopa mutaatiosta tai viruksesta.

Kirjavat viherkasvit ovat kasviharrastajien suosiossa, ja niistä saatetaan maksaa jopa nelinumeroisia summia. Suosituimpia lienevät lajikkeet, joiden lehdissä on suuria, puhtaanvalkoisia kuvioita – kirjavuus ei kuitenkaan aina ole valkoista. Kasvimaailmasta löytyy valtavasti erilaisia värikkäitä, laikukkaita ja raidallisia kasveja, joista osa on jäänyt trendikasvien varjoon.

Villitys ei ole ennennäkemätön – kirjavat tulppaanit aiheuttivat niin sanottua tulppaanimaniaa Alankomaissa 1600-luvulla.

Joskus kirjavuus on kasville haitaksi: lehtivihreän puute vähentää yhteyttämistä, ja kasvi tarvitsee enemmän valoa kuin kauttaaltaan vihreät lajitoverinsa. Siksi puhtaanvalkoista kirjavuutta esiintyy luonnossa vain harvoin, ja yleensä kuviointi on ihmisen jalostuksen tuote. Kuitenkin joissakin tapauksissa lehtien värimuunnokset auttavat kasvia selviytymään ankarissa ja vaihtelevissa olosuhteissa.

Kirjava posliinikukka
Posliinikukka, jonka hopeanharmaita ilmataskuja on lisätty jalostamalla. eKukka.fi

Kirjavuuden monet syntytavat

Periytyvä kirjavuus on vakaata ja säännöllistä. Esimerkiksi maijojen ja pitsilehtien kirjavuus on periytyvää.

Kimeerisen kirjavuuden aiheuttaa mutaatio, joka estää kasvia tuottamasta lehtivihreää. Kirjavuus on satunnaista ja epävakaata, ja se saattaa joskus hävitä kasvista kokonaan. Tällä hetkellä suositut valko- ja keltakuvioiset peikonlehdet ovat kimeerisiä. Yleisimmistä viherkasveista kimeerisiä ovat esimerkiksi kirjavat muratit.

Joskus kimeerisestä kirjavuudesta käytetään myös englannista lainattua sanaa “sport”. Sanalla voidaan kuitenkin tarkoittaa mitä tahansa poikkeavuutta, joka eroaa kasvin tavallisesta kasvutavasta, väristä tai muodosta.

huonekasvi
Valkokirjava jättipeikonlehti lienee pääsyyllinen kirjavien viherkasvien suosioon. eKukka.fi

Jotkut kasvit suojautuvat auringolta punaisella väriaineella eli antosyaanilla. Esimerkiksi posliinikukat, tietyt mehikasvit ja kaktukset sekä jotkin orkideat punertavat lehtiään voimakkaassa auringonpaisteessa. Antosyaani toimii kuten ihmisen ihon melaniini: se suojaa kasvia UV-säteilyltä. Antosyaani on syy myös vaaleanpunaisille lehdille.

Posliinikukka, posliinikukat
Posliinikukat suojautuvat auringolta punertamalla lehtiä. Ilmiöstä käytetään myös nimitystä “sun stress”. eKukka.fi

Lehden kudoksessa oleva ilmatasku heijastaa valoa ja näkyy lehtien pinnoilla hopeanharmaina pilkkuina. Ilmataskuja esiintyy esimerkiksi posliinikukilla ja hopeaköynnöksillä. Myös ilmataskut ovat perinnöllisiä, eikä niistä ole kasville haittaa.

Joskus kirjavuuden voi aiheuttaa mosaiikkivirus. Tartunta aiheuttaa lehtien värimuunnoksia. Esimerkiksi kirjavalehtinen vaahtera-aulio on viruksen aikaansaannosta.

Kirjavat viherkasvit
Jalokiviorkidean kuviointi on periytyvää. Kuviointi kimaltaa auringon osuessa lehtiin. eKukka.fi
Kirjava peikonlehti
Monstera siltepecana on nuorena hopeankirjava, mutta iäkkäämmän yksilön lehdet ovat kauttaaltaan vihreitä. eKukka.fi

Kirjavan viherkasvin hoito

Oli kirjavuuden syy mikä tahansa, värikkäät lehdet tuovat hauskaa vaihtelua viherkasvikokoelmaan – myös epävakaan kirjavuuden seuraaminen tuo lisämaustetta harrastukseen.

Hoidossa tärkeintä riittävä valo, sillä varsinkin valkokirjavat kasvit yhteyttävät heikommin. Mitä vähemmän kasvin lehdissä on vihreää, sitä enemmän se tarvitsee valoa. Kasvivalon hankinta voi tulla ajankohtaiseksi, kun harrastus vie mennessään. Vähäinen kirjavuus ei yleensä vaikuta valontarpeeseen, ja hoidossa tulisi aina ottaa huomioon jokaisen lajin omat kasvuvaatimukset.

Mutaation aiheuttama kirjavuus voi hävitä kasvista kokonaan. Tällöin kasvi leikataan kohdasta, jossa kirjavuutta on vielä jäljellä. Uudella kasvulla on mahdollisuus olla taas värittynyttä. Jos lehti on vihreä mutta varressa näkyy vielä kirjavuutta, leikkaaminen ei välttämättä ole tarpeellista.

Avainsanat: