Valitse sivu

Viherkasvien keväthuolto – mitä vihreille ystävillesi kuuluu?

Viherkasvien hoito keväällä

Mitä kuuluu viherkasveillesi? Uusi kevätkausi starttaa viherkasvien voinnin tarkistuksella. Kevään tullen luonnonvalon määrä kasvaa ja viherkasvit heräilevät pikkuhiljaa pimeän talvikauden jälkeen. On aika kurkistaa ruukun reunalta, mitä kasveillemme oikein kuuluu? Mullan vaihto kannattaa ajoittaa viherkasveilla helmi-maaliskuuhun. Vaihda viherkasvillesi uusi multa, mikäli ruukku alkaa olemaan liian ahdas, kasvi on kasvanut vinoon, et ole vaihtanut multaa moneen vuoteen tai haluat jakaa viherkasviasi.

Viherkasvien mullanvaihto – näin teet sen

 • Kastele viherkasvi edellisenä päivänä, jotta kasvin nestejännitys on hyvä ja juuripaakku pysyy kasassa.
 • Irroita kasvi varovasti ruukusta. Pienemmät viherkasvit lähtevät näppärästi ruukusta, kun toisella kädellä otat tukevan otteen kasvista ja toisella kädellä ruukusta. Pyöräytä sen jälkeen kasvi ylösalaisin ja ”nitkuta” ruukku varovasti irti multapaakusta.
 • Älä riko multapaakkua.
 • Poista selvästi vioittuneet juuret.
 • Uusi ruukku olisi hyvä olla edellistä ruukkua hieman isompi.
 • Tee ruukun pohjalle salaojitus soralla. Altakasteluruukkua ei tarvitse salaojittaa.
 • Valitse kasville oikea multa ja kastele multa ennen uudelleen istuttamista.
 • Asettele viherkasvi uuteen kasvualustaan ja lisää vielä multakerros, jotta saat kasvin pysymään tukevasti ruukussa.
 • Tässä välissä voit tehdä viherkasville tarvittavat hoitoleikkaukset.
 • Kastele multaa vielä varovasti ja sumuttele suihkepullolla kasvin lehtiä.
 • Aloita lannoitus noin kuukauden kuluttua uudelleen istuttamisesta.

Viherkasvien hoitoleikkaukset – nips naps, huonot pois…

Jotkin viherkasvit kaipaavat hoitoleikkauksia. Poista vioittuneet oksat ja kellastuneet lehdet varovasti saksilla. Älä revi, ettet tee lisävahinkoa. Voit myös latvoa eli poistaa kasvupisteitä, jotta kasvisi yltyisi tuuheampaan kasvuun.

Voit hoitoleikkauksen myötä myös kasvattaa itsellesi uusia viherkasveja, mikäli haluat jakaa viherkasviasi. Leikkaa pistokas ja juurruta se vedessä tai mullassa. Runsaasti sivuversoja tekevä viherkasvi kestää hyvin juuripaakun jakamisen. Käytä juuripaakun leikkaamiseen terävää veistä.


Muista kasvien lannoitus kasvukaudella

Lannoitus on hyvä aloittaa noin kuukauden päästä mullanvaihdosta. Uudessa mullassa on sen verran ravinteita, jotka riittävät kasville aluksi. Aloita lannoitus, kun kasvi on kunnolla juurtunut ja uutta kasvustoa on näkyvillä.

Mikäli et vaihda viherkasvillesi uutta multaa, voit herätellä kasvisi uuteen kauteen viemällä ne suihkuun! Suihkussa saat helposti kasteltua kasvin juuret läpikotaisin sekä talven aikana kerääntyneet pölyt huuhtoutuvat lehtien pinnoilta. Samalla kun lehdet puhdistuvat pölystä, lehtien alapinnoilla ja lehtihangoissa piilottelevat tuholaiset saavat kyytiä! Anna kasvien kuivatella suihkun lattialla tovi, ennen kuin viet ne takaisin paikoilleen.

Avainsanat: