Valitse sivu

Viherkasvien keväthuolto – mitä vihreille ystävillesi kuuluu?

Vinkit ja ohjeet viherkasvien hoitoon keväällä

Uusi kevätkausi starttaa viherkasvien voinnin tarkistuksella. Kevään tullen luonnonvalon määrä kasvaa ja viherkasvit heräilevät pikkuhiljaa pimeän talvikauden jälkeen. On aika kurkistaa ruukun reunalle!

Viherkasvien keväthuolto
Valon lisääntyminen innostaa kasvit tekemään uutta kasvua. Kasvu on terveempää, kun viherkasvi asustelee kuohkeassa alustassa. eKukka.fi

Viherkasvien mullanvaihto

Mullanvaihto tulee ajankohtaiseksi, jos multa on kovettunut tai ruukku on jäänyt liian pieneksi. Jos kasvatat kasveja mullattomassa alustassa, voit istuttaa kasvit tarvittaessa isompaan ruukkuun, mutta muuten vuosittainen uudelleenistutus ei ole tarpeellista.

Näin vaihdat viherkasvien mullan:

  • Kastele viherkasvi edellisenä päivänä, jotta kasvin nestejännitys on hyvä ja juuripaakku pysyy kasassa.
  • Irrota kasvi varovasti ruukusta. Pienemmät viherkasvit lähtevät näppärästi ruukusta, kun toisella kädellä otat tukevan otteen kasvin tyvestä ja toisella kädellä ruukusta. Pyöräytä sen jälkeen kasvi ylösalaisin ja ”nitkuta” ruukku varovasti irti multapaakusta. Poista kovettunut multa juurten ympäriltä.
  • Poista selvästi vioittuneet juuret.
  • Uusi ruukku olisi hyvä olla edellistä ruukkua hieman isompi.
  • Tee ruukun pohjalle tarvittaessa salaojitus ruukkusoralla. Jos ruukun pohjassa on reikä, salaojitusta ei tarvita.
  • Valitse kasville oikea multa ja kostuta multa kevyesti ennen uudelleen istuttamista.
  • Asettele viherkasvi uuteen kasvualustaan ja lisää vielä multakerros, jotta saat kasvin pysymään tukevasti ruukussa. Painele multaa kevyesti.
  • Kastele multa. Aloita lannoitus noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta.
Viherkasvit, pistokas
Myös pistokkaiden juurruttaminen kannattaa aloittaa keväällä. eKukka.fi

Lepokautta viettävät kasvit

Jotkut kasvit, kuten kiinanruusu ja kamelia, tarvitsevat viileän lepokauden. Valon lisääntyessä tällaiset kasvit siirretään takaisin lämpimään, ja tarvittaessa kasvualusta vaihdetaan ja tehdään hoitoleikkaus.

Viherkasvien hoitoleikkaus

Poista vioittuneet oksat ja kellastuneet lehdet varovasti saksilla. Älä revi. Jotkut kasvit hyötyvät latvomisesta ja kasvattavat uusia haaroja sen seuraksena. Leikatuista latvoista voi juurruttaa uusia kasveja.

Viherkasvit, keväthuolto
Pölykerros haittaa yhteyttämistä, joten pölyjä kannattaa pyyhkiä säännöllisesti. eKukka.fi

Kasvit suihkuun!

Voit herätellä kasvisi uuteen kauteen viemällä ne suihkuun. Suihkussa saat helposti kasteltua kasvin juuret läpikotaisin, ja samalla talven aikana kerääntyneet pölyt huuhtoutuvat lehtien pinnoilta. Anna kasvien kuivatella suihkun lattialla tovi, ennen kuin viet ne takaisin paikoilleen. Pölyjä voi pyyhkiä myös kostealla liinalla, ja samalla kannattaa tarkkailla kasvituholaisia.

Muista kasvien lannoitus kasvukaudella

Lannoitus on hyvä aloittaa noin kuukauden päästä mullanvaihdosta. Uudessa mullassa on valmiiksi ravinteita. Aloita lannoitus, kun kasvi on kunnolla juurtunut ja uutta kasvua on näkyvillä.

Mitä jos kasvi ei virkoa talven jäljiltä?

Suurin osa huonekasveina kasvatettavista kasveista on kotoisin tropiikista, ja Suomen talvi on niille liian pitkä ja pimeä. Kasvivalojen avulla kasvukausi jatkuu ympäri vuoden. Tutusta tarkemmin viherkasvien talvihoitoon, ja varaudu seuraavaan talveen ajoissa.

Avainsanat: