Komealupiini on haitallinen vieraslaji, joka tulisi hävittää pihoilta. Osallistu lupiinitalkoisiin ja kerää lupiineja maljakkoon tai tee niistä kivoja kukkaluomuksia!
Komealupiini ja alaskanlupiini on listattu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi, jotka tulee hävittää.
Lupiinit valtaavat herkästi alaa alueilta, joilla kotimaiset niittykasvimme ja niistä riippuvaiset hyönteiset viihtyvät. Ne menestyvät laihassakin maassa, sillä ne pystyvät sitomaan juurinystyröillään typpeä. Ajan myötä lupiinit rehevöittävät ja muuttavat maata ravinteikkaammaksi, jolloin kotimaiset ja vähäravinteisessa maassa menestyvät niittykasvimme eivät enää viihdy samalla kasvupaikalla. Tämän vuoksi olisi tärkeää torjua ja hävittää komealupiinit pihoilta, jotta ne eivät pääse leviämään luontoon.
Vinkit lupiinin hävittämiseen puutarhasta
Lupiinit herättävät varmasti tunteita puolesta ja vastaan. Toiset ihastelevat niiden kaunista kukintaa ja toiset taas eivät voi sietää liiallista leviämistä. Lupiinien haitta Suomen luonnonvaraisille niityille ja kedoille on kuitenkin kiistaton.
Lupiinit leviävät ympäristöönsä siemenistä, jotka saattavat säilyä elinkelpoisina maaperässä monia vuosia. Tästä syystä lupiinin hävittäminen on pitkäjänteistä työtä. Sinäkin voit osallistua lupiinitalkoisiin ja kerätä kukkia maljakkoon ennen niiden siementämistä!
Lupiini ei kestä maljakossa kovin pitkään, mutta lupiinien kasvupaikalla uusia kukintoja puhkeaa kukkaan runsaasti. Lupiinin hävittämisestä voi tehdä hauskaa – kokeile erilaisia koristeita esimerkiksi puutarhajuhliin.
Kun lupiinit kuihtuvat maljakossa, muistathan vieraslajin jätteenkäsittelyn: Hävitä kuihtuneet kukinnot varmuuden vuoksi sekajätteen mukana. Älä kippaa kuihtuneita kukkia luontoon tai kompostiin.
Näin estät lupiinia leviämästä
- Kaiva lupiinit juurineen maasta, kun näet lehtien puhkeavan. Jätä kasvustot kuivumaan aurinkoon. Kun ne ovat täysin kuivia, voit laittaa ne puutarhakompostiin. Kompostiin ei kuitenkaan saa laittaa kukkineita lupiineja.
- Niitä kasvusto ainakin neljä kertaa kasvukauden aikana. Näin siementen kehittyminen estyy eikä kasvi pääse leviämään.
- Voit myös kokeilla kasvuston peittämistä valoa läpäisemättömällä muovilla.
- Siemenet voivat säilyä maassa kymmeniä vuosia, ja uusia siementaimia voi puhjeta pitkänkin ajan päästä. Kitke nuoret taimet heti kun huomaat niiden kasvavan.