Oletko jo kuullut kookoskuidusta tai seramiksesta? Mullaton kasvualusta on viherkasviharrastajien suosiossa. Näillä ohjeilla pääset alkuun!
Kasvualustan mullattomuus tarkoittaa sitä, että tavallinen pussissa myytävä kukkamulta korvataan muilla aineksilla.
Viherkasveilla on erilaisia tarpeita kastelun sekä lannoituksen suhteen, joten viherkasvin tarpeisiin sopiva kasvualusta saadaan eri aineksia sekoittamalla. Eri ainesosilla on erilaisia tehtäviä: toinen pidättää vettä hyvin, toinen taas kuohkeuttaa ja parantaa ilmavuutta. Tutustu kasvin tarpeisiin ennen kasvualustan sekoittamista.
Mullattomaan siirryttäessä työläin osuus on puhdistaa ja pestä viherkasvin juurilta vanha multa pois. Helpointa on aloittaa mullaton matka esimerkiksi vesilasissa juurtuneilla pistokkailla tai pienillä viherkasveilla. Mullattoman kasvualustan aineksia voit kysyä hyvin varustelluista kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä.
Kookoskuitu
Kookoskuitu on kookoksen kuoresta valmistettua kasvualustaa. Kuidun pH-arvo on noin 6. Kookoskuiduin parhaimpia ominaisuuksia ovat sen uudelleenkäytettävyys ja hidas maatuminen. Ilmava kuitu kiihdyttää juuriston kasvua ja tarjoaa viherkasvillesi tukevan alustan.
Kookoskuitu myydään brikettinä, jota on helpompi varastoida kotona kuin isoa multapussia. Yhdestä kookoskuitubriketistä tulee noin 6 litraa kosteutta pidättävää, mutta kuitenkin ilmavaa ja läpäisevää kasvualustaa. Kuiva briketti laitetaan ämpäriin ja sen päälle kaadetaan noin 4 litraa vettä. Briketti muuttuu hetkessä pehmeäksi, humusmaiseksi alustaksi.
Käytä näin: Vettä sitovana ainesosana yksistään tai sekoituksissa. Hyvä sekoitus vehkakasveille (ns. aroidmix) syntyy kookoskuidusta, perliitistä, kaarnasta, biohiilestä ja matokakasta. Hyvä yleiskäyttöön sopiva sekoitus syntyy kookoskuidusta ja perliitistä.
Seramis
Seramis on savirouhetta, joka imee ja varastoi vettä itseensä huokoisen rakenteensa ansiosta. Se luovuttaa varastoimaansa vettä kasvien käyttöön niiden tarpeen mukaan ja pidentää näin kasteluväliä. Seramis on 100% puhdasta, poltettua savea, ja se sopii niin sisä- kuin ulkokasveillekin. Seramiksessa kasvien juuret saavat ihanteellisen määrän happea. Savirouhe ei happane tai tiivisty, joten sitä voi käyttää lähes ikuisesti.
Käytä näin: Vettä sitovana ainesosana yksistään tai sekoituksissa. Seramiksen sekaan voi laittaa esimerkiksi biohiiltä, joka parantaa mikrobien viihtyvyyttä ja varastoi ravinteita.
Perliitti
Perliitti on lämpökäsiteltyä vulkaanista kiviainesta. Sen rakenne on ilmava ja kevyt, ja se sopii mainiosti siemenkylvösten peittoon sekä maanparannusaineeksi erilaisiin mullattomiin kasvualustaseoksiin. Perliitti parantaa kasvualustan ilmavuutta ja edistää juurien hyvinvointia ja kasvua. Koostumukseltaan perliitti on hieman pölisevää, mikä kannattaa ottaa käsittelyssä huomioon.
Käytä näin: Kookoskuidun seassa, siemenkylvösten peitossa tai yksistään pistokkaiden juurruttamiseen.
Vermikuliitti
Vermikuliitti on maanparannusaine, jonka ansiosta kasvualusta säilyy kosteana pidempään. Se toimii siis loistavasti, jos kasvatat jotain siemenestä asti. Katteena vermikuliitti estää myös härmän muodostumista.
Käytä näin: Katteena siemenkylvössä ja taimikasvatuksessa.
Kevytsora
Kevytsora/ruukkusora on monikäyttöinen aines. Sitä käytetään yleisesti ruukkujen pohjalla salaojituksena, istutuksien katteena ja vesiviljelyssä. Kevytsora ei sisällä ravinteita. Se ei myöskään varastoi huomattavia määriä vettä itseensä, joten se on hyvä pari vettä varastoivalle ainesosalle.
Käytä näin: Vesiviljelyssä, salaojituksissa tai ilmavoittavana aineosana esim. kookoskuidun seassa.
Kaarna
Männyn kuori eli kaarna imee kosteutta vain vähän. Se parantaa kasvualustan vedenläpäisevyyttä ja lisää ilmavuutta. Eri reakoot auttavat juuria kasvamaan vahvoina. Kaarna myös happamoittaa kasvualustaa ja vapauttaa ravinteita maatuessaan.
Käytä näin: Esimerkiksi perhosorkidean kasvualustana sammaleen kanssa tai sekoitettuna kookoskuitu- tai seramispohjaiseen kasvualustaan.
Biohiili
Biohiili on ilmavuutta ja vedenpidätyskykyä tuova aines, joka parantaa mikrobien ja mykorritsojen olosuhteita. Biohiili imee itseensä runsaasti kosteutta, joten sitä ei kannata lisätä kasvualustaan ilman alkuvalmisteluja.
Biohiili aktivoidaan eli ladataan. Lataus on helppoa isossa ämpärissä, johon mahtuu sekä biohiili että lannoitevesi. Laita suunnilleen saman verran biohiiltä ja nestettä ämpäriin. Lannoitevesi sekoitetaan valmistajan ohjeiden mukaan. Biohiili imee vettä hitaasti, joten siksi lataus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jopa 1-3 viikkoa ennen kuin alat sekoittamaan kasvualustaa.
Käytä näin: Kaikissa kasvualustoissa.
Matokakka
Matokakka on maanparannuskompostia, jota käytetään muun lannoituksen lisänä. Se ei tuoksu, joten se sopii käytettäväksi sisätiloissa. Matokakka edistää kasvin kasvua, lisää hyödyllisten pieneliöiden toimintaa, tuottaa ravinteita ja parantaa kasvien vastustuskykyä. Hajuton, kuiva ja kevyt rakenne on helppo sekoittaa muiden mullattomien aineksien joukkoon.
Käytä näin: Lannoitteena kookospohjaiseen kasvualustaan.
Rahkasammal
Rahkasammaleella on erinomainen vedenpitokyky. Kosteassa sammalpohjassa vesi on hyvin saatavilla juuristolle, mutta se säilyttää ilmavuutensa myös märkänä, joten liikakastelun riski pienenee. Sammalkasvualustan ilmava rakenne edesauttaa juurten hyvinvointia. Vaikka sammal pääsisi kuivahtamaan, se pehmenee taas kastelun jälkeen.
Käytä näin: Esimerkiksi perhosorkidean kasvualustaan, pistokkaiden juurrutukseen tai tukikeppien tekoon.
Hohkakivi
Hohkakivi on vulkaanista kiveä. Se on pH-arvoltaan neutraalia ja rakenteeltaan kevyttä ja huokoista. Hohkakivi imee itseensä runsaasti vettä ja luovuttaa sitä kasveille niiden tarpeen mukaan. Huokoinen pinta edesauttaa myös mikrobien ja mykorritsojen hyvinvointia. Hohkakivi ei hajoa tai tiivisty ajan myötä.
Käytä näin: Sellaisenaan tai ilmavuutta lisäävänä ja kosteutta sitovana ainesosana erilaisissa sekoituksissa.