Valitse sivu

Hurmaava hortensia

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Hurmaava hortensia

Hortensian muhkea kukinto kääntää katseita. Näillä hoitovinkeillä se loistaa kauniina koko kesän.

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla) on kevään ja kesän kestosuosikki. Sen kukinnot hehkuvat sinisen, lilan, vaaleanpunaisen, punaisen, valkoisen sekä monikirjavien värien loistossa.

Hortensiat ovat kotoisin Aasiasta, missä ne kasvavat kosteikoissa jokien varsilla. Ne tarvitsevatkin paljon vettä kukoistaakseen – “Hydrangea” tarkoittaa vesisäiliötä.

Hortensiat ovat kasvattaneet suosiotaan perinteisenä äitienpäiväkukkana. Niiden saatavuus ajoittuu tammikuusta elokuulle. Varmista, että hortensialla on ihanteellinen kasvupaikka ja tiedät sen hoito-ohjeet, niin saat nauttia upeasta kukinnasta koko kesän!

Hortensian hoitovinkit

Kasvupaikka
Hortensia pitää sisätiloissa viileästä ja valoisasta paikasta, mutta paahteinen auringonpaiste saa sen nuupahtamaan. Viileässä kukinto kestää pidempään. Ulkona hortensia viihtyy varjossa tai puolivarjossa.

Valitse kasvualusta halutun kukinnon värin mukaan: hapan kasvualusta saa siniset kukat loistamaan, kun taas neutraali tai emäksinen kasvualusta antaa punaisille kukille hehkua.

Kastelu ja lannoitus
Hortensian kasvualusta ei saa päästä kokonaan kuivumaan, sillä lakastunutta hortensiaa voi olla vaikea saada toipumaan. Pidä kasvualusta siis tasaisen kosteana. Hortensiat pitävät lannoituksesta, joten voit laittaa kasteluveteen mietoa lannoitetta jokaisella kastelukerralla.

 

Hortensia ilahduttaa myös leikkokukkana

Hortensian muhkea kukka tuo täyteläisyyttä kukkakimppuihin ja -asetelmiin. Yksikin hortensian oksa on näyttävä maljakkokukka ja mainio lahja esimerkiksi äidille tai vastavalmistuneelle.

Värien kirjo on kattava, ja saatavilla on valkoisen, sinisen ja punaisen lisäksi myös muita ihastuttavia värejä vihreästä violettiin. Hortensia on myös yksiä harvoja leikkokukkia, joita on saatavilla puhtaansinisenä.