Valitse sivu

Hurmaava hortensia

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Hurmaava hortensia

Muhkeakukkainen hortensia – näillä hoitovinkeillä onnistut

 Jalohortensia (Hydrangea macrophylla) on kevään ja kesän kestosuosikki. Sen kukinnot hehkuvat sinisen, lilan, vaaleanpunaisen, punaisen, valkoisen sekä monikirjavien värien loistossa. 

Hortensiat ovat kotoisin Aasiasta, missä ne kasvavat kosteikoissa jokien varsilla. Ne tarvitsevatkin paljon vettä kukoistaakseen – “Hydrangea” tarkoittaa vesisäiliötä.

Hortensiat ovat kasvattaneet suosiotaan perinteisenä äitienpäiväkukkana. Niiden saatavuus ajoittuu tammikuusta elokuulle. Voit hankkia hortensian joko leikkokukkana tai valita monista lajikkeista ulos sopivan yksilön. Leikkohortensia ihastuttaa yksistään maljakossa tai suuressa ja muhkeassa kukkakimpussa.

Martin Tarha tarjoaa kestäviä ja kauniita kotimaisia hortensioita. Täyteläiset kukinnot ihastuttavat pihalla ja puutarhassa, ja ne tuovat myös sisustukseen pehmeitä värejä sekä pumpulimaista muhkeutta. Romanttiseen sisustukseen hortensiat ovat ihan omiaan, mutta tummien värien  kanssa hortensiat luovat kivoja kontrasteja. Kesäkukkana hortensia sopii niin terassille kuin parvekkeellekin, ja kaunis suojaruukku viimeistelee ilmeen. Varmista vain että hortensialla on ihanteellinen kasvupaikka ja tiedät sen hoito-ohjeet, niin saat nauttia kukinnosta koko kesän!

Hortensian hoitovinkit

  • Pidä hortensian multa tasaisen kosteana säännöllisellä kastelulla.
  • Lannoita miedolla lannoitteella jokaisella kastelukerralla.
  • Valitse kasvualusta kukinnon värin mukaan: hapan kasvualusta sinisille kukille ja emäksinen tai neutraali kasvualusta punaisille kukille.
  • Sijoita sisällä puolivarjoiseen paikkaan, ulkona varjoisaan paikkaan. Suojaa auringonpaahteelta.

Hortensia palkitsee hoitajansa

Hortensian kasvualusta ei saa päästä kokonaan kuivumaan, sillä lakastunutta hortensiaa on vaikea saada toipumaan. Hortensiat pitävät lannoituksesta, ja kasteluveteen saa sekoittaa lannoitetta jokaisella kastelukerralla.

Valitse kasvualusta halutun kukinnon värin mukaan: hapan kasvualusta (havu-rodomulta) saa siniset kukat loistamaan, kun taas neutraali tai emäksinen kasvualusta antaa punaisille kukille hehkua. Valitse myös lannoite kukinnon värin mukaan.

Hortensia pitää sisätiloissa viileästä ja puolivarjoisesta paikasta. Vältä voimakasta ja paahteista auringonpaistetta. Viileässä paikassa kukinto kestää pidempään.

Sijoita hortensiat ulkona varjoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan. Voimakas paiste saa hortensian nuupahtamaan. Muista poistaa kuihtuneet kukat sekä lehdet.

Upea leikkokukka

Hortensian muhkea kukka tuo täyteläisyyttä kukkakimppuihin ja -asetelmiin. Yksikin hortensian oksa on näyttävä maljakkokukka ja mainio lahja esimerkiksi äidille tai vastavalmistuneelle.

Värien kirjo on kattava, ja saatavilla on valkoisen, sinisen ja punaisen lisäksi myös muita ihastuttavia värejä vihreästä violettiin. Hortensia on myös yksiä harvoja leikkokukkia, joita on saatavilla puhtaansinisenä.

Jaa vinkki ystävillesi