Valitse sivu

Hurmaava hortensia

Kasvitietoa & hoito-ohjeet
Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Hurmaava hortensia

Muhkeakukkainen hortensia – näillä hoitovinkeillä onnistut

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla) on kaunis kestosuosikki! Jalohortensian kukinnot hehkuvat sinisen, lilan, vaaleanpunaisen, punaisen, valkoisen sekä monikirjavien värien loistossa. Sijoita hortensiat kauniissa suojaruukussa näkyvälle paikalle keräämään katseita!

Hortensiat ovat kotoisin kaukaa Aasiasta, jossa ne kasvavat kosteikoissa jokien varsilla. Hortensiat tarvitsevat paljon vettä kukoistaakseen, tieteellinen nimikin on siihen viittaava, ’Hydrangea’ tarkoittaa vesisäiliötä.

Hortensiat ovat kasvattaneet suosiotaan perinteisenä äitienpäiväkukkana. Sen monikäyttöisyys on lisännyt sen saatavuutta. Hortensioiden saatavuus ajoittuu tammikuusta elokuulle. Voit hankkia hortensian joko leikkokukkana tai valita monista lajikkeista sisälle sekä ulos sopivan yksilön. Leikkohortensia ihastuttaa yksistään maljakossa tai suuressa ja muhkeassa kukkakimpussa!

Martin Tarha tarjoaa kestäviä ja kauniita kotimaisia hortensioita! Täyteläiset hortensiat ihastuttavat kotisi sisustuksessa, ne tuovat sisustukseen pehmeitä värejä sekä pumpulimaista muhkeutta. Romanttiseen sisustukseen hortensiat ovat ihan omiaan, mutta tummien värien sekä särmikkyyden kanssa hortensiat luovat kivoja kontrasteja. Kesäkukkana hortensia sopii niin terassille kuin parvekkeellekin, kaunis suojaruukku viimeistelee ilmeen. Varmista vain että hortensialla on ihanteellinen kasvupaikka ja tiedät sen hoito-ohjeet, niin saat nauttia kukinnosta koko kesän!

Hortensian hoitovinkit

  • Pidä hortensian multa tasaisen kosteana säännöllisellä kastelulla
  • Lannoita miedolla lannoitteella jokaisella kastelukerralla
  • Valitse kasvualusta halutun kukinnon värin mukaan, hapan kasvualusta sinisille kukille ja punaisille kukille emäksinen tai neutraali kasvualusta
  • Sijoita sisällä hajavaloon tai valoisaan paikkaan, ulkona varjoisaan paikkaan. Suojaa auringonpaahteelta.

Hortensia palkitsee hoitajansa

Hortensian kasvualusta ei saa päästä kokonaan kuivumaan, lakastunutta hortensiaa on vaikea saada toipumaan. Hortensiat pitävät lannoituksesta. Valitse kasvualusta halutun kukinnon värin mukaan, hapan kasvualusta (havu-rodomulta) saa siniset kukat loistamaan, kun taas neutraali tai emäksinen kasvualusta antaa punaisille kukille hehkua. Valitse myös lannoite haluamasi kukinnon värin mukaan. Hortensia pitää sisätiloissa viileästä ja valoisasta paikasta, ei kuitenkaan siedä auringon paahdetta, hajavalo on sopiva. Viileässä paikassa kukinto kestää pidempään. Sijoita hortensiat ulkona varjoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan. Auringon paahde kuivattaa kasvin nopeasti. Muista poistaa kuihtuneet kukat sekä lehdet, etteivät ne veisi kasvilta turhaa kasvuenergiaa.

Upea leikkokukka

Hortensian muhkea kukka tuo täyteläisyyttä kukkasidontatöihin. Yksi hortensian oksa on näyttävä ja kukinto tarvitsee tilaa ympärilleen. Värien kirjo on kattava, saatavilla on valkoisen, sinisen ja punaisen lisäksi myös muita ihastuttavia värejä vihreästä violettiin. Hortensia on yksi kauneimpia sinisistä leikkokukista. Sopii täydellisesti esimerkiksi herkkään äiti-vauva-kimppuun tai ihastuttavaan ristiäiskukka-asetelmaan. Hortensian suloisia pieniä kukkia käytetään myös kukkakoruissa, esimerkiksi kaasojen rannekoruissa sekä vauvan pääseppeleessä. Hortensia tuo kukka-asetelmiin muhkeutta ja runsautta, se sopii täydellisesti esimerkiksi ruusujen ja neilikoiden kaveriksi. Valkoinen hortensia lumoaa morsiukimpussa.

Jaa vinkki ystävillesi