Valitse sivu

Kasvata leikkokukkia

Leikkokukkapuutarha
Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Kasvata leikkokukkia

Kasvata yksivuotisista kesäkukista leikkokukkia

Miltä kuulostaisi, jos voisit poimia leikkokukkia maljakkoon omalta pihaltasi? Näillä ohjeilla ja vinkeillä pääset aloittamaan leikkokukkien kasvatuksen ja sitomaan ihanimmat kimput itsekasvatetuilla kukilla. Voit toki kasvattaa kukkia myös ruukussa parvekkeella tai terassilla, jos omaa pihaa ei ole.

Yksivuotisista kukista löytyy paljon leikkokukkapuutarhaan sopivia lajikkeita kokeiltavaksi. Hyviä leikkokukkia ovat esimerkiksi tsinniat eli oppineitten kukat, kehäkukat, ruiskaunokit, leijonankidat, kosmoskukat, tuoksuherneet, tarhaleukoijat, iso-olkikukat, kesämalvikit, malopit, unikot. Valitse moninainen kasvivalikoima, josta löytyy ryhdikkäitä, rennompia, sekä köynnösmäisiä. Katso, että valitset suurikukkaisempia katseenvangitsijoita sekä hennompia ja tiiviimmin kukkivia. Näin saat kimpuista ja asetelmista mielenkiintoisia ja vaihtelevia. Mutta valitse kukat niin, että ne ovat väreiltään toisiinsa sointuvat.

Jos kasvatuspaikka on pieni, elä valitse suuria kukkia. Valitse sellaisia, jotka tekevät paljon versoja. Näin saat enemmän kukkia pienemmästä kasvatusalasta.

Kylvökukkien satoaika on heinäkuusta elokuuhun. Riippuen kasvuvyöhykkeestä ja yöpakkasista, kauniita kimppuja voi kerätä jopa lokakuun alkupuolelle saakka.

Jotkut kukat tarvitsevat esikasvatuksen ehtiäkseen kukkaan kesän aikana. Esikasvatusaika alkaa maaliskuulta toukokuulle. Mitä pohjoisempana kasvatuspaikka sijaitsee, sitä varmemmin kasvit ehtivät kukkaan, jos niitä esikasvattaa.

Kesäkukkien kasvupaikka

Valitse sellainen paikka kylvökukille, minne paistaa aurinko vähintään kuusi tuntia. Yksivuotiset kylvökukat tarvitsevat lempeää lämpöä ja runsasta auringonpaistetta. Paikan olisi oltava myös suojaisa, sillä tuulisella kasvupaikalla kasvit kärsivät kylmyydestä.

Hyvän kasvun edellytys on muheva, kuohkea ja ravinteikas multa. Kunnosta maa-alue hyvin. Möyhi tiivistynyt maa kuohkeaksi. Poista rikkaruohot mahdollisimman hyvin. Yritä saada pois pienimmätkin juurenpalat. Pahimpia rikkaruohoja ovat voikukka, juolavehnä, vuohenputki, ohdakkeet, rönsylilja, leskenlehti. Maanparannusaineeksi sopii ravinteikas kompostimulta.

Jos et ole ennen viljellyt maassa mitään, tee kasvupaikalle peruskalkitus. Kalkitus parantaa kasvien kykyä ottaa ravinteita maasta. Lopuksi paranneltu kasvualusta lannoitetaan kanankakkarakeilla.

Yksivuotisten kukkien kylvö

Valitse puhtaat kylvöastiat ja multa. Puhtaudella ehkäiset juuripoltetta, joka tainnuttaa pienet taimet. Valitse mullaksi hiekansekainen vähäravinteinen kylvömulta. Liian vahvassa mullassa siemenet eivät idä niin hyvin. Pikkusiemenet peitellään hienojakoisella hiekalla tai vermikuliitilla. Suurimpia siemeniä liotetaan haaleassa vedessä yön yli tai vuorokauden ajan. Multaan laitettaessa siemenet peitetään mullalla kaksi kertaa siemenen koon verran.

Siemenet itävät parhaiten +20-22 asteessa. Sirkkalehtivaiheen jälkeen nousee ensimmäinen lehtipari. Sen jälkeen lämpötila pudotetaan +18-20 asteeseen. Kylvökset suojataan muovilla, johon tehdään reikiä ilman vaihtumisen vuoksi. Siementen itävyys on keskimäärin 7-21 päivää. Tasaiset kasvuolosuhteet, riittävä tasainen lämpötila ja kosteus varmistavat siementen itävyyden. Itämisen jälkeen pienet taimet saavat varttua rauhassa parisen viikkoa.

Kylvösten nimeäminen kannattaa suomenkielisellä sekä latinankielisellä nimellä. Näin itävät ja varttuvat taimet eivät mene sekaisin. Loppukesästä mahdollisesti siemeniä kasvista kerätessä seuraavaa kasvukautta varten, nimikylteistä on iloa.

Kouliminen & latvominen

Koulinnassa jokainen taimi istutetaan omaan ruukkuunsa. Näin sillä on tilaa ja ravinteita kasvaa elinvoimaiseksi isommaksi taimeksi. Kastele hajakylvökset edellisenä päivänä, sillä kosteasta mullasta on paljon helpompi irroitella taimia juuria vahingoittamatta.

Taimia kouliessa on oltava varovainen, ettei vain vahingossa katkaise tainta. Ota avuksi esimerkiksi pikkulusikan varsipää tai lyijykynä. Voit ottaa kiinni taimen lehdestä, näin heikko varsi ei pääse niin herkästi menemään poikki. Pikkutaimi istutetaan omaan ruukkuunsa, jossa on taimimultaa. Voit tehdä pienen varastolannoituksen tässä vaiheessa. Sekoita kanankakkarakeita 0,5-1 ruokalusikallinen ruukun pohjalle mullan kanssa. Näin juuret ohjautuvat kohti ravinnepanosta.

Koulinnan jälkeen lämpötila lasketaan vielä alemmas. Vankimmat ja terveimmät taimet kasvavat +16-18 asteessa. Kun taimi on juurtunut uuteen ruukkuun (noin pari viikkoa), aloitetaan mieto kastelulannoitus.

Latvominen eli latvan katkaiseminen innostaa taimet haarautumaan. Näin niistä saadaan kasvamaan monihaaraisia ja vankkoja taimia, jotka kukkivat runsaasti.

Latvomisesta hyötyvät esimerkiksi revonhännät, auringonkukat, tuoksuherneet, kosmoskukat, tsinniat, leijonankidat. Latvaosa katkaistaan saksilla 5-10 mm edellisen lehtihangan yläpuolelta. Sen jälkeen taimi kasvattaa latvomiskohdan alapuolella kasvavasta lehtihangasta kaksi uutta haaraa.

Taimien karaisu

Taimia ei voi istuttaa suoraan sisältä ulos maahan, vaan taimet täytyy karaista ennen ulos istuttamista. Taimet viedään viikon ajan ulos tottumaan päivänvaloon ja tuuleen. Paikan on oltava suojaisa ja puolivarjoisa, sillä pienet taimet eivät kestä kovaa tuulta. Ensin taimet ovat ulkona pari tuntia ja siitä päivittäin aikaa lisätään. Sekä vähitellen paikkakin voi olla tuulisempi ja aurinkoisempi. Karaisemisella ehkäistään pikkutaimien tuulivauriot ja palaminen auringossa.

Taimien istutus ulos

Leikkokukan taimia tarvitaan noin 25 kpl neliömetrille. Istutussuunnitelmasta kannattaa tehdä tiivis, jotta kukat tukevat toisiaan, eivätkä kaatuile ja katkeile sateessa niin helposti. Istutettavalle taimelle kaivetaan kuoppa, joka kastellaan hyvin ennen istuttamista. Maa tiivistetään käsin taimen ympäriltä ja kastellaan vielä päältä päin.

Leikkokukkia täytyy hoitaa hyvin, jotta kukinnasta tulee mahtava. Kastele taimia säännöllisesti. Ajoita kastelu aamuvarhaiseen. Helteessä kastelu on melko turhaa, koska vesi haihtuu kasvien ulottumattomiin helteessä. Lannoita kasveja riittävästi ja tue niitä tarvittaessa. Ilmestyvät rikkaruohot kitketään ajoissa pois ravinteita rohmuamasta.

Siementen suorakylvö

Kasvupaikan kunnostuksen jälkeen haraa maa hyvin ennen siementen kylvämistä. Siemenet kannattaa kylvää riveihin, jotta pienet taimet erottuvat jonona siellä täällä kasvavista rikkaruohoista. Voit käyttää laudanpätkää apuna kylvövakojen tekemiseen. Paina laudanpätkän kapealla sivulla multaan vako. Kastele kylvövako ennen siementen kylvämistä.

Tarkista kylvötiheys siemenpussista. Jos siemenet ovat hyvin pieniä, ne voidaan kylvää hienon hiekan seassa. Peittele siemenet ohuesti mullalla tai hienolla hiekalla. Tiivistä käsin painelemalla ja kastele kosteaksi suihkuttelemalla. Kylminä aikoina voit vetää kylvösten päälle kasvuharsoa, joka pitää kosteuden ja lämpötilan tasaisena. Harso estää myös lintuja mylläämästä kylvöksiä.

Monesti taimikosta tulee liian tiheä, joten voit joutua harventamaan sitä. Poista ylimääräiset taimet niiden ollessa vielä pieniä. Tietoja lajikekohtaisesta kasvutilan tarpeesta saat siemenpussin ohjeista.

Jos kylvät siemenet perennojen väliin, laita silloin kylvöalustaksi uutta pussimultaa.

Leikkokukkien kerääminen

Kerää leikkokukat varhain aamulla. Silloin kukissa on vielä hyvä nestejännitys yön kosteuden ja viileyden jäljiltä. Pidemmän kestävyyden saamiseksi anna kukille kylmäkäsittely. Laita maljakkoon kädenlämpöinen vesi. Vedä terävällä veitsellä kukkien varsiin uusi vino imupinta ja laita veteen. Huolehdi, että veden alle jäävissä varsissa ei ole lehtiä. Lehdet pehmenevät nopeasti vedessä ja innostavat bakteereita kasvamaan, jolloin kukan vedenottokyky heikkenee. Nosta kukat viileään, esimerkiksi kellariin tai kylmiöön. Anna kukkien imeä rauhassa vettä vähintään pari tuntia. Sen jälkeen voit loihtia kukista kauniita kimppuja tai vain asetella ne maljakoihin.

Vinkit lajikkeisiin

Aloita kasvattaminen helpoilla lajikkeilla. Näillä lajikkeilla onnistut!

Ruiskaunokki ( Centaurea cyanus )

Perinteinen suosikkikukka. Sinisen lisäksi löytyy laaja kirjo muita värejä: vaaleanpunaisia, purppuranpunaisia, valkoisia ja lähes mustia lajikkeita. Kasvaa nopeasti. Esikasvatus tai suorakylvö. Voi kylvää myös syksyllä ja kukkii jo seuraavana juhannuksena. Valloittava kukkakimppujen sulostuttaja!

 

Kosmoskukka ( Cosmos bipinnatus )

Helppo kasvatettava. Lannoita niukasti, muuten kasvi kasvattaa lehtiä kukinnan sijaan. Esikasvatus tai suorakylvö. Tillimäiset lehdet ovat kiva lisä kukkakimppihin.

 

Isosilkkikukka ( Clarkia amoena )

Helppohoitoinen ja kukkii runsaasti. Viihtyy läpäisevässä ja ravinteikkaassa maassa. Esikasvatus tai suorakylvö. Erittäin kestävä leikkokukkana. Muista poistaa veden alle jäävät lehdet.

 

Kehäkukka ( Calendula officinalis )

Kehäkukka on erittäin helppohoitoinen. Kukkii pitkään. Suorakylvö. Voidaan kylvää myös syksyllä, jolloin kevään kukinta aikaistuu.

 

Kesämalvikki ( Lavatera trimestris )

Kesämalvikki on helposti viljeltävä. Suorakylvö. Kukkii kesän jälkimmäisellä puoliskolla. Suuret kirsikanpunaiset kukat ovat näyttäviä kukkakimpussa.

 

Unikot ( Papaver )

Kaikkien rakastamissa unikoissa löytyy valtava kirjo värejä ja muotoja. Kerrannaiset pioniunikot ovat todella upeita katseenvangitsijoita. Suorakylvö. Viihtyy läpäisevillä mailla. Poimitaan juuri ennen kuin nuppu kohoaa ja puhkeaa kukkaan.

 

Tarhaneito ( Nigella damascena )

Tarhaneidon lehdistö muistuttaa tilliä, mutta kukat ovat kuin pieniä tähtiä. Suorakylvö. Vaatimaton, mutta viihtyy runsasmultaisessa ja kuohkeassa maassa. Tuo kukkakimppuihin ihanaa herkkyyttä!

 

Maloppi ( Malope trifida )

Maloppi on helppohoitoinen, kookas ja tukeva kasvi, joka kukkii myöhäiskesällä. Kukat ovat silkinhohtoiset, suppilomaiset ja syvän kirsikanpunaiset, roosan tai valkoisen sävyiset. Suorakylvö. Kaunis ja kestävä kukkakimpuissa!

 

Jaa vinkki ystävillesi