Valitse sivu

Riippuvat kesävihreät

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Riippuvat kesävihreät

Köynnöstävät kesävihreät eivät tavallisesti loista kukkaistutusten päätähtinä – ne kuitenkin tuovat istutukseen oman tärkeän lisänsä. Tutustu eri lajeihin ja niiden hoito-ohjeisiin.

Kesävihreiden valikoima tarjoaa tyylikkäitä lehtimuotoja ja värejä. Ne sopivat niin amppeliin kuin istutusten reunoillekin. Kauniisti köynnöstävät tai riippuvat kesävihreät tuovat istutuksiin eloisuutta, ja ne kykenevät myös korostamaan kukkivien kasvien kauneutta.

Muratti

Muratti komeilee useilla eri lehtimuodoilla. Perinteisen vihreän muratin lisäksi voit löytää myös lajikkeita, joiden lehdet ovat kuvioituneet keltaiseksi tai valkoiseksi. Myös lehtien koossa on vaihtelua lajikkeittain. Murattia voi kasvattaa kehikkoon tuettuna tai rennosti valuvana.

Muratti viihtyy parhaiten varjossa ja puolivarjossa. Liian kuumassa ja aurinkoisessa kasvupaikassa lehdet vioittuvat. Kasvualusta saa säilyä tasaisen kosteana. Lannoita kerran viikossa. Versojen leikkaaminen edistää haaroittumista.

Hopeaputous

Hopeavitja eli hopeaputous on utuisan hopeanharmaa kasvi, joka säilyy kauniina myöhäiseen syksyyn asti. Usein sitä kasvatetaan joko amppelissa tai kukkaistutusten reunoilla. Suomen olosuhteissa hopeavitja ei yleensä kuki.

Hopeavitja menestyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, mutta se sietää myös varjoa ja jopa paahdetta. Syksyllä se sietää myös kylmää. Hopeavitjaa kastellaan vain niukasti. Lannoitetta annetaan säännöllisesti koko kasvukauden ajan.  

Suikeroalpi

Suikeroalpi on maata pitkin suikerteleva maanpeitekasvi, jota kasvatetaan sekä kesäkukkana että perennana. Maahan istutettuna se leviää nopeasti ja peittää alleen laajoja aloja. Amppeliin tai ruukun reunalle istutettuna sen versot roikkuvat rennosti alaspäin. Keltainen kukinta ajoittuu yleensä heinäkuuhun ja jatkuu syyskuuhun saakka. 

Suikeroalpi menestyy sekä auringossa, puolivarjossa että varjossa. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana.

Maahumala

Maahumala on nopeasti leviävä perenna ja maanpeitekasvi, jota kasvatetaan kuitenkin usein kesäkukkien seurana amppelissa tai istutusten reunoilla. Sen kukat ovat pieniä, torvimaisia ja väriltään sinivioletteja. Lehdet ovat pyöreitä, nukkaisia ja voimakastuoksuisia. ‘Variegata’ -lajikkeen lehdet ovat valkokirjavat. Versoille voi kertyä pituutta useita metrejä.

Maahumala viihtyy sekä varjossa että puolivarjossa. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana ja lannoita säännöllisesti kasvukauden ajan. Liian pitkäksi venähtäneitä versoja voi typistää. 

Hopeatäpläpeippi

Hopeatäpläpeipin lehdet ovat kauniin valko- tai hopeakirjavat. Kasvutavalta se on rentovartinen ja mattomainen, joten se sopii mainiosti istutuksen reunalle. Hopetäpläpeippi kukkii liilanpunaisin tai valkoisin kukin, jotka aukevat yleensä kesäkuussa.

Hopeatäpläpeippi viihtyy parhaiten puolivarjoisalla. Kastele tasaisesti ja lannoita satunnaisesti.