Valitse sivu

Tummalehtiset kesäkasvit

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Tummalehtiset kasvit

Kesän tummalehtiset kasvit

Tummalehtiset kasvit ja kukat tuovat kivaa kontrastia kukkaistutuksiin. Niillä saat helposti luotua erilaisia syvyyksiä, dramaattisuutta sekä katseenvangitsijoita terassille, pihalle sekä parvekkeelle. Tummalehtisten kesäkukkien lisäksi voit kokeilla kasvattaa tummalehtisiä perennoja ruukussa. Istuta tummalehtiset kasvit suureen ruukkuun muiden kasvien kaveriksi, tai istuta yksistään ruukkuun terassin tai parvekkeen pöydälle, parhaimmalle paikalle keräämään ihastelevat katseet. Rouheat betonipinnat, harmaa ja puhdas valkoinen sopivat täydellisesti yhteen tummanpuhuvien kasvien kanssa. Yhdistele rohkeasti erilaisia tummia, tummaa ja vaaleaa sekä veikeitä heinäkasveja!

Koristebataatti

Helppohoitoinen koristebataatti (Ipomoea batata) viihtyy aurinkoisella ja hyvin lämpimällä paikalla. Sitä käytetään yleisesti kukkaistutuksissa sen koristeellisien lehtien vuoksi. Lehdet voivat olla väritykseltään kirkkaan vihreästä tumman purppuraiseen. Koristebataatti on yksivuotinen. Näyttävä ruukkukasvi, joka korostaa kauniisti muiden kesäkukkien väriä. Kesäkukkina myydyt yksivuotiset koristebataatit ovat samaa lajia, kuin ruokakaupoissa mukuloina myytävät bataatit, koristebataatin jalostuksessa on vain pyritty mahdollisimman koristeellisiin lehtiin. Koristebataatti sopii reunuskasviksi tai amppeliin istutettavaksi. Kastele ja lannoita tasaisesti.

Viherliljapuu

Viherliljapuu (Cordyline australis) on suosittu ja trendikäs terassin sekä parvekkeen koristaja. Cordyline australis ’Red Star’ on viherliljapuun tummanpunainen lajike, jota toisinaan kutsutaan myös nimellä verililjapuu. Näyttävä ja suuri kasvi katseenvangitsijaksi suureen ruukkuun, löytyy myös pienempänä, joka sopii kukkaistutuksiin sekä pienempään ruukkuun esimerkiksi terassin tai parvekkeen pöydälle. Helppohoitonen kasvi, joka sopii kesäisin pihalle ja syksyn tullen voit nostaa sen sisälle viherkasviksi. Ei viihdy koko päivää suorassa auringonpaahteessa, mutta osan päivästä sietää myös kovaakin paahdetta. Kastele tasaisesti ja lannoita kasvukaudella kerran viikossa – toipuu hetkellisestä kuivumisesta. Nauttii sumuttelusta. Huonekasvina viihtyy viileähkössä ja valoisassa paikassa.

Pihakäenkaali

Pihakäenkaali (Oxalis fontana) on punalehtinen suloisuus, kutsutaan myös nimellä onnenapila – muistuttaa ulkonäöltään apilaa. Pihakäenkaali on perenna, joka sopii mainiosti myös kesäkukkaistutuksiin. Kukinta on vaatimaton, koristearvo löytyy sen tummanpunaisista lehdistä. Leviää voimakkaasti siementämällä. Pihakäenkaali on lievästi myrkyllinen – syötynä aiheuttaa vatsaoireita, pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa munuaisvaurioita. Aurinkoiselle sekä puolivarjoisalle paikalle. Ruukkuistutuksissa tasainen kastelu, anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä.

Kolmiokäenkaali

Kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis) on mielenkiintoinen, tummanpurppurainen kesäkukka. Lehdet kolmilehdykkäiset ja kolmion muotoiset. Käytetään yleisesti kesäkukkana, ei selviä talven yli. Hauska yksityiskohta – kasvi asettuu ”nukkumaan” pimeän tullen, virkoaa taas seuraavana aamuna. Suloinen, pieni kukinto on vaaleanpunainen tai valkoinen. Kolmiokäenkaali on lievästi myrkyllinen. Kastele säännöllisesti, lannoita kerran viikossa kukinnan aikana. Viihtyy aurinkoisella sekä puolivarjoisalla paikalla.

Keijunkukka

Keijunkukka (Heuchera) on komealehtinen perenna, joka sopii myös kesäkukkaistutuksiin ruukkuun terassille sekä parvekkeelle. Viihtyy auringossa sekä puolivarjossa. Mitä tummempi ja syvempi väritys lehdissä on, sitä valoisammalle paikalle se kannattaa sijoittaa. Varjoisassa paikassa värit saattavat haalistua vihreäksi – toisaalta kova paahde voi myös aiheuttaa lehtien värien haalistumista. Kastele ja lannoita ruukussa kasvavaa keijunkukkaa säännöllisesti. Kestävä kasvi, joka koristaa ruukussa pitkälle syksyyn – sopii myös syksyn kauneimpiin kukkaistutuksiin!

Basilika

Basilika (Ocimum basilicum) on yksivuotinen yrtti, jolla on koristeelliset ja syötävät lehdet. Basilikasta löydät useita eri lajikkeita, jopa tummalehtisen lajikkeen jolla on myös paljon koristearvoa. Älä päästä basilikaa kukkimaan – silloin maku kitkeröityy. Basilikaa kannattaa latvoa jatkuvasti. Lämmin ja valoisa paikka on basilikalle suotuisin, ihanteellinen paikka löytyy siis kasvihuoneesta tai lämpimältä lasitetulta parvekkeelta. Kastele tasaisen säännöllisesti, pidä multa sopivasti kosteana mutta ei liian märkänä. Voit lannoittaa ruukussa kasvavaa basilikaa esimerkiksi yrteille sopivilla lannoitetikuilla. Basilikan tummalehtinen lajike on nimeltään ’Opal’.

Rönsyakankaali

Rönsyakankaali (Ajuga reptans) on perennakasvi, joka tunnetaan myös nimellä rentoakankaali. Rönsyakankaali sopii myös ruukkuistutuksiin terassille tai parvekkeelle. Nopeakasvuinen maanpeittoperenna, jolla on koristeelliset, tummanpuhuvat lehdet. Viihtyy aurinkoisella sekä puolivarjoisalla paikalla. Suosittu punalehtinen lajike ’Atropurppurea’ värittää lehtensä sitä tummanpunaisemmaksi, mitä aurinkoisempi kasvupaikka sillä on. Kastele ja lannoita ruukussa kasvavaa rönsyakankaalta tasaisen säännöllisesti.