Valitse sivu

Viherkasvin kasvattaminen vedessä – viirivehka sopii mainiosti myös maljakkoon

Kokeile viherkasvin kasvattamista vedessä! Näillä ohjeilla onnistut käsittelemään mullassa kasvatetun kasvin niin, että sen voi siirtää maljakkoon.

Viherkasvien kasvatuksessa on useita erilaisia tapoja: kasvin voi istuttaa tavalliseen pussimultaan, mullattomaan alustaan ja jopa ihan pelkästään veteen.

Lasimaljakkoon istutettu viherkasvi tuo kivaa vaihtelua kasvikokoelmaan. Juuriston kasvamista on hauska tutkia ja seurailla.

Viirivehka sopii mainiosti vesikasvatukseen. Katso vaihe vaiheelta, kuinka mullassa kasvanut viirivehka muuttaa lasimaljakkoon!

Näin vaihdat viirivehkan mullasta maljakkoon

  1. Suojaa ensin työskentelyalue – sotkua tulee varmasti.

2. Valitse viirivehkalle sopivan kokoinen lasimaljakko. Tämä viirivehka on kasvanut jo hyvän kokoiseksi, vaikkakin talvi on tehnyt temppunsa ja hieman ruskistanut lehtiä. Maljakko saa olla siis melko reilun kokoinen.

3. Sitten rohkeasti kasvi kumolleen!

4. Käsittele multapaakkua napakasti mutta varovasti. Suurin osa mullasta karistellaan kuivana pois, juuret huuhdellaan viimeisistä mullista myöhemmin.

5. Kun olet saanut suurimman osan mullasta putsattua, voit samalla poistaa mahdolliset vaurioituneet lehdet. Muista olla hellävarainen mullan karistelussa: älä katko juuria, vaan jätä multaa mieluummin hieman juurten sekaan.

6. Huuhtele viirivehkan juuret kädenlämpöisen veden alla. Tiukimmat ja kovimmat multapaakut lähtevät liukenemaan jos annat juuriston hetken seisoskella vedessä ennen juoksevalla vedellä huuhtelemista. Tässä vaiheessa voit myös poistaa vaurioituneita juuria. Aina ensimmäisellä kerralla juuristoa ei saa täysin puhtaaksi mullasta, mutta se ei ole vaarallista – voit silti aloittaa viirivehkan vedessä kasvattamisen. Jokaisella maljakkoveden puhdistuskerralla saat juuria aina hieman puhtaammaksi.

7. Aseta kiva viirivehka lasimaljakossa näkyvälle paikalle keräämään ihastelevat katseet!

Maljakossa asustavan viirivehkan hoito

Vaihda vesi maljakkoon noin viikon välein. Pese samalla maljakko kunnolla harjan kanssa sisäpuolelta. Voit myös kevyesti huuhdella juuriston läpi. Käytä vesiviljelyyn sopivaa lannoitetta lannoitepullon ohjeiden mukaisesti.

Avainsanat: