Valitse sivu

Viherkasvin kasvattaminen vedessä – viirivehka sopii mainiosti myös maljakkoon

Kokeile viherkasvin kasvatusta vedessä

Viherkasvien kasvatuksessa on useita erilaisia tapoja – mullassa, mullattomassa ja jopa ihan pelkästään vedessä. Viherkasvi lasimaljakossa tuo kivaa vaihtelua, mikäli kotoasi löytyy useita huonekasveja. Viherkasvien ruukkurivistöön lasimaljakko tuo mielenkiintoisen katseenvangitsijan – kasvin juuristoa on hauska tutkia ja seurailla sen kasvamista.

Viirivehka sopii mainiosti vesikasvatukseen maljakkoon – se onkin hyvä vaihtoehto, mikäli haluat lähteä kokeilemaan tätä kasvatustyyliä kotona. Katso vaihe-vaiheelta, kuinka mullassa kasvanut viirivehka muuttaa lasimaljakkoon.

Näin vaihdat viirivehkan mullasta maljakkoon

  1. Suojaa alusta. Itse työskentelin lattialla, joka on helpompi mielestäni siivota puuhastelun jälkeen. Yhtä hyvin voit työskennellä pöydän ääressä, suojana voit käyttää paperia, sanomalehteä tai muovipussia.

2. Valitse viirivehkalle sopivankokoinen lasimaljakko, tämä viirivehka on jo kasvanut hyvän kokoiseksi – vaikkakin talvi on tehnyt temppunsa ja hieman ruskistanut sekä kuivattanut lehtiä.

3. Sitten rohkeasti kasvi kumolleen ja tutkimaan mitä sieltä ruukusta löytyy.

4. Käsittele multapaakkua napakasti mutta varovasti. Suurin osa mullasta karistellaan kuivana pois, juuret huuhdellaan viimeisistä mullan muruista myöhemmin.

5. Kun olet saanut suurimman osan mullasta putsattua, voit samalla poistaa talven tekemät vauriot ja kasvien huonot osat terveistä osista. Muista olla hellävarainen mullan karistelussa, mielummin niin että multaa hieman jää juuristolle, kuin että katkot juuret liian rankan putsauksen seurauksena.

6. Huuhtele viirivehkan juuret kädenlämpöisen veden alla. Tiukimmat ja kovimmat multapaakut lähtevät liukenemaan jos annat juuriston hetken seisoskella vedessä, ennen juoksevalla vedellä huuhtelemista. Tässä vaiheessa voit myös poistaa vaurioituneita juuria. Aina ensimmäisellä kerralla juuristoa ei saa täysin puhtaaksi mullasta, joka ei ole vaarallista – voit silti aloittaa viirivehkan vedessä kasvattamisen. Jokaisella maljakkoveden puhdistuskerralla saat juuria aina hieman puhtaammaksi.

7. Aseta kiva viirivehka lasimaljakossa näkyvälle paikalle keräämään ihastelevat katseet!

Maljakossa asustavan viirivehkan hoito

Vaihda vesi maljakkoon noin viikon välein, muista pestä maljakko kunnolla harjan kanssa sisäpuolelta, jotta mahdolliset kertymät ja liat saadaan pois. Voit myös kevyesti huuhdella juuriston läpi. Lannoitus: Käytä vesiviljelyyn sopivaa lannoitetta lannoitepullon ohjeiden mukaisesti.

Viirivehka maljakossa, täysin vedessä kasvamassa.

Vesiviljely eli hydroviljely

Vesiviljelyä eli hydroviljelyä voit kokeilla viirivehkalle tämän vedessä kasvattamisen ja juuriston vahvistumisen jälkeen. Vesiviljely on tuttu jo useiden vuosien takaa ja tätä tekniikkaa käytetäänkin melko yleisesti kasvihuoneissa niin kukille kuin vihanneksillekin. Vesiviljelyssä apuna käytetään kevytsoraa tai geelirakeita. Kevytsora on puhdasta ja hygienistä – siinä ei bakteerit ja tuholaiset mielellään viihdy. Soraa on kuitenkin huuhdeltava huolellisesti, sillä rakeiden pinta pölyttyy ajan kuluessa. Vesiviljely voi olla ratkaisu allergikon kasviongelmiin, sillä homeitiöt ja loiseläimet eivät viihdy kevytsorassa tai geelipalloissa.

Yksi helppo tapa aloittaa vesiviljely, on käyttää valmiiksi vesilasissa juurtuneita pistokkaita. Nuoret kasvit ja pienet pistokkaat omaksuvat vesiviljelyn nopeasti. Kasvinalku laitetaan verkkoruukkuun, eli ns. sisäruukkuun, ja tuetaan kevytsoralla. Sisäruukku istutetaan valittuun suojaruukkuun, joka täytetään kevytsoralla. Sitten suojaruukkuun lisätään vesi niin, että se yltää sisäruukun alapohjaan ja kasvin juurien ulottuville. Vesimittari on hyvä apuväline veden seuraamisessa, aseta mittari suojaruukkuun niin ei tarvitse arvailla veden pinnan korkeutta. Alkuun riittää kevyt lannoitus, kasvin kasvaessa lannoitusta lisätään.

Saatavilla on myös erilaisia vesiviljelylaatikoita ja valmiiksi esikylvettyjä kapseleita, joilla voit lähteä kokeilemaan esimerkiksi yrttien kasvatusta vedessä.

Vesiviljelystä on helppo jatkaa myös täysin mullattomaan kasvualustaan, jolloin mullan tilalla käytetään esimerkiksi seramis-savirouhetta, kookoskuitua, kaarnaa, lecamursketta ja perliittiä.

Avainsanat: