Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Timanttiananas

Timanttiananas

Guzmania

Timanttiananaksen kapeat ja vaaleanvihreät lehdet muodostavat lehtiruusukkeen, jonka keskeltä kasvaa värikkäiden suojuslehtien reunustama kukinto. Näyttävät suojuslehdet voivat olla väriltään esimerkiksi punaisia, violetteja, keltaisia tai oransseja. Kukinto kestää useita kuukausia, ja sen päätyttyä lehtiruusuke lakastuu mutta kasvi jatkaa kasvuaan sivuversoista. Kukkakaupoissa timanttiananasta myydään usein joulun kausikukkana, mutta oikealla hoidolla siitä saa myös pidempiaikaisen huonekasvin.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Kastele timanttiananasta juurille ja lehtiruusukkeen sisään. Kasvualusta saa välillä kuivahtaa, mutta lehtiruusukkeessa tulisi olla aina hieman vettä. Veden kalkittomuus on on hyödyksi mutta ei välttämätöntä. Timanttiananaksen kasteluun voi esimerkiksi kerätä sadevettä. Lannoita kasvukaudella parin viikon välein. Kun kukinta päättyy ja lehtiruusuke lakastuu, sivuversot voidaan irrottaa emokasvista ja istuttaa omiin ruukkuihin.

Timanttiananas viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla, mutta se ei siedä voimakasta paahdetta. Trooppisena kasvina se hyötyy korkeasta ilmankosteudesta.

Katso myös nämä!