Valitse sivu

Kukkivat oksat auttavat ottamaan varaslähdön kesään

Kukkivat oksat ovat puuvartisia leikkokukkia, jotka tulevat kukkakauppoihin myyntiin keväällä. Tutustu eri lajeihin ja niiden hoitoon!

Kevään ja kesän odotus tuntuu usein pitkältä. Kun Suomen luonto vielä heräilee talvilevolta, kesään voi ottaa varaslähdön hankkimalla maljakkoon upeasti kukkivia puuvartisia oksia.

Upea kukkaloisto piristää mieltä ja tuo kesän sisätiloihin. Herättele myös lähipiirisi virittäytymään aurinkoiseen vuodenaikaan – muista ystäviä ja perheenjäseniä kukkalähetyksellä!

Näin hoidat kukkivia oksia

Puuvartisten leikkokukkien hoidossa tärkeintä on lämmin maljakkovesi. Paksuimpiin varsiin voi olla vaikea leikata imupintoja veitsellä, joten oksasakset tulevat tarpeeseen. Magnolian ja kirsikan nuput voivat tarvita auetakseen hieman rohkaisua: kevyt sumuttelu auttaa nuppuja puhkeamaan kukkaan.

Tutustu erilaisiin kukkiviin oksiin ja hanki maljakkoon ripaus kesää!

Kukkivat oksat ovat puuvartisia leikkokukkia, jotka tulevat kukkakauppoihin myyntiin keväällä. Syreeni on perinteinen kotipihojen kukkija.

Perinteinen syreeni

Syreenit – tai sireenit – on perinteisiä koristepensaita, joiden oksia myydään myös leikkokukkina. Ne kukkivat runsaasti pienin ja torvimaisin kukin. Muhkea kukinto nuokkuu usein kukkien painosta. Leikkokukkina myytävät lajikkeet tuoksuvat miedommin kuin niiden ulos istutettavat lajitoverit.

Lue myös: Syreenin kasvatus leikkokukaksi

Kukkivat oksat ovat puuvartisia leikkokukkia, jotka tulevat kukkakauppoihin myyntiin keväällä. Koristekirsikka tuo sisälle ripauksen Japania.

Kirsikanoksat tuovat kotiin hanamitunnelmaa

Koristekirsikka kukkii viisiterälehtisin kukin, jotka voivat olla väriltään valkoisia tai vaaleanpunaisia. Raikkaanvihreät lehdet puhkeavat vasta kukinnan jälkeen.

Japanissa vietetään hanami-nimistä juhlaa kirsikankukkien kunniaksi. Ihmiset kerääntyvät juhlimaan puistoihin, jotka täyttyvät keväisin kirsikoiden utuisesta ja vain hetken kestävästä kukinnasta. Suomessakin voi nauttia hanamitunnelmasta ostamalla nupullisia oksia kukkakaupoista, vaikka omalla pihalla ei komeilisikaan upeasti kukkivaa kirsikkapuuta.

Kukkivat oksat ovat puuvartisia leikkokukkia, jotka tulevat kukkakauppoihin myyntiin keväällä. Onnenpensas kukkii ennen lehtien puhkeamista.

Iloisen keltainen onnenpensas

Onnenpensaan loisto vetää vertoja kevätauringolle. Sen tähtimäiset ja keltaiset kukat säilyvät maljakossa kauniina pitkään. Onnenpensas on upea näky myös puutarhassa: sen oksat peittyvät varhain keväällä keltaiseen kukkaloistoon ennen lehtien puhkeamista.

Kukkivat oksat ovat puuvartisia leikkokukkia, jotka tulevat kukkakauppoihin myyntiin keväällä. Magnolian kukassa on historian havinaa.

Magnolia – kukkien kuningas

Moni kukka kalpenee magnolioiden rinnalla. Fossiililöytöjen perusteella niiden uskotaan olevan ensimmäisiä kukkivia kasveja – niiden kukissa on siis historian havinaa.

Tähtimagnolian nukkaisista nupuista puhkeaa näyttäviä ja suurikokoisia kukkia, jotka voivat olla läpimitaltaan jopa kymmensenttisiä. Kukissa on makeahko tuoksu. Yksittäisen kukan elinkaari on lyhyt, ja se kestää kauniina noin vuorokauden. Uusia nuppuja avautuu kuitenkin hiljalleen, ja näin tähtimagnolia säilyy maljakossa useamman päivän.

Kukkivat oksat ovat puuvartisia leikkokukkia, jotka tulevat kukkakauppoihin myyntiin keväällä. Lumipalloheiden raikkaat kukinnot ilahduttavat myös maljakossa.

Puutarhoista tuttu lumipalloheisi

Lumipalloheisi on koiranheidestä jalostettu lajike, jonka kukinnot koostuvat kokonaan neuvottomista kukista. Pallomaiset kukinnon ovat läpimitaltaan noin viisisenttisiä ja väriltään raikkaan vihreitä. Lumipalloheiden hennot varret nuokkuvat raskaiden kukintojen painosta, minkä vuoksi se asettuu kauniisti luonnonläheisiin ja rentoihin kukkakimppuihin.

Avainsanat: