Valitse sivu

Viherkasvien keväthuolto – mitä vihreille ystävillesi kuuluu?

Kun auringonvalo lisääntyy, viherkasvit alkavat herätä hiljalleen uuteen kasvuun. Näiden ohjeiden avulla annat kasveillesi parhaan mahdollisen startin uuteen kasvukauteen.

Kevät herättelee kurkistamaan ruukun reunalle. Viherkasvit ovat sinnitelleet pitkän ja pimeän talven yli, ja nyt on aika antaa niille hieman ekstrahuomiota.

Mullanvaihto
Liian tiivis kasvualusta säilyy pitkään märkänä, eivätkä juuret saa happea. Kellastuneet lehdet voivat olla liikakastelun merkki, ja yleensä kasvit ovat hörppineet liikaa vettä juurikin talvella, jos kastelua ei ole vähennetty. Alustaa voi keventää esimerkiksi kaarnalla tai perliitillä. eKukka.fi

Viherkasvien uudelleenistutus

Kasvualustan vaihto tulee ajankohtaiseksi, jos multa on kovettunut tai ruukku on jäänyt liian pieneksi.

Näin istutat viherkasvin uudelleen:

  • Kastele viherkasvi mielellään edellisenä päivänä. Näin juuret kestävät käsittelyä paremmin.
  • Irrota kasvi varovasti ruukusta. Pienemmät viherkasvit lähtevät näppärästi ruukusta, kun toisella kädellä otat tukevan otteen kasvin tyvestä ja toisella kädellä ruukusta. Pyöräytä sen jälkeen kasvi ylösalaisin ja ”nitkuta” ruukku varovasti irti multapaakusta.

  • Poista tarpeen vaatiessa kovettunut multa juurten ympäriltä, mutta muuten paakun saa säilyttää kokonaisena.
  • Poista selvästi vioittuneet juuret, mutta älä revi juuripaakkua turhaan. Kun juuri on pehmentynyt ja ikävän tuoksuinen, kyseessä on juurimätä, jonka leviämistä voi estää leikkaamalla pehmenneet juuret ja istuttamalla kasvi ilmavampaan alustaan.
  • Uusi ruukku olisi hyvä olla edellistä ruukkua hieman isompi.
  • Kostuta uusi kasvualusta kevyesti ennen istuttamista. Sekoita alustaan tarvittaessa myös keventäviä ainesosia, kuten kaarnaa tai perliittiä.
  • Lisää kasvualustaa ruukun pohjalle ja asettele viherkasvi ruukkuun. Peitä juuripaakku uudella alustalla. Alustaa voi painella kevyesti päältä, jotta kasvi pysyy tukevasti pystyssä.
  • Aloita lannoitus noin kuukauden kuluttua uudelleenistutuksesta, jos alustassa on ravinteita valmiiksi.
peikonlehdet
Valon lisääntyminen innostaa kasvit tekemään uutta kasvua. Kuohkea kasvualusta sekä riittävät ravinteet ja valo auttavat kasvia pysymään terveenä ja kauniina. eKukka.fi
Viherkasvit, pistokas
Myös pistokkaiden juurruttaminen kannattaa aloittaa keväällä. eKukka.fi

Lepokautta viettävät kasvit

Jotkut kasvit tarvitsevat viileän lepokauden. Tällaisia kasveja ovat monet kukkivat huonekasvit, kuten kamelia. Valon lisääntyessä kasvit siirretään takaisin lämpimään, ja tarvittaessa niille tehdään uudelleenistutus ja hoitoleikkaus.

Viherkasvien hoitoleikkaus

Poista vioittuneet oksat ja kellastuneet lehdet varovasti saksilla. Älä revi. Jotkut kasvit hyötyvät latvomisesta ja kasvattavat uusia haaroja sen seuraksena. Leikatuista latvoista voi juurruttaa uusia kasveja.

Viherkasvit, keväthuolto
Pölykerros haittaa yhteyttämistä, joten pölyjä kannattaa pyyhkiä säännöllisesti. Kastelu ja pölyjen pyyhkiminen onnistuu samalla kerralla, kun kasvit vie suihkuun. eKukka.fi

Kasvit suihkuun!

Voit herätellä kasvisi uuteen kauteen viemällä ne suihkuun. Suihkussa saat helposti kasteltua alustan läpikotaisin, ja samalla talven aikana kerääntyneet pölyt huuhtoutuvat lehtien pinnoilta. Anna kasvien kuivatella suihkun lattialla tovi, ennen kuin viet ne takaisin paikoilleen. Pölyjä voi pyyhkiä myös kostealla liinalla, ja samalla kannattaa tarkkailla kasvituholaisia.

Muista kasvien lannoitus kasvukaudella

Lannoitus on hyvä aloittaa noin kuukauden päästä uudelleenistutuksesta, jos alustassa on valmiiksi ravinteita. Muuten lannoitus aloitetaan yleisen ohjeen mukaan silloin, kun uutta kasvua on näkyvissä.

Viherkasvi lasikuvussa
Suomen pitkä talvi on monelle viherkasville rankka. Lasikupu on näppärä keino ilmankosteuden nostamiseen, jos kasvi kärsii huoneilman kuivuudesta. Intohimoisimmat harrastajat varautuvat talveen kasvivaloilla ja ilmankostuttimilla. eKukka.fi

Mitä jos kasvi ei virkoa talven jäljiltä?

Suurin osa huonekasveina kasvatettavista kasveista on kotoisin tropiikista, joten Suomen talvi on niille liian pitkä ja pimeä. Kasvivalojen avulla kasvukausi jatkuu ympäri vuoden. Usein myös liikakastelu koituu viherkasvin kohtaloksi: pimeässä kasvi tarvitsee vähemmän vettä. Myös huoneilman kuivuus ja vetoisat ikkunat voivat häiritä kasvua.

Avainsanat: